Annonce
Helsingør

Skoler har flere udgifter til specialelever

Skolerne i Espergærde Skoledistrikt oplever en stigning i antallet af elever, der har behov for et særligt undervisningstilbud. (Arkivfoto). Foto: Lars Johannessen).

Hornbæk Skole og Skolerne i Espergærde har en stigning i antallet af elever, der har særlige undervisningsbehov.

HELSINGØR: Da skoleåret startede gik der 43 elever i Espergærde Skoledistrikt, som fik et specialiseret undervisningstilbud. Når eleverne starter efter sommerferien er forventningen, at det antal er vokset til 51 elever.

En situation som kan presse skolens økonomi , afhængig af den økonomi, skolen får tildelt af kommunen til de såkaldte segrerede elever.

- Udfordringen, som det ser ud nu, er at der en stigning i antallet af segrerede elever. Det kan gøre det vanskeligt for os at nå vores mål om at bringe budgettet i balance i 2018. Jeg kan også godt blive lidt bekymret for, hvordan det ser ud på længere sigt. Det hele afhænger af, hvor mange penge vi får til de elever, der har særlige undervisningsbehov, siger skoleleder Andreas Elkjær.

Skolelederen påpeger, at det bliver svært at skære yderligere ned på skoledriften, hvis ikke budgettet balancerer.

- Min vurdering er, at det bliver vanskeligt at finde flere penge på almendriften, siger Andreas Elkjær.

Også på Hornbæk Skole oplever man en stigning i antallet af specialskolelever.

-Vi forventer tre ekstra elever, som skal gå i et specialskoletilbud. Som det ser ud lige nu, bliver det svært at afdrage efter planen, medmindre vi får en tillægsbevilling til at dække udgifterne med, siger skoleleder Simon Svenstrup, Hornbæk Skole.

Ikke sat tal på

Hvorvidt Espergærde Skoledistrikt får dækket udgifterne til de ekstra specialskolelever afhænger af de beregninger, kommunens ansatte er i gang med i forhold til den nye politisk besluttede budgettildelingsmodel. Derudover er der afsat en ekstra pulje med penge til brug for de skoler, der har ekstra udgifter til specialskoleelever.

- Der er ikke noget overblik endnu over, hvordan økonomien kommer til at se ud på de enkelte skoler. Vi er i gang med at lægge fireårsplaner for skolerne , baseret på den nye budgettildelingsmodel og de nyeste elevprognoser. Når det arbejde er færdigt, har vi et overblik, siger Lars Richs, direktør Helsingør Kommune.

Usikre forventninger

Direktøren oplyser, at Helsingør Kommune har et øget fokus på økonomisikring og afvikling af skolernes gæld, som samlet er på omkring 22 millioner kroner .

Forventningen er, at Snekkersten og Helsingør Skoledistrikter har afdraget deres gæld med udgangen af 2018.

Mens forventningen til Hellebæk Skole er, at økonomien bringes i balance med udgangen af 2018. Forventningerne til Hornbæk og Espergærde Skole er mere usikre som følge af stignignen i antallet af segrerede elever.

Indfases over tre år

Den nye budgettildelingsmodel, baserer sig på at skolerne istedet for en 80720 model fra 2019 får tildelt 75 procent af økonomien efter elevtallet, mens 25 procent baserer sig på hvilken social baggrund eleverne har, de såkaldte socioøkonomiske kriterier.

Modellen bliver indfaset over en treårig periode, for de skoler der står til at miste penge. Det drejer sig om Snekkersten og Helsingør Skoledistrikter, mens Espergærde og Hellebækskolen står til at få tildelt flere penge, svarende til omkring 5,3 millioner ekstra til Hellebækskolen og knap 2,4 millioner kroner til Espergærde-skolerne.

Der er afsat en særlig pulje på samlet omkring fem millioner kroner til ekstraudgifter til specialskoleelever, som skolerne kan søge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Kendis kender…

Annonce