Annonce
Helsingør

Soldater spiller teater på sundtoldssøndag

På søndag spiller Niels Dampe soldaten, der opfandt Hamlet-spillene på Kronborg Slot tilbage i 1816, hvor officererne spillede teater i kanontårnet i baggrunden. Foto: Lars Johannessen.
Få den spændende historie om Nicolai Peter Nielsen, der stod bag den allerførste Kronborg-opførsel af "Hamlet" tilbage i 1816.
Annonce

HELSINGØR: De plejer at marchere og den slags, men på søndag skal medlemmer af foreningen De Historiske Soldater prøve kræfter med at spille skuespil. Helsingoranen Aksel Wiberg er en af dem.

- Normalt, når vi er ude ved arrangementer, står vi jo parade og laver eksercits og taler med folk. Nu skal vi spille skuespil efter et manuskript. Det er nyt og sjovt og meget anderledes for os, så det har været en rejse for os, men vi har da fået noget selvtillid ved at øve, siger Wiberg.

Det er søndag eftermiddag i Helsingør Bymuseums gårdhave, at De Historiske Soldater iført de helt rigtige uniformer og gamle våben skal spille skuespil - hentet ind af HamletScenen i forbindelse med Sundtoldens Dage.

Se teater i gårdhaven

”Thalias Artillerister” bliver spillet søndag klokken 13 og klokken 14.30 - den tager cirka en halv time.

Det foregår i Bymuseets gårdhave i Hestemøllestræde.

Billetter bookes via Visit Nordsjællands Hjemmeside.

Annonce

På andet stokværk

Stykket er skrevet af HamletScenens leder Lars Romann Engel og hedder "Thalias Artillerister". Det fortæller den spændende historie om, hvordan idéen om at spille William Shakespeares berømte stykke om Hamlet på Kronborg opstod - helt tilbage i 1816, hvor det var 200-året for Shakespeares død.

En soldat på Kronborg - Nicolai Peter Nielsen - var gal med teater og var med i teaterforeningen Thalia, som de kunstglade officerer på slottet havde stiftet nogle år forinden - efter at været raget uklar med en af teaterforeningerne i Helsingør. Fæstningskommandanten på Kronborg sagde god for, at soldaterne kunne lave et teater på andet stokværk i Kanontårnet - et teater, der først blev revet ned i 1929.

Annonce

Stor kongelig succes

Tilbage i 1816 fik Nicolai Peter Nielsen, søn af stutmesteren på Frederiksborg Slot, så de andre Kronborg-officerer med på, at nu skulle der spilles "Hamlet" i skæret fra tællelysene i det trange tårnlokale. Han snuppede selv hovedrollen og stod for instruktionen.

- Nicolai er en virkelig farverig fætter. Han har to store kærligheder i sit liv. Militæret og teatret. Fire år efter, at stykket her foregår, ansøger han faktisk kongen om at få lov til at træde ud af militæret og blive civil for at blive skuespiller, fortæller Niels Dampe.

Sådan så virkelighedens Nicolai Peter Nielsen ud.

Dampe spiller rollen som Nicolai Peter Nielsen på søndag - med den viden, at soldaten faktisk fik en stor og lang karriere på Det kongelige Teater efter sit farvel til militærlivet.

Annonce

Fantastisk historie

Traditionen med at spille "Hamlet" på Kronborg har efterfølgende fået et stort og langt liv. Coronakrisen tog dog pusten ud af årets forestillinger på slottet ligesom det skete for det normale Sundtoldsmarked, men HamletScenen leverer altså "Thalias Artillerister" til Sundtoldens Dage.

- Ved at arbejde med denne historie er vi kommet tættere på Kronborgs fantastiske teaterhistorie og slottets tætte forhold til Shakespeare. Vi er så glade for at kunne levere noget til Sundtoldens Dage, siger Lars Romann Engel, leder af HamletScenen.


Det er nyt og sjovt og meget anderledes for os

Aksel Wiberg, historisk soldat


HamletScenens leder Lars Romann Engel (til venstre) og Aksel Wiberg med manuskriptet til "Thalias Artillerister" på Kronborg forleden. Foto: Lars Johannessen.
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce