Annonce
Helsingør

Skærer i service på grund af corona-pres: - Vigtigt at man ikke forsømmer de svageste

Omsorgs- og Sundhedsudvalget har besluttet at benytte sig af regeringens nødretsbekendtgørelse, der midlertidigt giver kommunen mulighed for dispensere for en del af Serviceloven. Foto: Lars Johannessen
Helsingør Kommune har indført nødretstilstand, der gør det muligt at skære ned på serviceniveauet i ældreplejen midlertidigt for at frigøre hænder til vigtigere opgaver under coronakrisen. Ældre Sagen og FOA advarer dog om, at det kan gå ud over de mest ensomme.

HELSINGØR: Kommunens ansatte i ældreplejen er presset i bund. Mange er sygemeldt eller forhindret i at arbejde, fordi de venter på testsvar, og Covid 19 har øget arbejdspresset betydeligt.

Derfor har Omsorgs- og Sundhedsudvalget besluttet at benytte sig af regeringens nødretsbekendtgørelse, der midlertidigt giver kommunen mulighed for dispensere for en del af Serviceloven.

I praksis betyder det, at de fleste ældre, der normalt får rengøring og tøjvask hver anden uge, nu skal vente fire uger i stedet. Der kan også blive tale om andre ydelser, der i en tid vil blive udført mindre hyppigt. Loven gælder frem til den 1. marts.

Både FOA Nordsjælland og Ældre Sagen Helsingør advarer dog om, at den forringede service kan komme til at gå ud over de svageste ældre.

- Det er klart, at man skal have økonomien til at hænge sammen, men det skal ske på en måde, som er forsvarlig. Så man skal være opmærksom på, hvor der er nogle særlige behov, og hvor man ikke kan være bekendt at sænke standarden, siger Manfred Dietrich, der er formand for Ældre Sagens Helsingør, som har over 11.000 medlemmer.


Jeg ved, at personalet er slidte og trætte, men jeg synes virkelig, man skal være opmærksom på, at man ikke får reduceret i opgaverne hos meget ensomme borgere

Lene Lindberg


Han peger også på, at det for mange ældre er en vigtig social kontakt, at der kommer en hjemmehjælper i boligen:

- Vi skal huske på, hvor stort et afsavn mange af de svageste ældre har lidt gennem coronatiden. Hvis man reducerer kontakten yderligere, bliver det endnu mere ensomt, siger Manfred Dietrich.

Annonce

Bekymret for konsekvenser

Lene Lindberg, der er formand for FOA Nordsjælland og medlem af Omsorgs- og Sunhedsudvalget i Helsingør Kommune for Socialdemokratiet, har en bekymring for, at en reducering af de praktiske opgaver kan medføre, at borgernes problemstillinger forværres – eksempelvis i forhold til indtagelse af mad, ensomhed samt opsporing af blandt andet infektionssygdomme.

- Jeg ved, at personalet er slidte og trætte, men jeg synes virkelig, man skal være opmærksom på, at man ikke får reduceret i opgaverne hos meget ensomme borgere, siger Lene Lindberg.

Hun stiller også spørgsmålstegn ved, om en reducering i antallet af rengøringstimer er det rigtige at gøre under en coronakrise, hvor god hygiejne netop er afgørende.

- Det er vigtigt, at man overholder alle de hygiejniske principper i hjemmet. Det er ikke raketvidenskab, siger Lene Lindberg.

Mette Lene Jensen, der er formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget og medlem af Venstre, har sagt til Helsingør Dagblad, at situationen er så presset, at kommunen bliver nødt til at prioritere de vigtigste behov øverst.

- Vil du have støvsuget, eller skal der skiftes ble? Sådan kan man gøre det op, og vi vælger altså bleen, siger Mette Lene Jensen.

Det var regeringen, der lige før jul med en nødretsbekendtgørelsen gav alle kommuner en mulighed for at omlægge kræfterne i ældreplejen, hvis det var nødvendigt for at sikre den helt grundlæggende pleje.

- Mange kommuner valgte allerede at benytte nødberedskabet, da det blev muligt i december. I Helsingør har vi valgt at vente, men nu går det ikke længere, siger Mette Lene Jensen.

Annonce

Skal frigøre kræfter

Hun understreger, at beslutningen på ingen måde handler om at spare, men om at frigøre kræfter til selve plejen.

- Vi mangler hænder til pleje. Derfor flytter vi så meget personale fra rengøringen til plejen, som vi kan. Vi sparer ikke en krone på det her, men vi dækker nogenlunde hullet, siger hun.

Når omrokeringen ikke helt kan dække behovet, så skyldes det, at man lige nu har omkring 80 medarbejdere, der ikke kan arbejde, fordi de enten er hjemsendt, fordi de er smittede, eller fordi de mistænkes for at være det og derfor skal testes.

Dertil kommer et meget stort antal borgere, der også er i udredning eller mistanke for at blive smittet. Det giver et stort arbejdspres på de ansatte, der stadig kan arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Skyd bjørnen

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce