Annonce
Livsstil

Sådan skal den smage: Sort, krydret og længelevende syrah

Mellem Vienne og Valence i den øvre del af Rhônes løb mod Middelhavet ligger områderne Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Condrieu, Hermitage, Cornas, Saint-Péray - og Crozes-Hermitage, som dagens referencevin stammer fra. Foto: Kenneth Klingenberg
Hvordan smager syrah? Det kan du blive klogere på, når vi i dag tager hul på en serie om klassiske druer med udgangspunkt i en vin, der har druens karakteristiske dufte og smage.

Hvor de romerske legionærer plantede deres ørnestander, plantede de også deres medbragte vin, og langs Rhônes bredder breder vinen sig op ad marker, skråninger og bjerge. Men selvom vinens historie på disse kanter strækker sig tilbage til antikken, er det ikke sikkert, at det var romerne, der havde den mørke syrah, som er ophav til rødvinene i den nordlige del af Rhône, med. For en dna-analyse har vist, at syrah er en krydsning af den grønne mondeuse blanche og den blå dureza, og de to sorter har sandsynligvis mødt hinanden i Isère-departementet i den sydøstlige del af Frankrig.

Det nordlige Rhône er epicentrum for den klassiske fortolkning af syrah, selvom det er på kanten af det muliges kunst, når der høstes syrah på skråningerne ned til Rhône på flodens løb mellem Vienne og Valence. Den cirka 130 kilometer lange strækning begynder med de ”stegte” marker i Côte Rôtie og slutter med Cornas, og indimellem finder man Saint Joseph, Hermitage og Crozes-Hermitage (og hvidvins-området Condrieu).

Syrah er eneste tilladte blå drue her i den nordlige del af Rhône-dalen, og for at modne druerne tilstrækkeligt må vinene plantes, hvor de får mest udbytte af solen; det er helst på sydvendte skråninger ned mod floden, hvor de også kan stå i læ for den kølende og indimellem ødelæggende vind mistralen.

Annonce

Fra marker rundt om bjerget

Har man gjort et stop i byen Tain-l’Hermitage - og det kan anbefales, hvis man holder af chokolade, for her har Valrhona sit hovedkvarter - har man også set Hermitage-bjerget. Vinene herfra kommer vi ikke i nærheden af med en grænse på 200 kroner for en flaske, men nord, øst og syd for bjerget ligger den meget større appellation Crozes-Hermitage, hvor syrah i hænderne på ambitiøse vinmagere også kan give stor vin.

Her har vi også fundet dagens referencevin, som kommer fra en af områdets absolutte stjerner, Jean-Louis Chave. Vinen er sammensat af druer fra Chaves egne marker (mere end halvdelen) og druer, som er købt til mærket J-L Chave Sélection. Vinen spontangæres, og en del af druerne gæres med som hele klaser - det vil sige, at disse druer gennemgår en indre gæring (som det kendes fra beaujolais nouveau), hvilket både blødgør vinen og giver den et ekstra skud frisk frugt.

Blødgøringen er en god idé, for syrah er en lille drue. Det betyder, at der er forholdsvis meget drueskal i forhold til druekød, og da den også er tykskallet, er der rigelig med tanniner til rådighed, når druerne udblødes i vinen før og under gæringen.

De tykke skaller giver også pæne mængder af farve til vinen, som derfor kan være helt uigennemsigtig i glasset.

Annonce

Mørk farve, peber i næsen og kød i munden

Mørke bær og frugter skal der være i en ordentlig syrah. Brombær, blåbær, måske også mørke hindbær og sorte kirsebær og blå blommer. Og så er peber i duften og især i smagen et særkende for vin på syrah og ofte også på grüner veltliner. Det skyldes stoffet rotundon, som ikke overraskende også findes i sort og hvid peber. I lighed med en mængde andre smagskomponenter (eller deres forløbere) findes rotundon i den indre del af druernes skind, og det udtrækkes til vinen, når druerne udblødes med mosten. Men der findes ingen fast formel for, hvor meget det påvirker vinen. Undersøgelser af druer har vist tydelige forskelle i koncentrationen af stoffet afhængigt af årgang, mark og endda vinstokke i samme mark.

Tilmed er det ikke sikkert, at du, kære læser, kan finde peberet med næsen nede i et glas syrah. For selvom rotundon har en meget lav genkendeligheds-tærskel på 16 nanogram/liter, kan op imod hver femte ikke lugte stoffet selv ved høje koncentrationer i en vin.

Syrah, når det er bedst, er en så koncentreret mundfuld af mørk frugt, tanniner og syre, at der er potentiale for en positiv udvikling i flasken i årevis. Mange rødvine kan udvikle duft og smag af kød under lagring, og det gælder ikke mindst vine på syrah. Baconfedt nævnes ofte i beskrivelsen af en syrah fra det nordlige Rhône, men den røgede kødaroma er ikke en sikker deltager i vinen. I dagens flaske fra Crozes-Hermitage er der røg, men det minder mere om bål-agtige aromaer af forkullet træ end om saltet, røget flæsk fra en gris.

Annonce

En blødere udgave

Selvom den klassiske udgave af syrah er fra Rhône, gør druen sig også godt - nogle vil mene bedre - under varmere himmelstrøg, og i både Sydfrankrig, Spanien og Italien, i Sydamerika og ikke mindst i Australien udnyttes syrah til varmere, blødere og mere kælne vine.

Derfor kan vi ikke nøjes med dagens vin som reference for, hvordan syrah dufter og smager. Der må en vin fra de varme lande til, og den kan du læse om i næste afsnit af serien.

2018 Silène J-L Chave

2018 Silène J-L Chave, Crozes-Hermitage, Frankrig.

Jyskvin.dk: 179/159 kroner v. 6 fl.

(14,5 procent).

Mørk og næsten uigennemsigtig med en meget lille, lilla kant i glasset. Intens og parfumeret duft af solbær og brombær, mørkeblå blommer, syrlig ymer, stegt tomat og kværnet sort peber på stegeskorpe af kød og forkullet træ. Syren er stor, det er tanninerne også, men de er modne og tager ikke opmærksomheden i munden fra den voluminøse, bærfyldte smag. Alkoholen giver også en smule fylde og varme i munden uden at blive brændende. Tanninerne siger det, den friske, primære frugt siger det, og etiketten siger det: Det er stadig en ung vin, som har potentiale til at udvikle flere facetter og mere dybde over de næste 5-10 år. Det er godt lavet til prisen. Fem små stjerner.

Hvad er en referencevin?

I en serie artikler beskriver vi de druer, som er grundlaget for nogle af verdens bedste vine.

Hver drue bliver portrætteret med en referencevin, der så tydeligt som muligt viser druens klassiske kendetegn - en vin, der kan bruges som måleenhed for andre vine på samme drue, og en vin, som man kan gå tilbage til, hvis man har brug for at genopfriske sin smagshukommelse.

Vi har givet os selv det benspænd, at vinen højst må koste 200 kroner.

Annonce
Sport For abonnenter

Live: Hvem slutter fredagen på førstepladsen i 1. division?

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Omstridt by-forum lukker: - Kritikken har været hård

Helsingør For abonnenter

Kæmpe kloakregning på vej til lokale boligejere: - Det er ikke rimeligt

Sport

Anfører ude i topbrag: Skal giftes

Erhverv

Genstart efter en svær tid: Nu sprøjter den tidligere vaskehal sunde chokolader ud

Snekkersten

Ups - forkert adresse: Politi og redningsmandskab kørte forgæves

Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Livsstil For abonnenter

Urverdenens store rockstjerne bor i Haarby: Christian Lass bygger sine egne tidtagere

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Første private lejer til nyt sundhedshus er på plads: - Vi vil gerne sætte endnu en nål på landkortet i Helsingør

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Guide: Fem ting du kan opleve til kulturnat i Hornbæk og Tikøb

Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Debat

Klumme: Udkantsdanmark, taberlandet - hvis det findes i virkeligheden, så har jeg endnu ikke fundet det

Annonce