Annonce
Kultur

Slut med sure sokker og svedigt træningstøj: Passagefestivalen rykker ind i gymnastiksal

Det bliver en anderledes oplevelse at besøge Helsingør Gymnasiums gymnastiksal i slutningen af juli, når den bliver transformeret til en levende forestilling. Foto: Convoi Exceptionnel
Kunstgruppen Convoi Exceptionnel vil til årets Passagefestival omdanne Helsingør Gymnasiums gymnastiksal til et levende kunstværk.

HELSINGØR: - Jeg havde egentlig ikke regnet med, at det var et rum, som jeg ville opsøge igen, men her står vi så alligevel, siger den norske iscenesætter Jon Skulberg.

Helt specifikt taler han om Helsingør Gymnasiums gymnastiksal, der med med lyst trægulv og ribber langs siderne minder ham om gymnastiksalen på hans egen folkeskole i en forstadsby i Norge.

Salen i Helsingør skal danne rammen for en forestilling af hans kunstgruppe Convoi Exceptionnel under årets Passagefestival, der finder sted i slutningen af juli.

Annonce

“Ved ribbevæggen - ekko fra en skole” er forestillingens navn, og den skabes i samarbejde med videodesigner Magnus Pind og danser Linette Stamp Christensen med musik af Paul Yip fra Hong Kong.


Vi glæder os meget virkelig meget til at komme til Helsingør. Jeg synes, at folkene bag Passagefestivalen har haft en god tilgang til hele den situation, som verdenen har været i de sidste par måneder. De giver en følelse af, at kunsten bliver taget alvorligt

Jon Skulberg


Ideen er, at publikum kan bevæge sig rundt i et univers af videoprojektioner, dagslys, røg og koreografisk bevægelse i den ellers så velkendte gymnastiksal.

Lige nu ved Jon Skulberg dog ikke, hvordan det hele ender, da forestillingen ikke er på plads endnu, fortæller han.

- Normalt bruger jeg flere år eller måneder på at udvikle en forestilling eller et kunstværk, men der har ikke været tid til ’slowcooking’ denne gang. Når vi mødes i Helsingør i næste uge, skal vi færdigudvikle det her format, og det bliver både intenst og spændende at prøve, forklarer han.

Tilbage til gymnastiksalen

Den 11. marts i år var Convoi Exceptionnel i de sidste forberedelser inden premieren dagen efter på forestillingen ”For Ever Four Seasons” i København.

Premieren fandt dog aldrig sted og blev i stedet byttet ud med en rømning af Pakhus 11 på Østerbro for teknik, mens der i hast blev booket flybilletter til kompagniets udenlandske medvirkende, så de kunne komme hjem, inden hele Europa lukkede end.

Nedlukningen betød også, at gruppen ikke kunne lave den forestilling, som de ellers havde planlagt til Passagefestivalen. Derfor måtte der tænkes ud af boksen og ind i gymnastiksalen, forklarer Jon Skulberg.

Den norske kunstner Jon Skulberg vil skabe en helt ny atmosfære i den gamle gymnastiksal. Foto: Matthew Pitchford

-Jeg har altid været fascineret af, hvordan vi kollektivt husker steder, som har en særlig plads og betydning for vores opvækst. Det er også tilfældet for en gymnastiksal, hvor vi alle sammen har haft forskellige oplevelser. Derfor er den endt med at være omdrejningspunktet i vores bidrag til festivalen i år, siger han.

Annonce

Kunsten bliver taget alvorligt

Det er skoletiden, som er udgangspunktet, når man som tilskuer møder en performer og to større videodekorationer på gymnastiksalens gulv fyldt med objekter, man kender fra klasseværelset.

Jon Skulberg er da heller ikke i tvivl om, at det bliver noget helt andet, end folk normalt er vant til i Helsingør Gymnasiums gymnastiksal, som bliver brugt til alt fra fodbold til dans.

- Jeg kalder det for et billede-digt, da vi forsøger at skabe en særlig atmosfære. Sammen med musikken bliver det nok en meget anderledes oplevelse, end man er vant til normalt i den indelukkede og svedige gymnastiksal, siger Jon Skulberg.

Den nye gymnastiksal-forestilling bliver samtidig en smagsprøve på et treårigt projekt, som starter i 2021-udgaven af Passagefestivalen.

Her udspiller den første forestilling sig igen i en gymnastiksal, mens den anden foregår i en svømmehal og den sidste og tredje i et klasselokale, hvor publikum skal konfronteres med minder og erfaringer fra tiden i forskellige læringsrum.

Lige nu er al fokus dog på den kommende forestilling i Helsingør.

- Vi glæder os virkelig meget til at komme til Helsingør. Jeg synes, at folkene bag Passagefestivalen har haft en god tilgang til hele den situation, som verdenen har været i de sidste par måneder. De giver en følelse af, at kunsten bliver taget alvorligt, forklarer Jon Skulberg.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Frederikke blev økonomisk værge for sin mor som 22-årig: - Jeg glemmer nogle gange, hvordan min mor var før sygdommen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Erhverv

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Erhverv For abonnenter

Byens bedste restaurant er en kantine: - Gæsterne vil hellere spise her end ude i byen

Erhverv

Årligt kræmmermarked oplever store udfordringer trods rekord-lørdag: - Vi bløder for fuld smadder

Helsingør

Verdens bedste sosu'er: Personalet på Montebello

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Helsingør

Over 10.000 familier har bedt om hjælp: Mai og Rebekka håber at komme på ferie i år

Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Helsingør

Det største nogensinde: 200 sportsvogne danner kilometerlang karavane gennem Stengade

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Sport

Topscorer nægter at give op: - Vi skal stadig jagte oprykningen

Helsingør For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Helsingør: Villa solgt for over 10 millioner

Debat

Helsingør Dagblad mener: Lad os få vejfesten tilbage. For Klaus har ret, private fester er ikke rare for alle

Annonce