Annonce
Helsingør

Søstre har fundet lykken i kolonihaven: Snart bliver Pindemosen-huse lovlige

Storesøster Lene Bak (til venstre) og lillesøster Mie Mattey i sidstnævntes have i Pindemosen. Fotograf: Charlotte de la Fuente.
Byrådspartierne vil tillade større huse i den smukke kolonihave ved Løvdalsvej.

HELSINGØR: Lillesøster Lene er den erfarne, storesøster Mie den lidt nye. I sæsonen elsker de begge to livet i kolonihaven Pindemosen ved Løvdalsvej. Her har Lene Bak haft et hus i over 15 år, Mie Mattey kun i få år.

- Jeg har en lejlighed i Bjergegade, og så fik jeg mit skønne kolonihavehus for et par år siden. Og jeg synes bare, at jeg har den bedste af to verdener. Midtbyen og så det her, siger 68-årige Mie Mattey.

Lene Bak er enig. Hun henviser til skiltet under en port i Pindemosen, som H.C. Andersen-citatet ”At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’” er malet på.

Annonce

- Det er kolonihavelivet, der trækker. Her er et godt socialt liv, og vi har et godt sammenhold. Jeg tror, at vi kommer hinanden mere ved end i et almindeligt sommerhusområde, hvor der er høje hække og sådan… Min datter og svigersøn fik kolonihave herude, og så skrev jeg mig også på ventelisten. Det er fattigrøvenes sommerhus, forklarer 65-årige Lene Bak med et grin.

Skal følge med tiden

Helsingør Dagblad er taget på besøg i Pindemose, hvor der er omkring 140 haver for at høre, hvad beboerne mener om, at Helsingør Byråd inden længe og langt om længe officielt vil tillade, at husene må være op til 60 kvadratmeter store – mod tidligere kun 40.

- Og der er selvfølgelig mennesker, som allerede har bygget større, end man før måtte. Det ved alle, også kommunen. Men så længe, at der ikke er tale om helårsbyggeri, så er det okay. Vi er glade for, at der kommer en lokalplan og nogle rammer. Det er vigtigt, for en kolonihave skal også kunne følge med tiden, siger de to søstre.


At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’

H.C. Andersen-citat på skilt i Pindemosen


Lars B. Nielsen er bestyrelsesformand for Pindemosen. Han er tilfreds med, at lokalplanen, som har været bebudet i nogle år, nu er på vej igennem det politiske system. Personligt planlægger han dog ikke at udnytte muligheden for at bygge mere.

- Det er godt at politikerne følger op på vores forhåndsgodkendelse og får lovliggjort nogle af de større huse, som er påbegyndt. Det har vi ventet på. Jeg kan nu godt lide kolonihaveånden og de små huse. Prisniveauet skal helst holdes nede, og det må ikke blive sommerhuse. Og det her betyder jo ikke, at man skal bygge 60 kvadratmeter, det er ikke noget krav, griner Lars B. Nielsen.

Han har haft kolonihavehus i Pindemosen i fire år. Det er på 19 kvadratmeter og uden el.

- Det er sgu fint nok til mig. Pindemosen er et dejligt fristed for mange mennesker. Og for øjeblikket er vi vældig glade for, at der rykker forholdsvis mange unge mennesker ind med børn og sådan, forklarer kolonihaveformanden.

Annonce

Åbnet for vandet

Sæsonen går fra april til oktober i Pindemosen – fra, at der bliver åbnet for vandet, til der bliver lukket for det.

Når man har købt sit hus, er de løbende udgifter til at overse. Det koster 3.500 kroner om året til kommunen i leje af grund plus naturligvis forbrug at have et hus i Pindemosen.

- Vi ejer jo kun selve huset, men ikke grunden. Og man skal bo i kommunen for at kunne købe et hus her, understreger Lene Bak

Lene Bak og Mie Mattey elsker livet i Pindemosen, en af de fire kommunale kolonihaver i Helsingør. Fotograf: Charlotte de la Fuente.

Pindemosen er en af de fire, lokale kolonihaver, som er ejet af Helsingør Kommune. Og der er kø for at komme ind – i Pindemosen står der 90 navne på ventelisten.

Fire kommunale kolonihaver

Helsingør Kommune har fire kolonihaver:

  • Pindemosen, 142 haver
  • Solbakken, 214 haver
  • Gurre, 62 haver
  • Klostermosen, 29 haver

Typisk bliver der solgt 10-12 huse per år. Forleden var der gang i flere handler – styret af de regler, der ligger for den slags i Kolonihaveforbundet.

- Der blev solgt to huse. Et til 40.000 kroner, et lille kolonihavedukkehus, og så et moderne et, der blev solgt for 245.000 kroner med indlagt strøm, træk og slip og det hele. Det er ikke os alle, der er interesserede i sådan et hus, siger Lene Bak og Mie Mattey.

Annonce

Den naturlige rytme

”Godset” står der på kaklerne fra Lissabon på Lene Baks lille hus. Bak forklarer, at hun rykker fra lejligheden på Pontsøvej til Pindemosen så snart, at vejret er til det.

- Det er naturlig rytme i, at vi tager herud og bor, når solen kommer, og rykker tilbage, når det bliver mørkt og koldt. Lige så meget jeg elsker mit lille hus, så ville jeg hade at bo her hele året, fortæller hun.

Mie Mattey glæder sig til at komme i gang med endnu et praktisk projekt på sit hus. Hun har allerede klaret en del selv i Pindemosen 2 - altså et hus i den såkaldte gamle afdeling af kolonihaveområdet.

- Man bliver altså handywoman af at have et kolonihavehus. Det gør det jo endnu mere til ens eget hus, at man selv har været med til at bygge eller reparere lidt på det. Og vi er også gode til at hjælpe hinanden, fortæller hun.

Den nye og gamle afdeling

Byrådet besluttede i 1963 at etablere et kolonihaveområde i den vestlige del af Helsingør Overdrev, et vådområde ved navn Pindemose.

Selv haveforeningen Pindemosen blev stiftet i 1964. Haverne 1-80 kaldes i daglig Den Gamle Afdeling.

I midten af 1970'erne kom de næste cirka 60 huse. De kaldes ikke overraskende Den Nye Afdeling.

Annonce

Ja fra politikerne

På et møde i Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø vil politikerne snart støtte den nye lokalplan for Pindemosen, som derefter bliver sendt ud i høring. En intention fra kommunen er at undgå et ny Julianelund-sag.

I det privatejede, kolonihavelignede område langs Gurrevej havde mange beboere i strid med reglerne og lovgivningen bygget helårsboliger på over 100 kvadratmeter. Mange års strid og kommunal vaklen i forhold til en nedrivning af de ulovlige kvadratmeter er nu endt med, at området er kommet i byzonen, og alle byggerier er nu lovlige.

- For Pindemosen bliver det fint løft af det område, at man får muligheden for at bygge lidt til. Det vigtige er, at vi ikke ser ind i en ny Julianelund. Vi skal være på forkant, siger Jens Bertram, konservativ politiker.

I Julianelund så kommunen gennem fingre med, at der blev bygget for stort. Har I tænkt jer at holde øje med, om beboere i Pindemosen bygger mere end 60 kvadratmeter, spørger Helsingør Dagblad.

- Det må være noget med selvjustits for beboerne. Men hvis det bliver opdaget, at man har bygget for meget, så er min umiddelbare holdning, at huset skal bringes tilbage til det, der er tilladt, siger Jens Bertram.

Formanden for udvalget er den radikale Christian Holm Donatzky. Han pointerer, at pointen ved lokalplanen er, at husene i Pindemosen fortsat skal bruges som kolonihavehuse.

- Det er en god lokalplan, som stadig fastholder Pindemosen som kolonihaveområde. Man kan altid diskutere størrelsen på husene, 60 kvadratmeter er fornuftigt, men så skal de heller ikke være større, siger den socialdemokratiske Claus Christoffersen.

Det er på mandag, at der er møde i byrådets udvalg for by, plan og miljø.

Fotograf: Charlotte de la Fuente


Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce