Annonce
Espergærde

Skal mindske overløb i Øresund: Udvidelse af renseanlæg klar om to år

Tidsplanen for renoveringen af Sydkystens Renseanlæg er justeret således, at arbejdet nu forventes udført og afleveret ultimo juni 2022 – mindst et år tidligere end først estimeret i den oprindelige tidsplan. Foto: Lars Johannessen
Ombygningen af Sydkystens Renseanlæg i Espergærde forventes klar i juni 2022, oplyser Forsyning Helsingør. Målet er at mindske overløb i Øresund.
Annonce
ESPERGÆRDE: For at mindske mængden af overløb af blandet regnvand og spildevand i Øresund skal Sydkystens Renseanlæg i Espergærde udvides med ny teknologi.
Når der regner kraftigt i længere perioder, har rensningsanlægget ikke kapacitet til at håndtere de store mængder vand, der løber ned i kloakkerne og blander sig med spildevandet. Derfor bliver omkring 1 procent af alt spildevand hver år ledt ud i Øresund.
Ifølge en tidligere miljøvurdering fra Helsingør Kommune fremgår det, at der "hvert år er der tilfælde, hvor der måles høje mængder af E. Coli og intestinale enterokokker (tarmbakterier, red.)  på strandene i Espergærde."
Forsyning Helsingør oplyser nu, at ombygningen af Sydkystens Renseanlæg forventes udført til juni 2022 - det er mindst et år tidligere end først estimeret.
Dermed kan borgerne i Espergærde og vinterbadere se frem til, at renseanlægget både bliver hurtigere klar til fremtidens klimaforandringer med større og mere intense nedbørsmængder samt til de ekstra boliger, som er under planlægning.
- Selv om godt 99 procent af alt spildevand i ledningsnettet bliver renset på et af vores tre renseanlæg, skal vi have nedbragt mængden af overløb til Øresund. Derfor er det vigtigt, at vi får renoveret Sydkystens Renseanlæg, så det bedre kan klare presset fra fremtidens øgede regnmængder og er gearet til byudviklingen. Og det skal ske hurtigst muligt,  siger Jens Bertram, der er bestyrelsesformand for Forsyning Helsingør.
Annonce

Ny teknologi

Det seneste halve år har Forsyning Helsingør arbejdet med teknologi-afklaringen, tilføjer han.
- Vi er blevet klogere på udfordringerne i projektet. Med de rigtige forudsætninger er det muligt at skære mindst et år af tidsplanen for ombygningen – uden at gå på kompromis med faglighed og kvalitet. Dermed forsøger vi også at opfylde et stort lokalt ønske om at speede processen op, siger Jens Bertram.
Udvidelsen af renseanlægget i Espergærde skal mindske overløb til Øresund. Foto: Lars Johannessen
Som Helsingør Dagblad tidligere har beskrevet, har Forsyning Helsingør undersøgt muligheden for at bruge teknologien S-Select, som anvendes af andre renseanlæg i Jylland.
Den nye teknologi gør det muligt at håndtere og rense væsentligt større mængder spildevand, end det er tilfældet i dag.

Fakta om overløb

Sydkystens Renseanlæg er bygget i 1960’erne, og derfor er anlægget udfordret i forhold til fremtidens
klimaforandringer med mere nedbør.

Når det regner kraftigt er kapaciteten for lille til at klare trykket fra regnvandet og for at undgå uhygiejniske oversvømmelser på land med fortyndet spildevand med potentiel skade på boliger og erhverv, er det nødvendigt at lede en blanding af regnvand og spildevand ud i Øresund.

Det opblandede vand har været igennem en mekanisk rensning (sand- og fedtfang) inden udledning.

Ca. 99 procent af alt spildevand i Forsyning Helsingørs ledningsnet bliver renset på et af de tre renseanlæg i kommunen inden udløb i Øresund. Ca. 1 procent bliver til overløb – opblandet med regnvand.

Når renoveringen er færdig, vil udledningen være væsentlig reduceret, fastslår Forsyning Helsingør.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

FC Helsingør tabte til Superligahold

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Annonce