ERHVERV: Mere end en tredjedel.
Det er, hvad coronavirusset det seneste år har stjålet fra Helsingør Vinhandels overskud, og forklaringen er simpel: De mangler svenskerne.
- Vi har mistet op mod 98 procent af salget fra svenskerne. Det kan helt tydeligt mærkes på økonomien. De plejer at udgøre omkring 70 procent af vores omsætning, fortæller Kennet Mathiasen, som er medindehaver af vin- og spiritusforretningen, der ligger i Bramstræde.
Mere druk
I deres seneste regnskab, som netop er offentliggjort ved Erhvervsstyrelsen, fremgår det, at Helsingør Vinhandels overskud er faldet fra omkring 300.000 kroner til godt og vel 186.000.
Det svarer til et fald i omsætning på 37 procent, og det er til trods for, at coronavirusset har øget helsingoranernes lyst til vin og spiritus.
Kennet Mathiasen, medindehaver af Helsingør VinhandelVi er rigtig glade for den lokale støtte. Jeg kan da godt forstå, at folk måske tager et ekstra glas vin her i corona-tiden til at dulme nerverne.
- Det, som er glædeligt ved hele den her ellers irriterende situation, er, at vi ser en stor fremgang i salget til danske betalingskort, siger Kennet Mathiasen.
- Vi er rigtig glade for den lokale støtte. Jeg kan da godt forstå, at folk måske tager et ekstra glas vin her i corona-tiden for at dulme nerverne, griner medindehaveren.
Han forklarer, at de lokale ikke bare handler mere, men at de også køber dyrere og mere eksklusive varer.
- Det kan være den særligt gode rom. Men vores bestseller er stadig en sydafrikansk vin, som altid plejer at sælge godt, forklarer Kennet Mathiasen.
Frustrerede
Sammen med Henrik Nielsen er han medejer af Helsingør Vinhandel, som de har haft siden 2006, hvor de overtog den fra deres tidligere chef.
De oplevede derfor finanskrisen, som satte et eftertrykkeligt præg på deres regnskaber, og som også dengang blev malet røde.
Nu, med coronavirusset, er tabet ikke lige så stort, men det ændrer ikke på, at det ligesom finanskrisen har sat et stort præg på deres hverdag.
Kennet Mathiasen, medindehaver af Helsingør VinhandelVi frygter, at vi får en jævn nedgang efter coronaen. Efter kriser, hvis man ser tilbage i tiden, plejer svenskerne altid at finde andre handlemuligheder.
- Vi var da vildt frustrerede ved begge nedlukninger. Også selvom vi i modsætningen til mange andre ikke blev tvunget til at holde lukket.
- Alligevel valgte vi kun at holde åbent om mandagen i januar, men fra februar og marts har vi holdt åben som normalt for at vise, at vi stadig er her, siger Kennet Mathiasen.
Han forklarer, at de har mærket en nedgang i omsætningen på omkring 80 procent siden februar, og at den delvise genåbning i mandags ikke var noget, der ændrede mærkbart på nedgangen.
- Vi havde faktisk kun få kunder i mandags. Jeg tror, at folk havde higet efter at handle i tøjforretningerne og de andre butikker, som har holdt lukket, forklarer han.
Frygter fremtiden
Kennet Mathiasen håber, at mere end blot udvalgte butikker genåbner. Her tænker han på frisører, caféer, restauranter og ikke mindst grænsen til Sverige.
- Jeg håber og tror på, at grænserne er åbnet inden sommeren. Det er her, vi har størstedelen af vores omsætning, så det ville gøre en verden til forskel, siger medindehaveren.
- Vi var heldige, at grænserne var åbne i seneste sommerferie trods corona. Her omsatte vi faktisk næsten for det samme, som vi plejer i sommermånederne, tilføjer han.
Han håber, det samme sker i de kommende år. Dog er han bekymret for, at fremtiden bliver udfordrende.
- Vi frygter, at vi får en jævn nedgang efter coronaen. Efter kriser, hvis man ser tilbage i tiden, plejer svenskerne at finde andre handlemuligheder, siger han og fortsætter:
- Vi skal nok stadig kunne køre rundt, men vi frygter, at der i fremtiden kommer færre svenskere til byen.