Annonce
Helsingør

Sådan kommer grænsekontrollen i Helsingør til at fungere

Pendlere og andre rejsende mellem Helsingør og Helsingborg hilser den nyindførte grænsekontrol velkommen.

Annonce

Grænsekontrol:- Det er udmærket med grænsekontrol. Jeg har pendlet i 33 år mellem Helsingør og Helsingborg, så jeg har prøvet det nogle gange. Jeg synes, vi skal stole på politikerne, der mener, at kontrollen er besværet værd, siger Henriette Malmberg, på vej på job i Gilleleje fra Helsingborg, hvor hun har boet i mange år.

Tirsdag bliver hun og mange andre rejsende mødt af et par uniformede betjente på gangbroen i rederiet Forseas anlæg i Helsingør Havn.

- I hvert fald er det godt, at de danske politikere handler. Det kunne de svenske politikere lære noget af efter at have vendt det blinde øje til alt dét, der sker i Skåne, tilføjer Henriette Malberg.

Politiet har indført grænsekontrol af rejsende fra Sverige til Danmark og vi skal igen huske at have id med, når vi kommer fra Sverige og går eller kører i land i havnen i Helsingør eller i havnene i Grenaa, Rønne og Frederikshavn, kommer med Øresundstoget eller kører over Øresundsbroen.

Annonce

ID begge veje

Hidtil har man skullet vise ID ved indrejse i Sverige, men nu gælder det altså begge veje.

Politiet foretager stikprøver af rejsende og der bliver ifølge en pressemedelelse fra Rigspolitiet ikke nogen faste tidspunkter for, hvornår de vil være tilstede og hvornår man skal forvente at skulle vise id.

- Vi går målrettet efter den organiserede kriminalitet, og det er målsætningen, at den almindelige rejsende påvirkes mindst mulig af grænsekontrollen.

- Hvor ofte der vil være kontrol, vil afhænge af det aktuelle efterretningsbillede og de lokale forhold og trafikmønstre, siger Lene Frank, politidirektør i Rigspolitiet, ifølge Ritzau.

Annonce

Kun stikprøvekontroller

I Helsingør kommer vi altså ikke til at se døgnbemanding på kontrolforanstaltninger i havnen lige som tilfældet var i 2016, da der den 4. januar blev indført id-kontrol med samtlige biler og passagerer. Dengang var det et såkaldt transportøransvar at gennemføre kontrollen. Det vi sige, at det var rederierne, der for eksempel i Helsingør, blev pålagt at stå for kontrollen.

Denne gang er det myndighederne, altså politiet, der gennemfører kontrollen.

- Vi er nødt til det, i den verden, vi lever i. Det generer mig ikke, tværtimod, siger en gående passager, på vej i land i Helsingør fra Forsea-færgen.

Annonce

Intet at skjule

Thomas Esperi fra Helsingborg accepterer også den nyindførte kontrol som en sikkerhed for borgerne.

- Det er helt ok. Når man ikke har noget at skjule, jamen, så har man jo heller ikke noget at frygte.

Baggrunden for, at grænsekontrollen tirsdag er indført ved indrejse til Danmark er, at regeringen den 10. oktober meddelte, at der indføres midlertidig grænsekontrol for at forhindre kriminelle bander i at bevæge sit frit mellem landene.

Annonce

Sprængninger i København

Det sker i kølvandet på en lang række sprængninger i hovedstadsområdet, blandt andet ved Skattestyrelsen.

Det er politiets vurdering, at eksplosionen ved Skattestyrelsen 6. august blev udført af kriminelle, som var rejst over grænsen fra Sverige til Danmark.

Som en del af indsatsen etableres også et Grænsecenter Øresund, der ifølge pressemeddelelsen får egne efterretnings-, analyse- og efterforskningsmæssige kapaciteter.

Annonce

I god tid

Da politiet ikke oplyser, hvornår kontrollerne gennemføres, rådes rejsende til altid at medbringe rejselegitimation ved rejse mellem Danmark og Sverige.

Desuden er det ifølge pressemeddelelsen fra politiet en god idé "at tage af sted i lidt bedre tid for en sikkerheds skyld".

Politiets fokus er særligt på grænseoverskridende kriminalitet, der vedrører sprængstoffer, våben og narkotika.

Når kontrollen gælder tog, vil den blive foretaget i Københavns Lufthavn, når passagerne stiger ud. Den kan også foregå om bord på toget fra lufthavnen til næste station, Tårnby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce