Annonce
Nordsjælland

Samråd: Søster til dømt for Helsingør-brande, der kostede to liv, vil have sag  genoptaget

Erik Solbakke Hansen er dømt for at have påsat 29 brande. Blandt dem en brand på Hotel Hafnia København i 1973, der kostede 35 mennesker livet, men også to brande i Helsingør, der kostede en brandmand og en ung kvinde livet. Nu har hans søster søgt om at få sagen til at gå om. Foto: Scanpix.
I dag torsdag skal justitsminister i samråd om Erik Solbakke Hansen, der blev dømt for en række brande. Hans søster vil have sagen genoptaget.
Annonce

HELSINGØR: En af de største opgaver, som Helsingørs brandmænd kom på, var branden i stearinlysfabrikken Asp-Holmblad den 24. oktober 1982. Erfarne brandfolk kan stadig huske den massive opgave med at slukke den voldsomme brand, hvor en brandmand omkom under slukningsarbejdet.

Året efter, i juli 1983, døde en kvinde af kuliltebrand ved en anden brand i Helsingør.

Disse to brande og en række andre forbindes med Erik Solbakke Hansen. Han er i alt dømt for 29 påsatte brande i København og Nordsjælland, heraf en række i Helsingør. Blandt dem var en brand på Hotel Hafnia i København i 1973, hvor 35 mennesker mistede livet.

Nu stilles der spørgsmålstegn ved, om Erik Solbakke Hansen, der også er dømt for drabet på en 15-årig pige på Fanø, var skyldig i alt det, han blev dømt for.

Det er en TV2-dokumentar og bogen "Den dømte mand: Mysteriet om Erik Solbakke og Danmarkshistoriens største drabssag", der har sået tvivl om beviserne i sagen. Ifølge TV2 hvilede dommen kun på Solbakkes egen tilståelse, og den kan der sås tvivl om, mener flere eksperter, skriver Ritzau.

Mistanken går på, at Erik Solbakke Hansen, der var mentalt udviklingshæmmet, tilstod forbrydelser, han ikke havde begået.

Erik Solbakke Hansen blev dømt i 1989. Han døde i 1997 som indsat på en sikret institution, 49 år gammel.

Søsteren til Erik Solbakke Hansen vil nu have Den Særlige Klageret til at vurdere, om sagen kan gå om. Den Særlige Klageret behandler blandt andet anmodninger om genoptagelse af straffesager, men det sker forholdsvis sjældent, skriver Ritzau.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i dag i samråd om sagen i Folketinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Taktikken, der forhindrede katastrofe: - Vi skulle for alt i verden forhindre, at branden spredte sig til andre gamle huse

Annonce