Annonce
Helsingør

Sidste blink fra Jan & Bo: "Et vemodigt farvel til en særlig by"

I 1997 blev den første fiskestang solgt hos Jan & Bo's Lystfiskershop i Helsingør. Indehaver Bo Vogelius kommer til at savne at sælge grej til de lokale lystfiskere. Foto: Torben Sørensen

Efter mere end to årtier som lokal grejforhandler har Jan & Bo’s Lystfiskershop nu lukket sin butik i Helsingør.

Annonce

Farvel: Havørredblink, geddewoblere, torskepirke, makrelforfang og jigs i alle tænkelige former og farver hænger som perler på en fiskeline, når man træder ind ad døren.

Om lidt skal det hele pakkes i flyttekasser. Efter mere end 22 år som lokal fiskegrejs-forhandler lukkede Jan & Bo's Lystfiskershop på IL Tvedes Vej lørdag sin butik.

Hård konkurrence fra nethandel, en lejekontrakt, der ikke kunne forlænges, og restriktioner på lystfiskeriet i havnen har svækket forretningen så meget, at indehaver Bo Vogelius nu må dreje nøglen om.

Det er ikke nemt at sige farvel til butikken, hvor han solgte den første fiskestang i 1997.

- Det er vemodigt at skulle sige farvel efter så mange år. Helsingør er noget helt særligt, og jeg har været glad for at være i byen og have kontakt til kunderne, siger Bo Vogelius til Helsingør Dagblad.

Annonce

Et knudepunkt for lystfiskeri

Som Bo Vogelius forklarer, var Helsingør et "knudepunkt for havfiskeri og molefiskeri", da butikken i sin tid åbnede. I dag er det forbudt at fiske i store dele af havnen, og det har begrænset lystfiskeriet og dermed også salget, siger han.

- Dengang stod folk og fiskede overalt på molerne. I dag må man kun fiske foran Kronborg. Jeg synes, at man burde have fundet en løsning, hvor der var plads til begge dele.

Jan & Bo’s Lystfiskershop var engang en stor kæde med otte butikker fordelt over Sjælland og Fyn. Efter lukningen i Helsingør, er der kun butikken i Roskilde tilbage.

Jan Kristoffersen, som Bo Vogelius ind til 2010 drev butikkerne sammen med, trådte ud af virksomheden for at fortsætte i sin egen butik på Østerbro, Jan's Lystfiskershop.

Annonce

Presset af nethandel

Bo Vogelius er ikke i tvivl om, at nethandlen har ændret branchen fundamentalt.

- Det er en stor del af forklaringen. Det har presset priserne i bund, og det er også nemt at gå ind og se på en vare i en fysisk butik og så købe den på nettet bagefter, siger butiksindehaveren.

Det har dog også haft en betydning for beslutningen om at lukke, at forretningen ikke har kunnet forlænge sin lejekontrakt i den bygning, der nu skal rives ned.

Det er svært at finde nye lokaler lokaler, der er til at betale, i den centrale del af Helsingør.

- Man vil hellere lade lokaler stå tomme end at leje dem ud billigt. Men det betyder desværre, at der er butikker, der må forlade byen.

Annonce

Et farvel til lokal ekspertise

Lukningen af Jan & Bo’s Lystfiskershop er ikke kun et farvel til en fysisk butik. Det er også en faglighed og en ekspertviden, der går tabt. Bo Vogelius kender alt til det lokale lystfiskeri. Han ved, hvor og hvornår fiskene hugger, og han ved, hvilket grej, der egner sig til netop den type fiskeri, som den enkelte lystfisker dyrker.

Selv om Jan & Bo's Lystfiskershop også har en webshop, er den personlige kontakt vigtig at holde fast i, mener Bo Vogelius.

- I butikken kan man få service ansigt til ansigt. Det kan man ikke på nettet. Og jeg tror også, det er noget, man skal tænke over som kunde, hvis man gerne vil have en butik i det område, hvor man bor, siger Bo Vogelius.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Sport

Bagom Bolden: Formentlig ikke set bedre

Annonce