Annonce
Helsingør

Snart skal du også sortere madkartoner, tekstil og farligt affald: Du slipper for flere skraldespande

Borgerne skal fremover sortere skrald i 10 forskellige typer: mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald. Foto: Lars Johannessen.
Byrådspolitiker undrer sig over, hvorfor en affaldssorterings-ordning udrulles nu, når den snart skal udvides. Forsyning Helsingør slår dog fast, at de yderligere affaldstyper ikke vil kræve ekstra beholdere ved borgernes hjem.

HELSINGØR: 2021 er året, hvor alle borgere i Helsingør Kommune skal i gang med at sortere affaldet i langt højere grad, end man har været vant til.

Mange har allerede fået de nye beholdere til sortering af mad- og restaffald, plast, metal, papir og pap - og resten får dem i løbet af de kommende måneder.

Men en politisk aftale på Christiansborg betyder, at de enkelte borgere skal vænne sig til at sortere endnu flere affaldstyper: Tekstil, fødevarekartoner, glas og farligt affald bliver således også omfattet af ordningen på sigt. Miljøstyrelsen er på vej med en bekendtgørelse om de yderligere affaldstyper, der skal sorteres.

Annonce

Det har fået byrådsmedlem Jørgen Bodilsen fra Enhedslisten til at skrive et debatindlæg til Helsingør Dagblad. Han undrer sig over, at Forsyning Helsingør udruller en affaldsordning nu, når der skal ændres på den inden for en kort tidshorisont.

- For mig virker det lidt rodet at gå i gang med noget, der skal ændres på meget snart. For folk er jo begyndt at indrette sig efter den kommende ordning, og skal de så til at ændre på tingene efterfølgende, spørger Jørgen Bodilsen.


Vi kender ikke helt de nøjagtige krav til de nye fraktioner endnu, men vi vil finde nogle løsninger, der ligger inden for den nuværende ramme

Jens Bertram, Forsyning Helsingør


Han frygter, at nogle boligforeninger vil anlægge affaldspladser med nye fliser og et areal tilpasset den kommende ordning, hvorefter de kan komme i en situation, hvor de skal til at ændre på de fysiske forhold igen.

- Enten må man fortælle folk, hvordan de skal indrette sig, eller også må man opfordre dem til at vente med at foretage sig noget, indtil de nye retningslinjer kommer, siger Jørgen Bodilsen.

Kræver ikke ekstra beholdere

Forsyning Helsingørs bestyrelsesformand Jens Bertram slår dog fast, at de nye affaldstyper ikke vil kræve yderligere affaldsbeholdere eller ændre på pladskravene ved borgernes hjem - udover de beholdere, som allerede er udleveret eller er på vej.

- Vi kender ikke de nøjagtige krav til de nye fraktioner endnu, men vi vil finde nogle løsninger, der ligger inden for den nuværende ramme. Så man skal ikke have flere affaldsbeholdere, siger Jens Bertram.

Her er dimensionerne på de affaldsbeholdere, som husstandene får udleveret. 

I forhold til tekstil har Forsyning Helsingør tidligere meldt ud, at man overvejer en løsning med poser til afhentning ved husstanden.

Det er endnu uvist, hvordan fødevarekartoner skal sorteres, da det afhænger af den kommende bekendtgørelse.

Glas skal fortsat afleveret ved de nuværende kuber, der er placeret 170 forskellige steder i Helsingør Kommune.

I dag er der en ordning, hvor man kan aflevere batterier og småt elektronik i en pose oven på affaldsbeholderen, og den ordning kan udbygges til andre typer farligt affald, lyder det fra Forsyning Helsingør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Det ny Hestemøllestræde: Så kan regnen bare komme

Helsingør For abonnenter

Folk står i kø for at købe luksus-lejligheder med Kronborg-udsigt: Klar til byggeri på omstridt grund

Annonce