Annonce
Helsingør

Sæler i Øresund er en plage for fiskere: Skal de skydes?

Der er mange nuttede sæler, der hygger sig på sten langs Helsingørs kyst, men fiskerne er trætte af sælerne. Foto. Lars Johannessen.
De spættede sæler er fredet i Danmark, men bestanden bliver ved med at vokse. Sælerne ødelægger fisk og garn i Øresund, lyder kritikken.
Annonce

HELSINGØR: Helsingør-fisker Søren Jacobsen og mange andre af fiskerne i Øresund oplever det stort set hver eneste gang, de trækker net og garn op: Dele af fangsten og måske også fangstredskaberne er bidt i stykker af den stadigt voksende bestand af sæler, der ser ud til at stortrives i Øresund.

- Sælerne svømmer op langs vores garn og flår torsk, makrel og andre rundfisk ud af garnene. Sæler er utroligt snu. Lige ud for Helsingør Havn er problemet ikke størst, men vi ser dagligt sælbid i fiskene, og når vi fisker tættere på Helsingborg, er det nogle gange 30-40 procent af fangsten, der simpelthen er bidt i stykker. Desuden skræmmer de mange sæler jo fiskene væk, siger Søren Jacobsen.

Annonce

Det ømme punkt

Jacobsen er formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri. Han mener, at myndighederne er nødt til at reagere på sælproblematikken, som han kalder det.

- Sælen er virkelig ved at blive en plage i Øresund. Vi har aldrig set så mange sæler som nu. Vi går ind for, at man begrænser bestanden. og det er jo et ømt punkt, fordi sælen er så sød og nuttet. Men i virkeligheden er det med sælen ligesom med det er med de omdiskuterede ulve inde på land. Ulven æder landmændenes dyr. Sælen æder fiskernes fisk, forklarer Søren Jacobsen.

"Vi går ind for, at man begrænser bestanden. og det er jo et ømt punkt, fordi sælen er så sød og nuttet"  siger Søren Jacobsen, fisker fra Helsingør. Foto: Lars Johannessen.


Dér, hvor sælerne er et problem, skal man have lov til at begrænse bestanden på en human måde for eksempel ved at skyde dem.

Jens Peder Jeppesen, leder af Øresundsakvariet


Samme holdning har Jens Peder Jeppesen, chef for Øresundsakvariet i Helsingør. Han vurderer også, at antallet af sælerne kan sættes ned.

- Dér, hvor sælerne er et problem, skal man have lov til at begrænse bestanden på en human måde for eksempel ved at skyde dem. Vi har jo reguleret alt i naturen, også de store rovdyr, som sæler er et af. Overordnet set er de mange sæler et sundhedstegn, men fordi vi har behandlet naturen dårligt, er der ikke nok fisk, og det kan sælerne også mærke, så de tager fiskene, hvor det er nemmest, nemlig i fiskernes garn, forklarer Jeppesen.

Annonce

Bestanden er eksploderet

Chefen for Øresundsakvariet kalder sælen for toprovdyret i Øresund. Ligesom Søren Jacobsen pointerer Jens Peder Jeppesen, at sælbestanden er stærkt voksende.

- Det er spættede sæler, vi ser flest af. Og der kommer bare flere og flere af dem, forklarer han.

Kan blive op til to meter

Spættet sæl er den mindste af de to danske sælarter - gråsælen er den anden.

Spættet sæl vejer 80 til 130 kilo og er mellem 1,5 og 2 meter lang.

Den forekommer i alle danske farvande på nær i Østersøen omkring Bornholm og lever ved lavvandede, uforstyrrede kyststrækninger, ofte på øer, med adgang til fødemuligheder.

Den har været fredet siden 1977.

Den spættede sæl synes ikke at tygge føden. Når den spiser, bliver byttet slugt helt eller revet i stykke og slugt.

Sven-Gunnar Lunneryd, sælforsker på Sveriges Lantbruksuniversitet, har for nylig forklaret til Helsingborgs Dagblad, at der aldrig har været så mange spættede sæler som nu. Og det kan ifølge eksperten rykke ved balancen i naturen - blandt er torskebestanden under pres på grund af sælerne, har Lunneryd oplyst.

Spættede sæler har været fredet i Danmark siden 1977. Miljøminister Lea Wermelin har tidligere i år oplyst, at hun ikke har taget stilling til en eventuel genindførsel af jagttid på spættet sæl.

Annonce

En balance

- Vi har fra fiskernes side påpeget problemet med de mange sæler over for ministeren. Også for mig er sælen er en fornøjelse at se på med sine brune øjne, men vi må finde en balance, forklarer Søren Jacobsen.

Helsingør-fiskeren pointerer, at de mange sæler ikke bare er en plage for fiskerne, men har en direkte negativ indvirkning på øko-systemet i Øresund - blandt andet ved at skræmme fisk væk, der for eksempel holder strandkrabbe-bestanden i ave.

Søren Jacobsen leverer blandt andet dette foto som eksempel på fisk, som sæler har spist af fra fiskernes garn og net.

Tirsdag morgen talte Radio4 med fisker og formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, Søren Jacobsen, om, hvorfor sælerne er så stort et problem. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Den ukendte hospitalsnormering

Annonce