Annonce
Erhverv

Selvom helsingoranerne drikker mere: Gammel vinbutik taber stort under coronaen

Medindehaver Kennet Mathiasen glæder sig til grænserne igen åbnes. Han havde håbet, at det ville ske forud for påsken, men som situationen er skredet frem, tror han det ikke. Foto: Kristoffer Hanberg Clemmensen
Medindehaver Kennet Mathiasen frygter, at de svenske besøg i fremtiden bliver færre. - Efter kriser, hvis man ser tilbage i tiden, plejer svenskerne at finde andre handlemuligheder, siger han.

ERHVERV: Mere end en tredjedel.

Det er, hvad coronavirusset det seneste år har stjålet fra Helsingør Vinhandels overskud, og forklaringen er simpel: De mangler svenskerne.

- Vi har mistet op mod 98 procent af salget fra svenskerne. Det kan helt tydeligt mærkes på økonomien. De plejer at udgøre omkring 70 procent af vores omsætning, fortæller Kennet Mathiasen, som er medindehaver af vin- og spiritusforretningen, der ligger i Bramstræde.

Annonce

Mere druk

I deres seneste regnskab, som netop er offentliggjort ved Erhvervsstyrelsen, fremgår det, at Helsingør Vinhandels overskud er faldet fra omkring 300.000 kroner til godt og vel 186.000.

Det svarer til et fald i omsætning på 37 procent, og det er til trods for, at coronavirusset har øget helsingoranernes lyst til vin og spiritus.


Vi er rigtig glade for den lokale støtte. Jeg kan da godt forstå, at folk måske tager et ekstra glas vin her i corona-tiden til at dulme nerverne.

Kennet Mathiasen, medindehaver af Helsingør Vinhandel


- Det, som er glædeligt ved hele den her ellers irriterende situation, er, at vi ser en stor fremgang i salget til danske betalingskort, siger Kennet Mathiasen.

- Vi er rigtig glade for den lokale støtte. Jeg kan da godt forstå, at folk måske tager et ekstra glas vin her i corona-tiden for at dulme nerverne, griner medindehaveren.

Han forklarer, at de lokale ikke bare handler mere, men at de også køber dyrere og mere eksklusive varer.

- Det kan være den særligt gode rom. Men vores bestseller er stadig en sydafrikansk vin, som altid plejer at sælge godt, forklarer Kennet Mathiasen.

Annonce

Frustrerede

Sammen med Henrik Nielsen er han medejer af Helsingør Vinhandel, som de har haft siden 2006, hvor de overtog den fra deres tidligere chef.

De oplevede derfor finanskrisen, som satte et eftertrykkeligt præg på deres regnskaber, og som også dengang blev malet røde.

Nu, med coronavirusset, er tabet ikke lige så stort, men det ændrer ikke på, at det ligesom finanskrisen har sat et stort præg på deres hverdag.


Vi frygter, at vi får en jævn nedgang efter coronaen. Efter kriser, hvis man ser tilbage i tiden, plejer svenskerne altid at finde andre handlemuligheder.

Kennet Mathiasen, medindehaver af Helsingør Vinhandel


- Vi var da vildt frustrerede ved begge nedlukninger. Også selvom vi i modsætningen til mange andre ikke blev tvunget til at holde lukket.

- Alligevel valgte vi kun at holde åbent om mandagen i januar, men fra februar og marts har vi holdt åben som normalt for at vise, at vi stadig er her, siger Kennet Mathiasen.

Han forklarer, at de har mærket en nedgang i omsætningen på omkring 80 procent siden februar, og at den delvise genåbning i mandags ikke var noget, der ændrede mærkbart på nedgangen.

- Vi havde faktisk kun få kunder i mandags. Jeg tror, at folk havde higet efter at handle i tøjforretningerne og de andre butikker, som har holdt lukket, forklarer han.

Annonce

Frygter fremtiden

Kennet Mathiasen håber, at mere end blot udvalgte butikker genåbner. Her tænker han på frisører, caféer, restauranter og ikke mindst grænsen til Sverige.

- Jeg håber og tror på, at grænserne er åbnet inden sommeren. Det er her, vi har størstedelen af vores omsætning, så det ville gøre en verden til forskel, siger medindehaveren.

- Vi var heldige, at grænserne var åbne i seneste sommerferie trods corona. Her omsatte vi faktisk næsten for det samme, som vi plejer i sommermånederne, tilføjer han.

Han håber, det samme sker i de kommende år. Dog er han bekymret for, at fremtiden bliver udfordrende.

- Vi frygter, at vi får en jævn nedgang efter coronaen. Efter kriser, hvis man ser tilbage i tiden, plejer svenskerne at finde andre handlemuligheder, siger han og fortsætter:

- Vi skal nok stadig kunne køre rundt, men vi frygter, at der i fremtiden kommer færre svenskere til byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Sport

Alle engelske klubber trækker sig fra udskældt Super League: - Vi begik en fejl, og det undskylder vi for

Annonce