Annonce
Øresund

Skåne vil være partner: - Kan sætte et tryk på at en fast HH-forbindelse bliver til noget

Region Skåne har få uger før offentliggørelsen af en rapport om en fast HH-forbindelse meldt sig som medfinansierer og medejer. Foto: Lars Johannessen
Om ganske få uger bliver en dansk-svensk statsstrategisk analyse om en fast Helsingør-Helsingborg forbindelse præsenteret, og nu lægger Region Skåne pres på godkendelsen af tunnellerne ved at tilbyde at medfinansiere og være medejer.
Annonce

TRAFIK: - Skåne har været meget aktive i arbejdet med den faste forbindelse, så det overrasker mig ikke, at de nu gerne vil gå ind og medfinansiere projektet. Og så kommer udmeldingen jo ganske kort tid, før rapporten ligger klar, så det kan sætte tryk på, at projektet bliver til noget, siger Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær til Helsingør Dagblad.

Meldingen kommer efter, at Region Skåne på et pressemøde onsdag fortalte, at regionen vil gå ind i projektet med en fast HH-forbindelse som medfinansierer og medejer. Det skriver News Øresund.

Tre korte om den faste HH-forbindelse

  1. Den faste forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg skal ifølge planen bestå af to tunneller - en til tog og en til biltrafik.
  2. Prognoser viser, at forbindelsen vil være tilbagebetalt efter blot 24 år, på trods af at den vil koste omkring 34 mia. kr. at bygge. Det er hurtigere end både Storebæltsbroen og Øresundsbroen bliver tilbagebetalt.
  3. Rapporten om HH-forbindelsen bliver offentliggjort i slutningen af januar.

Modellen for ejerskab skulle være, at den svenske stat og Region Skåne har et fælles svensk selskab, der sammen med et dansk selskab står bag det konsortium, der skulle drive forbindelsen.


Jeg har aldrig været i tvivl om, at der kommer en fast HH-forbindelse. Spørgsmålet har bare altid været hvornår

Benedikte Kiær, Helsingørs konservative borgmester


Helsingør Kommune og Region Hovedstaden kan ikke på samme måde give en lignende tilkendegivelse, da de danske og svenske systemer er meget forskellige på det punkt. Dog har regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), været med under flere møder om netop Skånes investering sammen med blandt andet Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Annonce

En vigtig forbindelse

- En fast HH-forbindelse vil betyde meget for Region Skåne, Hovedstaden og Sjælland, siger Benedikte Kiær, som ser meget frem til rapporten om netop HH-forbindelsen, som vil blive offentliggjort i slutningen af januar.

- Jeg har aldrig været i tvivl om, at der kommer en fast HH-forbindelse. Spørgsmålet har bare altid været hvornår, uddyber hun, men understreger:

- Det er vigtigt for mig, at der også bliver plads til tog og at Kystbanen bliver styrket, så den bliver en ringforbindelse mellem Danmark og Sverige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce