Annonce
Nordsjælland

Socialdemokratiet går efter maksimal 2021-skattestigning i Helsingør

Pengene fra skattestigningen skal bruges til velfærd, siger Socialdemokratiet. Foto: Lars Johannessen
Regning fra udligningsreformen udløser højere skat, mener både Socialdemokratiet og De Konservative.
Annonce

HELSINGØR: Alt tyder på, at borgerne i kommune kommer til at betale mere i skat i 2021 end i år. De Konservative, byrådets største parti, har peget på, at en skattestigning næppe er til at undgå. Det næststørste parti, Socialdemokratiet, sætter i dag tal på – stigningen skal være så høj, som den lige nu må være for regeringen, nemlig 0,2 procent.

I runde tal kan det betyde en årlig stigning på et sted mellem 200 og 1.000 kroner for de fleste helsingoranere - alt efter indkomstsniveau.

Den socialdemokratiske regering har sagt til kommuner, der mister penge på grund af den nye udligningsreform, at de må sætte skatten i vejret - med et beløb, som matcher den manglende udligning.

Annonce

En velfærdsskat

For Helsingørs vedkommende drejer det sig om 23 millioner kroner. Og Socialdemokratiet i Helsingør vil benytte sig af muligheden fuldt ud – en velfærdsskat, kalder partiet det.

- Udover øgede udgifter til de ældre og de mest udsatte børn og voksne rammes vi også af udligningsreformen, hvor vi vil modtage 23 millioner kroner mindre end tidligere, samt af corona-krisen. Det betyder, at vi står over for store nedskæringer i velfærden, hvis vi ikke gør noget, siger Claus Christoffersen, socialdemokratisk borgmesterkandidat i Helsingør.

Claus Christoffersen er klar til en skattestigning i Helsingør. Foto: Torben Sørensen.

Kommuneskatten vil i givet fald stige med fra 25,3 til 25,5 procent i Helsingør. Og så kan byrådet ifølge Christoffersen undgå de nedskæringer, som ellers ville være en direkte følge af de færre udligningskroner.

- Vi er meget optaget af at sikre en ordentlig velfærd, så hvis det viser sig, at der er behov for flere penge, er vi også klar til en drøftelse af, hvorvidt skatten skal stige med lidt mere, siger Claus Christoffersen.

Annonce

Til andre kommuner

Benedikte Kiær, Helsingørs konservative borgmester, har tidligere forklaret i Helsingør Dagblad, at netop udigningsminusset betyder, at borgerne ikke slipper for en skattestigning.

- Men det er for tidligt at sige noget helt konkret om størrelsen. Og man kan ikke påstå, at skattestigningen går til velfærd. Den går da til at betale den regning, vi får på udligningen. Så pengene går desværre reelt til andre kommuner og kommer ikke Helsingørs borgere til gode, siger Kiær.

Også sidste år i forbindelse med 2020-budgetlægningen forsøgte Socialdemokratiet i Helsingør sig med et forslag om en skattestigning. Det undrer borgmesteren.

- Det virker som om, at vi i en del år har oplevet et stort ønske fra de røde partier om at få en skattestigning. Jeg forstår ikke, at folk synes, at det er fantastisk, at vi skal hæve skatten. Tværtimod har vi høj skat i forvejen, så det er ærgerligt, at vi skal til at bruge det her værktøj, siger Kiær.


Jeg forstår ikke, at folk synes, at det er fantastisk, at vi skal hæve skatten.

Benedikte Kiær, konservativ borgmester


Claus Christoffersen pointerer, at Socialdemokratiet ikke har et ønske om, at indkomstskatten skal være så høj som muligt i Helsingør. Han støtter i øvrigt udligningsreformen overordnet set, men ærgrer sig over, at Helsingør ender med at modtage 23 millioner kroner mindre i udligning.

Det vil skattestigningen betyde for din økonomi

Ifølge Socialdemokratiets udregning vil en skattestigning på 0,2 procentpoint betyde, at:

En person i ejerbolig med 600.000 kroner i årsindtægt skal betale 71 kroner ekstra om måneden

En person i lejebolig med 400.000 kroner i årsindtægt skal betale 40 kroner ekstra om måneden

En person i lejebolig med 215.000 kroner i årsindtægt skal betale 20 kroner ekstra om måneden

Venstre har allerede erklæret, at en skattestigning vil betyde, at partiet ikke er med i et forlig om 2021-budgettet. På den anden side har Dansk Folkeparti understreget i Helsingør Dagblad, at nedskæringer på ældreområdet vil betyde et farvel til forhandlingsbordet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce