Annonce
Navne

- Skal vi overhovedet have en plads, der er opkaldt efter Simon Spies?

Pladsen ved Svingelport er opkaldt efter Helsingørs måske mest kendte bysbarn i nyere tid. Foto: Tine Zedeler
Det er 28 år siden, at Simon Spies, fik en plads i Helsingør opkaldt efter sig. En beslutning som Christian Holm Donatzky - både som udvalgsformand og historiker synes har sin berettigelse - også i dag.

HELSINGØR: Det var den 14. juni 1993, at Simon Spies fik opkaldt en plads efter sig ved det gamle Svingelport. Pladsen var et resultat af kommunens ønske om at renovere den trekantede plads, hvor den tidligere Accisebod havde stået - ejendommen omtales under Stengade 6.

Renoveringen af pladsen blev finansieret af Simon Spies Fond, og der blev opstillet en vandkunst "Vanduret" på pladsen, som blev indrettet i form af et amfiteater.

Selv om jeg ikke elsker alle sider af Simon Spies, han var jo også medlem af nazistpartiet, så mener jeg ikke, at der er nogen grund til at omdøbe pladsen

Christian Holm Donatzky

Simon Spies Plads er omgivet af både cafe, bar og restaurant - og pladsen bliver blandt andet brugt til musikalske optrædener og loppemarked, som er med til at skabe liv.

Annonce

- Det er i høj grad en glædelig udvikling, takket være de erhvervsdrivende på stedet. Det er en god velkomst til Helsingør, fortæller Christian Holm Donatzky.

Byport

Ud over at være formand for by-, plan- og miljøudvalget er Christian Holm Donatzky  indehaver af turguide-bureauet History Tours, som er specialiseret i historiske rundvisninger i Helsingør og København. Det sker af og til, at Christian Holm Donatzky får spørgsmål om Simon Spies, når  turen går forbi Svingelport.

- Jeg er på ingen måde Simon Spies-ekspert, men jeg har da sat mig lidt ind i hans liv. Det er dog sjældent, det fokus jeg har, når jeg fortæller om Svingelport (Svingel betyder bevægelig vejspærring, red). Mit fokus er, at det var her "porten" til den sydlige del af Helsingør historisk set var, fortæller Christian Holm Donatzky.

Annonce

En markant person

Selv om Simon Spies blev opfattet som en excentrisk millionær med hang til unge kvinder og et udsvævende liv på første klasse, som formentlig set med nutidens øjne, ville være blevet modtaget på en helt anden måde, mener Christian Holm Donatzky, at det har sin berettigelse, at Simon Spies har fået opkaldt en plads efter sig.

- Det er helt fint. Simon Spies kom jo fra Helsingør, han var en markant person og skabte et af de største rejseimperier herhjemme, som rigtig mange danskere har været glade for. Det var også i Helsingør, han som dreng startede med at gøre de første forretninger. Spies var på mange måder kontroversiel, og nogle af de ting han stod for, ville nok i dag, med god grund, få en helt anden medfart. "Skal vi så overhovedet have en plads, der er opkaldt efter Simon Spies"? Det spørgsmål kan man godt stille. Selv om jeg ikke elsker alle sider af Simon Spies, han var også medlem af nazistpartiet, så mener jeg ikke, at der er nogen grund til at omdøbe pladsen, siger Christian Holm Donatzky.

Annonce

Et kighul til historien

Christian Holm Donatzky påpeger, at navngivningen af pladser og veje efter kendte personer  er en anledning til at dykke ned i historien -også de mørke kapitler - som eksempelvis Frederiksstaden i København, der er "bygget på ryggen af slaver", som er et stoppene på de historiske rundvisninger, han arrangerer i København.

Som et kuriosum til Spies' tilhørsforhold til Helsingør og Simon Spies Plads kan nævnes, at hans mormor, Vilhelmine Kristine Hansen (1872-1948), enke efter slagtermester Harald Simon Otto, som enke boede i Stengade 6, som dengang var slagterstiftelse.

I august 2019 blev der udført et murmaleri på Simon Spies Plads. Det viser situationer fra Sundtoldsmarkedet. På facaden mod Stengade er Simon Spies afbildet sammen med et fly fra Sterling Airways.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Navne For abonnenter

Børnene var Asgers drivkraft: - Jeg møder jævnligt folk, der fortæller mig, at min far var den mest fantastiske lærer

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce