Annonce
Danmark

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Niårige Fenja Södergran fra Nordsjælland sad uden opsyn i badekarret i flere minutter, og da hun ville skrue op for vandstyrken, fik hun i stedet skruet op for temperaturen, som nåede op over 60 grader. Privatfoto
Annonce

Vejle/Horsens: De seneste måneder har Vejle Amts Folkeblad afdækket, hvordan Sofie Frydensbjerg Nielsen døde efter et bad uden opsyn i for varmt vand på sit bosted Bifrost, afdeling Bygden, i Vejle.


Vi ønsker ikke medlidenhed, men vi forstår simpelthen ikke, hvorfor det her et år efter ikke har haft konsekvenser for medarbejderen, bostedet eller kommunen. Ingen svært handicappede bør lades uden opsyn så længe i et badekar med alt for varmt vand. Og ingen forældre bør gå igennem det, vi har oplevet.

Henrik Nielsen, far til Sofie Frydensbjerg Nielsen


Sagen om den 20-årige kvinde, som var fra Lund ved Horsens, er dog desværre ikke enestående.

Andre handicappede har lidt eller er som hende døde i badesituationer, mens de var i det offentliges varetægt. Her kommer et udpluk af kendte eksempler fra ind- og udland.

1 51-årig døde af brandsår

I februar 2019 døde en 51-årig mand på et bosted i den sydnorske ø-kommune Færder. Som så mange gange før blev han hejst ned i et badekar i en sele, men denne gang var vandet skoldhedt.

Manden blev efterfølgende indlagt og døde af omfattende brandsår, skriver Jyllands-Posten. Den ansvarlige medarbejder blev sigtet sammen med kommunen.

- Kommunen har ansvaret for de nødvendige kontrolrutiner, retningslinjer og oplæringen af ansatte. Hvor stor, bøden kan blive, er vanskeligt at sige noget om nu, sagde politiadvokat Katrine Christensen Brygard Brygard til mediet NRK.

2 Dement kvinde i brusebad

Under et år tidligere var den gal et andet sted i Norge, på et bosted i Trondheim. Det skriver VG.

Her fik en 70-årig dement kvinde andengradsforbrændinger i blandt andet ansigtet og på halsen efter et for varmt brusebad. Skaderne blev først opdaget senere af en sygeplejerske.

Kvinden overlevede. Det er uvist, om sagen havde konsekvenser for personalet eller kommunen.

3 46-årig druknede i spabad

Også i Danmark har der været flere tilfælde af badeulykker.

I 2016 døde en 46-årig handicappet mand på et bosted i Brønderslev, oplyser Nordjyske. Han druknede i et spabad, fordi en medarbejder efterlod ham uden opsyn.

Derved gjorde vedkommende sig skyldig i grov forsømmelse i tjenesten og uagtsomt manddrab, og ved Retten i Hjørring fik medarbejderen 10 dagbøder på 500 kroner.

4 Sagen i Vejle

Vejle Amts Folkeblad skrev første gang om Sofie Frydensbjerg Nielsens død i midten af maj. Siden kom det frem, at hun den 19. juni 2019 blev placeret i et badekar med for varmt vand.

Cirka fem timer efter målte en brandmand vandets temperatur til 36 grader og vandet fra vandhanen til 52 grader. Den 20-årige kvinde blev fundet livløs med andengradsforbrændinger og døde.

En medarbejder forklarede til politiet, at vedkommende efterlod Sofie Frydensbjerg Nielsen alene i først 10 minutter og igen i 10-15 minutter.

Medarbejderen blev ifølge et brev fra kommunen til forældre til børn på bostedet sigtet for uagtsomhed i august, og Sydøstjyllands Politi bekræfter overfor avisen en igangværende efterforskning.

5 Fenja på ni år

Efter avisens omtale af Sofie  Frydensbjerg Nielsens død, er det kommet  frem, at en niårig pige - Fenja Södergran fra Snekkersten i Nordsjælland - var udsat for noget lignende på sit bosted.

Ifølge moderen sad datteren for et par måneder siden uden opsyn i badekarret i flere minutter, og da hun ville skrue op for vandstyrken, fik hun i stedet skruet op for temperaturen, som nåede op over 60 grader.

Da hun ikke ikke har sprog, havde hun svært ved at råbe efter hjælp. Hun endte med andengradsforbrændinger på 10 procent af kroppen og overlevede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Idræt med komplikationer

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce