Annonce
Erhverv

Slut med torskefiskeriet: - Det er en ordentlig mavepuster

Den nye kvoteaftale kan betyde dødsstødet til en hel branche, turbådene, hvis ikke der følger solide økonomiske kompesationspakker med.  Foto: Torben Sørensen
Torskefiskeriet i Østersøen og Øresund reduceres med 88 procent.

Efter langvarige forhandlinger har EU's medlemslande tirsdag landet en aftale om fiskekvoter i Østersøen næste år. Det oplyser Slovenien, som har EU-formandskabet, på Twitter.

Medlemslandene er blevet enige om, at fiskekvoterne skulle reduceres markant. Og det blev da også tilfældet: Hele 88 procent sammenlignet med i år.

I den vestlige Østersø må der ifølge aftalen næste år fanges 489 ton torsk. Det er en reduktion på 88 procent sammenlignet med i år, hvor kvoten er 4.000 ton.

Annonce

Kvoten for sild i den vestlige Østersø bliver sænket med 50 procent. Det betyder, at kvoten går fra 1.575 ton til 788 ton.

Derudover er det aftalt, at kvoten for laks i det meste af Østersøen bliver sænket med 32 procent. Dermed går kvoten fra 94.496 ton til 63.811 ton.

Det kommer oven i reduceringen på 56 procent for et år siden.

EU's medlemslande har forhandlet om kvoterne på baggrund af et udspil fra EU-Kommissionen, som i et forslag lagde op til, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen i 2022.

Folk må gå fra hus og hjem

Aftalen er truffet på baggrund af videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices), som har fremhævet, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.

- Men så er det slut på torskefiskeriet for os erhvervsfiskere, er det nedslående svar fra Søren Jacobsen, skipper på H4 Regina, og formand i foreningen Skånsomt kystfiskeri.

Han håber, at man kan få aftalt en bifangst-ordning på 10 procent, så der trods af alt kan hives torsk op fra Sundet, når den nye aftale er trådt i kraft.

Han og de øvrige erhvervsfiskere sætter samtidig deres lid til, at der kommer nogle redelige støtteordninger på plads, sådan som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (Socialdemokratiet) også lægger op til.

- Det handler jo blandt andet om at sikre, at vores børn og børnebørn kan få lov at smage vildt fanget fisk. Bliver båden først solgt, er det jo slut. Så er butikken lukket, siger Søren Jacobsen.

Også turbådsfiskerne har skævet ængsteligt mod Bruxelles, hvor forhandlingerne om fiskeriet er foregået.

- Vi ved jo ikke endnu, præcist hvad det tal dækker over. Men der skal penge på bordet, hvis der indføres et totalt stop for fiskeriet fra 15. januar til 31. marts. Vi kan ikke lukke vores butik i så lang tid uden penge, siger Jens Hartmann, fiskeskipper og ejer af turbåden Sandmanden.

- Vi har stadig udgifter til at holde vores skibe sødygtige, hvis vi skal videreføre vores erhverv. Samtidig er vi ikke medlem i arbejdsløshedskasser, da man skal sælge sin virksomhed, før man kan modtage understøttelse. Så dette vil i den grad gøre, at folk må gå fra hus og hjem.

Tirsdag i Radio4 Morgen medvirkede Henning Finne, fisker i Østersøen, og Bent Hjort Hansen, ejer af Tejn Trawl. Gårsdagens drøftelser om EU's fiskekvoter i Østersøen er endnu ikke afsluttede, men det ser ikke lyst ud for fiskerenes fremtid. Hør indslaget nedenunder. 

Annonce
Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Navne For abonnenter

Skoleleder for 'udsatte' unge: - Det gør mig glad og stolt, når vi lykkes med at gøre en forskel

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tabte bundkamp med et brag: Nordsjælland Håndbold faldt igen helt sammen efter pausen

Danmark

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Danmark For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Helsingør

Sømænd ledte og ledte i 20 år: Nu er fanen fundet, men den er ikke længere deres ...

Sport For abonnenter

TV-ekspert efter FC Helsingør-opvisning: - Vi kunne meget vel have set den ene oprykker i dag

Helsingør

Små 10.000 mangler: Inden nytår skal yderligere 900 sortere

Annonce