Annonce
Helsingør

Skoler tvinges til at bruge penge fra undervisning på madpakker.

-Det er meget problematisk, at vi selv skal finansiere madordningen, siger forstander Tommy Widriksen, Produktionsskolen Helsingør. (Foto: Lars Johannessen).

Skoler står til selv at skulle finansiere madordningen for nye kommende FGU'elever. Det er et problem, lyder det fra flere, herunder forstander for produktionskolen i Helsingør, Tommy Widriksen.

Helsingør: Selv om det står i loven, at skolerne skal tilbyde et gratis måltid mad til eleverne, følger der ikke penge med, når den nye FGU-uddannelse åbner dørene efter sommerferien.

Derfor må skolerne finde pengene andre steder, oplyses det i en pressemeddelselse fra lærernes fagbforbund Uddannelsesforbundet. FGU'en i Helsingør kommer til at mangle knap halvanden million, viser beregninger.

Uddannelsesforbundet frygter, at pengene bliver taget fra undervisningen, For FGU'er i Helsingør vil madordningen hvert år koste lige under halvanden million kroner , viser udregninger.

Annonce

- Sådan som situationen er nu, bliver skolerne tvunget til at finde pengene til elevernes mad fra andre poster. Og det risikerer at blive på bekostning af kvaliteten af undervisningen, advarer Hanne Pontopiddan, formand for Uddannelsesforbundet.

Vigtigt

En bekymring der bakkes op af forstanderen for Produktionsskolen Helsingør.

-Det er meget problematisk, at vi selv skal finansiere madordningen. Det betyder, at det kan være svært at tilbyde eleverne det varme og sunde måltid, der er tanken, og det ender med en rugbrødsmad. Jeg håber, det lykkes at finde pengene til at finansiere ordningen. Hvis ikke, er det bedre at gøre det frit for skolerne at opkræve penge fra eleverne, som vi gør i dag, siger Tommy Widriksen.

Forstanderen oplyser, at det i dag koster eleverne et beløb på 15 kroner at benytte sig af frokostordningen, som består af et sundt frisklavet måltid mad.

-Vi betaler i forvejen et tilskud til maden, fordi vi synes det er vigtigt, at vores elever får et godt måltid mad, siger Tommy Widriksen.

Annonce

Et puslespil

Lokal- og folketingspolitiker Marlene Harpsøe, som har været med til at forhandle FGU-uddannelsen på plads, og også får en plads i den kommende FGU-bestyrelse, erkender, at situationen som den ser ud lige nu, ikke er optimal.

-De har bestemt en pointe i, at der ikke følger penge nok med, ogat det er lagt ud til institutionerne. Problemet er, at vi ikke var i stand til at finde pengene, da vi forhandlede den sidste del aftalen på plads, forklarer Marlene Harpsøe, Dansk Folkeparti.

Marlene Harpsøe oplyser, at hun har bedt sin forhandler om at prøve at tilvejebringe en løsning.

-Jeg har luftet for min forhandler, at vi må forsøge at finde de sidste penge til at finansiere ordningen med. Vi har også et omprioriteringsbidrag, vi skal forholde os til. Det er et puslespil at få pengene til at gå op.

Annonce

Finasiering er vigtig

Marlene Harpsøe påpeger, at det er vigtigt på flere fronter at støtte op om madordningen , som også fungerer som et uddannelsesstilbud for FGU-elever.

-Det er i mange tilfælde, eleverne, der står for at lave maden, som en del af deres uddannelse. Og så skal man også huske på, at det er vigtigt FGU'eleverne får et sundt måltid mad i skolen. Det er ikke altid dem, der får frikadeller, sovs, pitabrød og salat derhjemme, siger Marlene Harpsøe. .

Politikeren oplyser, at hun helst ser, at skolerne får finansiering til at tilbyde et gratis måltid mad, fremfor at den gratis frokostordning bliver skrevet ud af loven.

-Hvis ikke det er muligt, må vi se på, hvad vi kan gøre, siger Marlene Harpsøe.

Produktionsskoleforeningen anslår, at et dagligt måltid madvil koste omkring 25 kroner per elev.

Det svarer til 5000 årligt per elev. Sammenholder man det med, at Undervisningsministeriet skønner, at der skal gå 291 elever på FGU'en i Helsingør kommer det således til at løbe op i 1.455.000 korner årligt.

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at blandt andet produktionsskolerne og dele af VUC skal lægges sammen i en ny forberedende uddannelse.

De skal placeres i 27 selvejende institutioner, hvorunder der samlet oprettes 88 skoler, som skal åbne dørene 1. august 2019.

Aftalen om en ny forberedende uddannelse (FGU) er indgået mellem S, SF, V, K, DF, R og LA. Alternativet og Enhedslisten har efterfølgende tiltrådt aftalen.

Målgruppen for FGU’en er alle unge under 25 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, og som har behov for afklaring om deres fremtidige uddannelses- og beskæftigelsesvej.

FGU skal erstatte en række eksisterende forberedende uddannelsesforløb for målgruppen.

Det drejer sig om produktionsskole, kombineret ungdomsuddannelse (KUU), erhvervsgrunduddannelsen (EGU) samt almen voksenuddannelse (AVU), ordblindeundervisning for voksne (OBU) og forberedende voksenundervisning (FVU).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce