Annonce
Kultur

Slut med sure sokker og svedigt træningstøj: Passagefestivalen rykker ind i gymnastiksal

Det bliver en anderledes oplevelse at besøge Helsingør Gymnasiums gymnastiksal i slutningen af juli, når den bliver transformeret til en levende forestilling. Foto: Convoi Exceptionnel
Kunstgruppen Convoi Exceptionnel vil til årets Passagefestival omdanne Helsingør Gymnasiums gymnastiksal til et levende kunstværk.

HELSINGØR: - Jeg havde egentlig ikke regnet med, at det var et rum, som jeg ville opsøge igen, men her står vi så alligevel, siger den norske iscenesætter Jon Skulberg.

Helt specifikt taler han om Helsingør Gymnasiums gymnastiksal, der med med lyst trægulv og ribber langs siderne minder ham om gymnastiksalen på hans egen folkeskole i en forstadsby i Norge.

Salen i Helsingør skal danne rammen for en forestilling af hans kunstgruppe Convoi Exceptionnel under årets Passagefestival, der finder sted i slutningen af juli.

Annonce

“Ved ribbevæggen - ekko fra en skole” er forestillingens navn, og den skabes i samarbejde med videodesigner Magnus Pind og danser Linette Stamp Christensen med musik af Paul Yip fra Hong Kong.


Vi glæder os meget virkelig meget til at komme til Helsingør. Jeg synes, at folkene bag Passagefestivalen har haft en god tilgang til hele den situation, som verdenen har været i de sidste par måneder. De giver en følelse af, at kunsten bliver taget alvorligt

Jon Skulberg


Ideen er, at publikum kan bevæge sig rundt i et univers af videoprojektioner, dagslys, røg og koreografisk bevægelse i den ellers så velkendte gymnastiksal.

Lige nu ved Jon Skulberg dog ikke, hvordan det hele ender, da forestillingen ikke er på plads endnu, fortæller han.

- Normalt bruger jeg flere år eller måneder på at udvikle en forestilling eller et kunstværk, men der har ikke været tid til ’slowcooking’ denne gang. Når vi mødes i Helsingør i næste uge, skal vi færdigudvikle det her format, og det bliver både intenst og spændende at prøve, forklarer han.

Tilbage til gymnastiksalen

Den 11. marts i år var Convoi Exceptionnel i de sidste forberedelser inden premieren dagen efter på forestillingen ”For Ever Four Seasons” i København.

Premieren fandt dog aldrig sted og blev i stedet byttet ud med en rømning af Pakhus 11 på Østerbro for teknik, mens der i hast blev booket flybilletter til kompagniets udenlandske medvirkende, så de kunne komme hjem, inden hele Europa lukkede end.

Nedlukningen betød også, at gruppen ikke kunne lave den forestilling, som de ellers havde planlagt til Passagefestivalen. Derfor måtte der tænkes ud af boksen og ind i gymnastiksalen, forklarer Jon Skulberg.

Den norske kunstner Jon Skulberg vil skabe en helt ny atmosfære i den gamle gymnastiksal. Foto: Matthew Pitchford

-Jeg har altid været fascineret af, hvordan vi kollektivt husker steder, som har en særlig plads og betydning for vores opvækst. Det er også tilfældet for en gymnastiksal, hvor vi alle sammen har haft forskellige oplevelser. Derfor er den endt med at være omdrejningspunktet i vores bidrag til festivalen i år, siger han.

Annonce

Kunsten bliver taget alvorligt

Det er skoletiden, som er udgangspunktet, når man som tilskuer møder en performer og to større videodekorationer på gymnastiksalens gulv fyldt med objekter, man kender fra klasseværelset.

Jon Skulberg er da heller ikke i tvivl om, at det bliver noget helt andet, end folk normalt er vant til i Helsingør Gymnasiums gymnastiksal, som bliver brugt til alt fra fodbold til dans.

- Jeg kalder det for et billede-digt, da vi forsøger at skabe en særlig atmosfære. Sammen med musikken bliver det nok en meget anderledes oplevelse, end man er vant til normalt i den indelukkede og svedige gymnastiksal, siger Jon Skulberg.

Den nye gymnastiksal-forestilling bliver samtidig en smagsprøve på et treårigt projekt, som starter i 2021-udgaven af Passagefestivalen.

Her udspiller den første forestilling sig igen i en gymnastiksal, mens den anden foregår i en svømmehal og den sidste og tredje i et klasselokale, hvor publikum skal konfronteres med minder og erfaringer fra tiden i forskellige læringsrum.

Lige nu er al fokus dog på den kommende forestilling i Helsingør.

- Vi glæder os virkelig meget til at komme til Helsingør. Jeg synes, at folkene bag Passagefestivalen har haft en god tilgang til hele den situation, som verdenen har været i de sidste par måneder. De giver en følelse af, at kunsten bliver taget alvorligt, forklarer Jon Skulberg.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Hård kamp om elsket strand: Udskældt havneudvidelse rykker tættere på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Undersøger fordele ved metrodrift på Kystbanen: 'Flere afgange og forbedret punktlighed'

Navne For abonnenter

Ida har pakket 672 gaver ind til børn på Helsingørs krisecentre: -Det er dejligt at glæde andre

Helsingør

Advarsel til trafikanter: Pas på sne- og isglatte veje

Sport

Hjalte Froholdt spiller i NFL, men det er ikke gået som forventet: - Det handler bare om at klø på

Nu afleverer sygeplejersken Luca sin opsigelse: Han håber på, at flere end 1000 vil følge trop

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Helsingør

Handelsforeningen vil træffe historisk beslutning efter en helt håbløs julesøndag: - Hvor er alle folk henne?

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Helsingør

Vildt uheld: Bil endte med hjulene i vejret - mand sad fast derinde

Erhverv For abonnenter

Efter forsinkelser og knas med Kina: Nu åbner Bettina butik og satser på international succes

Helsingør

Nye coronatal: Smitten eksploderer i lokalt område

Annonce