Annonce
Rejser

Sjælefred findes i den gamle have

Susanne Vind har gjort et stort stykke arbejde for at genetablere Den romantiske have ved Sanderumgaard i samarbejde med sin mand Erik Vind, de frivillige i Havens Venner og deres førstemand Sten Grarup. Foto: Christian Nordholt
I Den Romantiske Have ved Sanderumgaard Gods i Odense er historien om Johan Bülow en vigtig del af haven. Han grundlagde den, og gjorde den til sit livsværk. I dag arbejder godsejerparret Susanne og Erik Vind videre på det livsværk. Ud fra gamle dagbøger har de genskabt haven i Johan Bülows ånd, og i år er det 10 år siden, at haven blev indviet og åbnet for gæster. Den er stadig et livsværk - evigt foranderlig og i forandring fra sæson til sæson.

For 200 år siden påbegyndte Johan Bülow et arbejde, der måske aldrig bliver helt færdig.

Han ankom til Sanderumgaard i 1793 efter mange år som hofchef for kronprins Frederik, hvor han blandt andet havde været rådgiver ved anlæggelsen af Frederiksberg Have. Men i en tid, hvor man gjorde op med barokkens snorlige og geometriske former, der mest af alt var et udtryk for menneskets kontrol over naturen, ønskede Johan Bülow at skabe en have i pagt med naturen. En såkaldt engelsk have eller romantisk have, som de også kaldtes.

Da Johan Bülow døde i 1828, var haven endnu ikke komplet færdig, men han havde skabt grundlaget for den have, der i dag pryder Sanderumgaard. Og som det ofte er med haver, bliver de aldrig helt færdige. Der er altid et eller andet at forbedre eller ændre. Sådan er det også i dag, afslører Susanne Vind.

- Vi åbnede haven for 10 år siden og har arbejdet meget på genskabelsen. Nu er tiden kommet til optimering, fortæller hun.

Hun viser os rundt i haven, som ikke kun er for gæster, men som også er en personlig have for familien Vind, der både plukker urter, frugt og blomster derfra.

- Jeg elsker den her have lige så meget, som alle andre elsker deres have. Men den er også blevet et arbejde for mig, så jeg skal også huske at nyde den, fortæller hun.

Den Romantiske Have

Sanderumgaardvej 150, 5220 Odense SØ.

Åben fra klokken 11 til 17.

Haven er 15 hektar bestående af søer, vandløb, skov, statuer, frugt- og rosenhave. Der er desuden petanque-bane og mange bænke, som man kan slå sig ned på.

Ved Den Romantiske Have finder man også en lille butik, der er åben efter aftale. Den er indrettet i den gamle herskabsstald ved hovedbygningen med udgang lige ved rosen- og frugthaven.

Som noget nyt har Susanne og Erik Vind indrettet en af de gamle staldbygninger til selskabslokale, som de lejer ud til bryllup og konfirmation.

Læs mere om haven på www.sanderumgaard.dk.

Naturens spejl

Turen rundt i haven begynder ved den officielle indgang. Allerede her kan man fornemme, hvor stor en rolle vandet spiller for haven. Det er både med til at skabe ro, vise vej og ikke mindst genspejle naturen på fineste vis. Men de mange små vandløb har først og fremmest en praktisk funktion.

- Da Johan Bülow kom hertil, var haven et sumpet morads. Ved håndkraft fik han gravet kanaler og søer, så jorden kunne drænes, fortæller Susanne Vind.

I mange år stod haven og forfaldt, og Susanne og Erik Vind havde ganske enkelt ikke tiden til at starte på det store arbejde, som den efterhånden krævede. Derfor måtte de genoptage det hårde arbejde med at genskabe havens vandspejl. Dog ikke ved håndkraft denne gang.

Annonce

En have til sjælefred

I dag er haven et sted, hvor mange kommer for at finde ro. Det er, som om man lukker verden ude, idet man træder ind på grusstien. Pulsen slår langsommere, og følelsen af en fredfyldt stund indfinder sig. Overalt i haven er der lavet små oaser og steder med borde og bænke, hvor man kan slå sig ned.

Et af det mest idylliske steder i haven er ved den store sø. En gynge er sat op til legesyge sjæle, og på vandet flyder en hvid træbåd, der leder tankerne hen på et maleri af Monet.

Haven er 15 hektar i alt. En del af den består af vandløb, øer og skovområde med gamle træer. Men her og der finder man grønne områder og blomsterbede koordineret i farveorden. Der er nøje tænkt over sammensætningen af blomster og planter, og uanset hvornår på året man kommer, vil det være en ny oplevelse.

- Sølvlys og hjortetrøst ser ikke ud af meget nu, men til september er de over en meter høje og dufter utroligt, fortæller Susanne Vind.

Ved den store frugthave er der skabt en indbydende oase under et gigantisk blomstrende kirsebærtræ. Her er også indgang til havens lille butik, hvor man finder et udvalg af værtindegaver og ting til boligen, som er nøje udvalgt af Susanne Vind, der ofte kigger mod England og deres sans for mønster og print.

Der er også en rosenhave, og selvom den endnu ikke blomstrer, fornemmer man tydeligt, hvordan der dufter og ser ud med roser i fuldt flor.

- Rosenhaven er flottest i juni, så her skal man unde sig selv et besøg, afslører Susanne Vind.

Men Den Romantiske Have er mere end et enkelt besøg værd, for det er svært at nå at se det hele på én gang. Heldigvis er den en oplevelse på alle tider af året. Om foråret, når alt springer ud, sommer i fuldt flor, efterår med sine gyldne farver og vinter, når alt er tyst.

Slotshaver på Fyn og øerne

Fyn og øer er tætbelagt med herregårde. Mange af dem er stadig åbne for offentligheden og byder blandt andet på romantiske haver og parkanlæg, som er et besøg værd.

Broholm Park. Restaurant åben, bordbestilling anbefales: Broholmsvej 32, 5884 Gudme.

Den Romantiske Have Sanderumgaard. Åben hver dag, klokken 11-17. Høstmarked søndag den 13. september: Sanderumgaardvej 150, 5220 Odense SØ.

Egeskov Slot. Haven åben dagligt klokken 10-16. Fra 8. juni forventes slottet åbent. Fra 27. juni til 9. august, klokken 10-19. Egeskov MC Træf udsat til 19. september. Egeskov Slotsløb udsat til 20. september: Egeskovgade 18, 5772 Kværndrup.

Erholm Gods. Offentlig adgang til have: Erholmvej 25, 5560 Aarup.

Glorup Slotspark. Parken omkring Glorup er åben for offentligheden i dagtimerne: Glorupvej 38, 5853 Ørbæk.

Harridslevgaard Slot. Sommeråbent 14. juni til 31. august. Mandag-fredag klokken 11-17. Søndage klokken 13-17. Lørdage lukket: Assensvej 3, 5400 Bogense.

Hindsgavl Slot. Åben slotspark, slottet midlertidigt lukket frem til 8. juni: Hindsgavl Alle 7, 5500 Middelfart.

Hofmansgaves Park. Offentlig adgang til haven året rundt fra solopgang til solnedgang: Hofmansgavevej 25. 5450 Otterup.

Langesø Slot. Ikke offentlig adgang, men mange vandrestier i skovene omkring slottet: Langesøvej 146, 5462 Morud.

Rododendronpark Korinth. Haven er åben hele året fra klokken 8 til solnedgang: Spanget, Korinth, 5600 Faaborg.

Skovgaaards Gods. Offentlig adgang til flot natur: Kågårdsvej 6, 5900 Rudkøbing.

Tranekær Slot. Slotspark med landart. Parken er åben hele året fra solopgang til solnedgang. Slotsgade 84, 5953 Tranekær.

Valdemars Slot. Alle dage fra 5. juni til 20 september, klokken 10-17: Slotsalléen 100, 5700 Svendborg.

Store skovområder med gamle træer er en del af haven. Foto: Christian Nordholt
Der er fyldt med små oaser, hvor man kan slå sig ned, nyde en medbragt kop kaffe eller bare lade naturen trænge ind. Foto: Christian Nordholt
Der er altid noget, der er ved at springe ud i haven. Foto: Christian Nordholt
Der er god plads på hotellet for bier og insekter. Foto: Christian Nordholt
Et kæmpe kirsebærtræ folder sine grene ud. Det eneste minus er, at bærerne hænger så højt oppe, afslører Susanne Vind. Foto: Christian Nordholt
Ved frugt- og rosenhaven er der et dejligt grønt område, med god plads til at spise en medbragt picnickurv. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Boutique Hotel Wassersleben: Tysk badehotel med højt kulinarisk niveau

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Helsingør

Knallertfører forsøgte at køre fra politiet: Endte med flere sigtelser

Annonce