Annonce
Kultur

Søfartsmuseet slår dørene op med ny udstilling om havet og moden: Tag et smugkig indenfor

M/S Museet for Søfart åbner den 21. april med den ny udstilling Oceanista - Havet & Moden.
M/S Museet for Søfart genåbner onsdag med den ny udstilling Oceanista. Her kan du få et glimt af nogle af værkerne, der består af alt lige fra maritime Chanel-stiletter og Gaultier-kreationer til konserverede og sømandstatoveringer og aborretøfler.

HELSINGØR: - Vi er vildt glade for, at vi endelig kan få lov til at åbne.

Sådan lyder det fra Thorbjørn Thaarup, der er museumsinspektør på M/S Museet for Søfart.

Efter en lang nedlukning kan museet slå dørene op den 21. april, og det bliver med den helt nye udstilling ‘Oceanista - Havet & Moden’.

Annonce

Udstillingens omdrejningspunkt er modens fascination af havet og søfarten - og de to verdeners overlap gennem årtier.

Et væld af designere, modehuse og kunstnere har bidraget til udstillingen, som rummer alt lige fra Iris van Herpens verdensberømte boblekjole og maritimt inspirerede kreationer fra Jean Paul Gaultier, Chanel og Thom Browne til værker af unge danske designere, eksempler på klassisk sømands-inspireret beklædning og skæve fund som en japansk karpetaske, aborre-tøfler og et stykke tatoveret sømandshud udlånt af Medicinsk Museion.

Alt sammen bliver præsenteret i fysiske og lydmæssige omgivelser, der giver publikum følelse af selv at dykke under havoverfladen.

- Vi vil gerne fortælle, hvad søfart er, men vi vil også gerne fortælle, hvad folk opfatter søfart som. Det er jo meget mere end at sejle fra a til b - det er drømme og eventyrlyst, siger museumsinspektør Thorbjørn Thaarup.

Her kan du få et smugkig på nogle af de værker, som snart kan opleves på M/S Museet for Søfart.

1 Sømandshelte blev til hattemode

Efter et stort søslag mellem Frankrig og England i 1778 ramte en patriotisk bølge Paris med ekstravagante frisurer og maritim hattemode - den såkaldte Coiffure a la Belle Poule.

Det er disse frisurer, som designeren og hattemageren Philip Treacy har ladet sig inspirere af, da han kreerede dette værk 'Silver Ghost Ship'.

- Den ekstravagant hattemode opstod som en patriotisk manifestation, hvor de søfarende blev til helte, forklarer museumsinspektør Thorbjørn Thaarup.

2 Stilletter til søs

Coco Chanel er blandt de mange designere, der har været inspireret af sømandens uniformer og symboler - og siden har modehuset Chanel brugt søfartens univers på mange måder med ankre, knob, striber og kraver.

3 Verdensberømte sømandsstriber - Jean Paul Gaultier

Foto: Lars Lindevall

- Jeg er besat af striber, har Jean Paul Gaultier sagt om sin kærlighed til sømandsstriben, som den verdensberømte franske designer har arbejdet med gennem fem årtier.

Sømandsstriberne er blevet fortolket på et utal af måder - lige fra t-shirts til overdådige kjoler og dragter.

Flere af designerens værker kan ses på udstillingen.

4 Tatoveringer og sømandssymbolik

Foto: Lars Lindevall

‘Alle sømænd er flot tatoveret/du skal se, når jeg kommer i havn/

På min arm er jeg smukt dekoreret/med et hjerte, og der står dit navn’

Sådan sang en ung Otto Brandenburg i 1960 i filmen ‘Sømand i knibe’.

Tatoveringer har eksisteret i århundreder, men de blev først udbredt i den vestlige verden i løbet af det 20. århundrede. Søfolkene så dem rundt omkring i verden og bragte dem med hjem på deres krop.

- I begyndelsen var tatoveringer en klassemarkør og en sømandstradition. Siden har det spredt sig til alle dele af samfundet, siger museumsinspektør Thorbjørn Thaarup.

På udstillingen kan man blandt andet se et stykke tatoveret sømandshud - udlånt af Medicinsk Museion.

5 Kitsch eller design?

Foto: Lars Lindevall

Side om side med dyre og verdensberømte designikoner finder man et par helt særlige tøfler i en glasmontre.

- Der kan nogle gange være en hårfin balance mellem kitsch og design. Her har vi fundet et par aborresko på Wish, der måske har kostet en femmer, lyder det fra museumsinspektør Thorbjørn Thaarup.

6 En boblende kjole

Foto: Lars Lindevall

Boblekjolen, der er skabt af den hollandske designer Iris Van Herpen, består af over tusind håndpustede glaskugler.

- Det er en parafrase over havet med bølgerne, der bryder havet og skaber et levende værk, siger museumsinspektør Thorbjørn Thaarup.

Kjolen var en del af kollektionen ‘Seijaku’, som er en japansk æstetik, der bringer ro midt i hektisk aktivitet.

Iris Van Herpen er især kendt for sin innovative tilgang til mode ved at kombinere traditionelt beklædningshåndværk med nye teknologier som 3D-print og inspiration fra naturvidenskaben.

7 Frygt for havet

Foto: Lars Lindevall

Craig Greens værk ‘havskræk’, som er lavet for det italienske modemærke Moncler, kan nok bedst beskrives som en mellemting mellem en overdimensioneret flyverdragt og en redningsuniform.

- Det er et værk, som jeg er ret fascineret af. Det spiller på kunstnerens egen frygt for havet. Det er et vigtigt signal at sende, at havet også er et farligt sted, hvor mange mennesker har mistet livet i tidens løb, siger museumsinspektør Thorbjørn Thaarup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Det kan du se i biograferne

Annonce