Annonce
Helsingør

Skoleelever var håndværkere for en dag

Kokke fra Marienlyst Strandhotel lærte eleverne at lave ceviche, som er en kold fiskesalat. (Foto: Torben Sørensen).

Omkring 380 elever fra 7. klasserne fik torsdag mulighed for at prøve kræfter med, hvad det vil sige at være i lære og arbejde med et håndværk. -Det er superfedt at prøve, fortæller Julius Olsen fra 7.b på Tibberupskolen.

Annonce

-Jeg er helt vildt overrasket og overvældet over den energi, der er. Alle byder ind, og der er fuld skrue på. Det er virkelig "hands on". Eleverne får mulighed for at prøve en lang række håndværk, fortæller Charlotte Karrebæk, som er tovholder for Mini Skills og ansat på Ungdomsskolen.

Eleverne var også positive overfor den anderledes skoledag. Heriblandt Selina Finnedal på 13 år fra 7.b., som prøvede kræfter med frisørfaget.

- Det ser rimeligt sjovt og spændende ud. Det er en rigtig god ide, at vi får mulighed for at se, hvilke muligheder vi har efter skolen og også får lov til at prøve det, fortæller eleven.

Annonce

Super tiltag

Det var frisør Sascha Hirtsgaard fra Guys & Dolls Intercoiffure i Bjergegade i Helsingør, der bød ind med en frisørstand. Her kunne eleverne blandt andet prøve kræfter med at lave foliepakker på en dukkemannequin, som man bruger til lyse eller farvede striber i håret.

-Vi er en af de få frisørsaloner i Helsingør, der har elever. De er utroligt svært at rekruttere udlærte til frisørfaget. Vi kvæler vores eget fag, hvis ikke vi tager lærlinge. Derfor er det også vigtigt, vi er repræsenteret her. Det er et super tiltag. Det er ikke alle unge, der er gearet til det boglige, her får de masser af andre muligheder for at vælge et fag, der interesserer dem, siger Sascha Hirtsgaard.

Annonce

Mere energi i faget

Også Marienlyst Strandhotel deltog i aktiviterne i Hal 21A ved siden af madmarkedet.

-Det er hyggeligt at være med til. Jeg håber, de unge får et større indblik i, hvad det vil sige at arbejde som kok. Vi kunne godt bruge noget mere energi i faget, siger Christians Knudsgaard, som er ansat som kok på Marienlyst.

-Det er rigtig fedt at prøve. Jeg laver også nogle gange mad derhjemme. Men det her er anderledes. Jeg tror gerne, jeg vil på gymnasiet efter folkeskolen, men det lyder også superfedt med en erhvervsuddannelse. Det kunne jeg godt overveje, fortæller Julius Olsen fra 7.b Tibberupskolen.

Annonce

Over al forventning

For lokal murermester David Nilsson, som er tidligere formand for Erhvervs- og industriforeningen, var det en god dag. Han har også været en af tovholderne på uddannelsesdagen, som er en videreudvikling af den folder, industriforeningen lavede for nogle år siden for at tiltrække flere unge til håndværksfagene.

- Det har været en fantastisk rejse. Vi er superglade for det samarbejde, der er kommet op at stå og glade for at stå her i dag. Det er gået over al forventning, fortæller han.

-Vi vil gerne have faget skal fortsætte, og derfor er det også vigtigt, at vi dukker op til en dag, som den her og viser, hvad vores fag kan, siger murermester Mads Jessen Jensen fra Espergærde.

Annonce

Overvældende interesse

Eleverne kunne både møde håndværksmestre og lærlinge, og der var også mulighed for at tale med repræsentanter fra Erhvervsskolen Nordsjælland og uddannelsesvejledningen UU Øresund, som deltog med hver sin stand.

For Michael Schødt som er voksenlærling i VVS-firmaet Finn Vindahl Andersen, der har adresse i Saunte, var det positivt at møde så mange interesserede unge mennesker.

-Den interesse de unge har vist er helt overvældende. Jeg er også lidt overrasket over, at der har været en del piger forbi. Det er faktisk dem, der har vist størst interesse. Man kan sagtens være kvindelig VVS'er, de er mindst lige så gode som mændene, fortæller Michael Schødt, som har en baggrund som uddannet pædagog og er 37 år. Han fortæller, at der er stor mangel på lærlinge i faget.

- Sidst jeg talte med min praktikansvarlige, fortalte han, at der var et halvt års ventetid på at få en lærling, fortæller Michael Schødt.

Messe om aftenen

Uddannelsesdagen blev afholdt som en blanding af workshops afbrudt af fælles aktiviteter i form af konkurrencer og interviews med blandt andet unge lærlinge på scenen. Eleverne mødte ind fordelt på to hold med 190 elever på et formiddags- og et eftermiddagshold. Det var borgmester Benedikte Kiær, der åbnede Mini Skills, mens viceborgmester Henrik Møller åbnede i anden runde.

Uddannelsesdagen blev rundet af med en Mini Skills-messe om aftenen, hvor alle interesserede, både ældre, unge og forældre, kunne kigge forbi og møde de forskellige håndværksfag og virksomheder og standene for ES Nord og UU Øresund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce