Annonce
Kultur

Samerne medvirkede til, at de allierede vandt Laplandskrigen i 2. verdenskrig

Samerne WWII. Arkivfoto
Samerne er ikke et krigerisk folk og har aldrig tidligere været i krig, men det skulle 2. Verdenskrig ændre på.

HISTORIE: Sapmi er en region, der strækker over fire landegrænser, og som historisk også bliver kaldt Lapland. Sameland er en region, der har sit rodnet dybt fæstet i både Norge, Sverige, Finland og i den russiske Kola-halvø med et beregnet areal på ca. 400.000km².

Mange af de russiske samere var unge idealister i krigens tidlige start, hvor de ikke bare virkede som vejvisere og opklaringsenhed, men også blev indbegrebet af logistikken i et uvejsomt terræn på Nordkalotten, hvor de russiske samer fragtede fornødenheder, medicin og ammunition ind til krigsområderne og transporterede syge og sårede ud fra kampområderne. Transporterne forgik med rensdyr og slæder gennem det samiske kulturlandskab - vildmarken, en topografi uden et moderne udbygget vejnet som man kender det i dag.

De norske samere havde også en nøglerolle i Laplandskrigens udfald og var en vigtig bestanddel af den norske Altabataljon, der i krigens første år 1940 skulle trænge tyskerne på retræte. Mange norske mænd, kvinder og børn samt samiske familier blev indbegrebet af grenselose, der fragtede norske flygtninge ind i Sverige med stor fare for deres eget liv. Det skulle tage cirka 74 år, før end man fra norsk side anerkendte grenselosenes historiske indsats.

Annonce

I den forbindelse beklagede den nuværende norsk samiske forsvarsminister Frank Bakke Jensen på vegne af hele den norske regering, at de mennesker der udgjorde grenselosene, aldrig havde fået den anerkendelse de skulle have haft, og at det er med både ydmyghed og respekt, at den norske regering nu kunne overlevere en mindesten til det samiske folk ved en højtidelighed den 29. november 2019.

De svenske samere har aldrig fået anerkendelse fra officiel side, for deres heroiske indsats under Laplandskrigen i samarbejdet med de allierede styrker. Hvor samernes nøglefunktion var at transportere agenter, våben- og ammunition, hemmeligt materiale fra Sverige til Norge og vise versa fragte flygtninge ind over vidderne. Hele den del af den samiske deltagelse under Laplandkrigen er beskrevet under Operation Sepals, der inkluderer store dele af det ”neutrale” svenske statsapparat, den svenske turistforening STF, der lagde hytter til de hemmelige baser samt den svenske militære enhed I19. Enheden stod for logistikken af den diplomatiske post og våbentransporter fra USA ud til de hemmelige baser, og som ligeledes var bindeleddet til de hemmelige styrker på den anden side af grænsen qua samernes fri bevægelighed. I denne sammenhæng havde man på den norske side af grænsen udbygget et hemmeligt netværk og anlagt et kommunikationscenter – ’kari’, hvorfra man bl.a. sendte vejmeldinger, der havde strategisk betydning for luftangrebet på det tyske slagskib Tirpiz, der lå opankret i Alta Fjorden.

De finske sameres indforstået kundskab blev også udslagsgivende for Laplandskrigen og skulle blive en sej militær modstander over for både russerne og senere tyskerne, ved hjælp af deres Guerillakrigsførelse: ’Motti-taktik’og 1000 af generationers mønstergenkendelse i det samiske kulturlandskab, med sne, is og frost ni måneder om året: Naturen er deres hjem.

I krigsafslutningens glædesrus arbejdede assimileringspolitikkens grumme væsen ufortrøden videre imod den europæiske urbefolkning, ved hverken at omtale samernes militære indsats eller deres færdigheder og kundskaber. Vitale orienterings- og overlevelsesmæssig mestring, end ikke datidens allierede specialenheder mestrede, og som herefter skulle blive til indbegrebet af det nordiske friluftsliv. Ved krigens bratte afslutning blev de allierede tropper trukket hjem, og efterfølgende tog man ikke hånd om alle de involverede samiske- og norske familier i Finnmarken, der blev indhentet og var dybt berørt af krigens gru og dens senfølger: Hulefolket.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Jamal stod med valget om at dø eller forlade sin familie: Nu vil han inspirere andre indvandrere med sin vilde historie

Hornbæk For abonnenter

Nu bliver endnu et hjørne af Hornbæk fedtet ind: - Jeg vil åbne for byens bedst bevarede hemmelighed

Helsingør

Nelly er Falkenbergs ukronede dronning - nu fylder hun 100 år

Sport For abonnenter

Analyse: Jeg må ikke skrive katastrofe - det er bare svært at finde andre ord

For abonnenter

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: 'Kritisk infrastruktur er mere og mere afgørende, og når USA spørger, om vi kan hjælpe med det her, så er vi klar'

Helsingør

Fans fra Lyngby efter Helsingør-kamp: - De er syge i hjernen

For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Helsingør

Efter tre måneder får Andreas et møde med Kiær: Derfor er hun den, han allerhelst vil mødes med

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Sport For abonnenter

Videointerview med cheftræneren: - Superliga-drømmen er intakt

Helsingør For abonnenter

'Jeg ved, hvor du bor': 16-årige Mollie oplever alt fra trusler til flirtende mænd, når hun trækker i dommeruniformen

Sport

Efter kæmpe Superliga-nedtur: Nu begynder ny kamp om udvidelse af Helsingør Stadion

Annonce