Annonce
Nordsjælland

Slotschefen enig i skarp kritik af Kronborg: - Som at vende flere supertankere på én gang

- Jeg har skrevet til kulturredaktøren på Berlingske. Jeg er glad for at modtage hendes kritik, siger Michael Rasmus Nielsen, slotschef på Kronborg i Helsingør. Foto: Lars Johannessen.
Kronborg kunne godt trænge til at tage både gæsterne og sig selv mere alvorligt, mener kulturredaktøren på Berlingske, der netop har været en tur i Helsingør og kigget på verdensarven. Det synspunkt er slotschefen i Helsingør helt enig i. Og han har en plan for det verdensberømte slot.
Annonce

KRONBORG: Beskidte vinduer og nedslidt maling.  Museumsbutikkens mageløse udvalg af smagløst skrammel. Malerier uden forklaringer, talløse skabe uden historier og rum uden ord.

Avisen Berlingskes kulturredaktør Anne Sophia Hermansen retter en skarp kritik af den måde, Unesco-verdensarven Kronborg Slot byder sine gæster velkommen på og formidler sin enestående historie på.

Kulturredaktøren har været på besøg på Hamlets Slot i Helsingør og er blevet så skuffet over slottet, at hun er gået hårdt til tasterne i Berlingske.

- Kronborg kunne godt trænge til en gentænkning. Til at tage gæsterne alvorligt og måske også sig selv, lyder Anne Sophia Hermansens betragtninger efter sit besøg.

Hamlet-skuespillere skaber liv i slotsgården på Kronborg. Foto: Lars Johannessen.

Det er ikke første gang, Kronborg Slot bliver udsat for kritik. Det fremgår blandt andet af de mange reaktioner på Berlingske-kritikken på de sociale medier.

Annonce

Uforløst potentiale

En kritik, der - måske uventet for nogle, glæder slotschef Michael Rasmus Nielsen.

- Kronborg har et kæmpemæssigt uforløst potentiale. Og jeg er faktisk rigtig glad for kritikken. Grundlæggende er jeg også enig med skribenten. Kronborg skal gentænkes. Der er sket mange løbende forbedringer. Både af mig selv, mens jeg har været slotschef, og af mine forgængere. Men der er behov for det helt store skridt, siger slotschef på Kronborg, Michael Rasmus Nielsen.


Kronborg har et kæmpemæssigt uforløst potentiale. Og jeg er faktisk rigtig glad for kritikken

Slotschef Michael Rasmus Nielsen, Kronborg.


- Det er dejligt, at nogle af vores gæster påpeger forhold, som vi kan forbedre. For det betyder, at gæsterne interesserer sig for slottets vé og vel, siger Michael Rasmus Nielsen, der kalder kulturredaktørens anmeldelse for "farverig".

Det er staten, der ejer selve slottet, mens det er Nationalmuseet under kulturministeren, der er ansvarlig for indholdet. Al form for udvikling og nyskabelse på Kronborg skal vendes med de faste samarbejdspartnere: fredningsmyndigheder, Unesco, der skal godkende alt, Nationalmuseet og slots- og kulturstyrelsen. Dertil kommer de fonde, man søger undervejs.


Vores mål er at komme op på årligt en halv million besøgende, hvor tallet nu ligger på 300.000.

Michael Rasmus Nielsen, slotschef, Kronborg.


Slotschefen har svaret Berlingskes kulturredaktør og kan overfor Helsingør Dagblad løfte sløret for, at en stor ny visions- og strategiplan vil være færdigbearbejdet i løbet af i år. En plan, hvor et af de helt store greb netop handler om måden, historien om Kronborg formidles på. Det er en plan, der på flere punkter tilgodeser den rejste kritik. Formidlingen af slottets historie har længe været en af de helt store udfordringer.

Annonce

Vision klar i år

Men selv om selve planen ligger færdig i år, så varer det flere år, før den er fuldt gennemført.

- Der er hele tiden fremdrift. Vi har i min tid også gennemført flere ting. Men at gennemføre hele planen på Kronborg er som at vende flere supertankere på én gang. Besøgende vil opleve et mere levende slot. Og flere af de tiltag er netop allerede sat i gang. Man vil også opleve mere aktivitetsbaserede oplevelser, hvor gæsterne ikke bare kigger, men selv deltager. Vores mål er at komme op på årligt en halv million besøgende, hvor tallet nu ligger på 300.000. ( Aktuelt mindre på grund af coronakrisen, red.) Det betyder ikke, at vi får længere køer, men at vi forlænger vores sæson hen over flere måneder, forklarer Michael Rasmus Nielsen.

Kritikken af slottets museumsbutik tager han ret roligt.

- Det er et spørgsmål om smag. Vores målgruppe er fortrinsvis internationale turister. Og det er de færreste udlændinge, der har samme smag som mange af os danskere har.

Michael Rasmus Nielsen har været slotschef i to et halvt år og har i den periode haft en længere sygemelding.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce