Annonce
Helsingør

Sig det højt, hvis du har tegn på stress

Helsingør Kommune skal tage stress alvorligt, påpeger Bente Borg Donkin fra SF. (Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

DEBAT: Et stigende antal medarbejdere i Helsingør Kommune oplever stres, og der ses desværre en øgning i sygemeldinger på den baggrund. Ikke kun for enkelte særligt udsatte faggrupper, men på tværs af centrene, hører vi i SF fra tillids-m/k, at stress er en stigende udfordring blandt medarbejderne.

Covid-19 er givetvis en del af forklaringen. De afledte ændringer med akutte nedlukninger og genopstart i flere tempi, sætter spor i hverdagen og giver et øget arbejdspres.

Men Covid-19 er ikke hele forklaringen.

Annonce

At blive ramt af stress er en alvorlig sag. Kortvarig stress er ikke i sig selv farligt. Men langvarig stress kan medføre alvorlige risici for udvikling af mere livstruende sygdomme. Kroppens reaktion på langvarig overbelastning kan give sig udtryk i både fysiske, psykiske, adfærdsmæssige og kognitive symptomer.

Desværre er der en tendens til, at man kan føle skam over, at man ikke kan klare mosten. Det er ofte sent i forløbet, at det bliver tydeligt for kollegaerne og ledelsen, at der er noget galt.

Seneste trivselsundersøgelse i Helsingør kommune var i 2018, og den viste, at sygefraværet var højere end i andre sammenlignelige kommuner. Medarbejdere rapporterede om oplevelser af mobning, både fra nærmeste leder og andre medarbejdere. 14 % tilkendegav at de havde haft arbejdsrelateret sygefravær de seneste 12 måneder.

Så vi skal fortsat se på arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøet. Hvad kan vi gøre bedre?


Desværre er der en tendens til, at man kan føle skam over, at man ikke kan klare mosten

Bente Borg Donkin, SF


Selvfølgelig skal der først og fremmest følges op på trivselsundersøgelsen. Vi skal ikke bare fortsætte med at undersøge og ikke handle på de oplysninger, medarbejderne giver.

Vore ledere skal have fokus på forebyggende tiltag og have øje for de små tegn på mistrivsel og stress. Det kan være manglende empati over for borgere, måske udtrykt som en forråelse i sproget? Måske ved, at medarbejderen trækker sig fra sociale situationer.

Vi skal tilbyde medarbejdere støtte til at overkomme deres stress tidligt i forløbet. Der kan være behov for sygemelding og evt. med involvering af egen læge og/eller henvisning til professionel behandling hos psykolog. Og medarbejderen skal støttes til en gradvis tilbagevenden til arbejdet.

Men det kan paradoksalt også være stressende at være sygemeldt. SF foreslår at vi tilbyder ”lær at takle stress”-kurser for medarbejdere. Gerne kurser tidligt i forløbet for at få råd og vejledning om forebyggelse af alvorlige former for stress. For mange er det en stor hjælp at møde andre stressramte og derved få et fælles sprog om problematikken.

SF vil tage dette med til de kommende forhandlinger af budgettet for 2022-25. Vi skal som ansvarlige arbejdsgivere have et særligt øje for medarbejdernes trivsel. Det skylder vi dem og borgerne.

+

De otte partier i Helsingør Byråd får på skift mulighed for at skrive et længere indlæg i HD Debat om et politisk emne, som ifølge ugens parti er særligt vigtigt lige nu. I dag er det Bente Borg Donkin fra SF, der skriver.


Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce