Annonce
Helsingør

Spinkelt flertal i byrådet kræver nu, at skole dropper Blå Mandag-forbud

Selv om formuleringen måske er lidt mere vag, er beskeden fra et smalt flertal i Helsingør Byråd til skolebestyrelsen på Espergærde Skole klar nok: Drop det forbud, I har indført mod Blå Mandag. Det er dumt!

Mandag aften vedtog De Konservative, Dansk Folkeparti, Lokaldemokraterne og Frit Demokrati, at skolebestyrelsen på Espergærde Skole skal genoverveje beslutningen om Blå Mandag - naturligvis forstået på den måde, at det spinkle politiske flertal ønsker og forventer, at bestyrelsen nu tager en anden beslutning.

Som omtalt tidligere i Helsingør Dagblad har bestyrelsen sagt, at den ikke godkender Blå Mandag som en 'lovlig pjækkedag' i forbindelse med elevernes konfirmationer. Den holdning kræver byrådet altså, at bestyrelsen tager op til revision.

Helt præcist er det 13 politikere ud af byrådets 25, som forlanger en genovervejelse fra skolebestyrelsen. Kun fordi Frit Demokratis Anders Drachmann faktisk skiftede standpunkt sent i debatten, blev forslaget stemt hjem.

Drachmann havde ellers erklæret, at han ville undlade at stemme, men da han fandt ud af, at så ville der være stemmel-ighed, og forslaget ville falde, stemte han pludselig også for. 'Kylling' og 'rygrad som en regnorm' var nogle af de udtryk, som de nedstemte fandt frem i den forbindelse - nemlig Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, SF og De Radikale.

Normalt tager skoleeleverne herfra til Bakken på deres Blå Mandag.

Der var lidt en Bakken-stemning over Helsingør Byråd mandag aften under debatten om Blå Mandag-situationen. Der blev diskuteret højlydt, slået verbalt på tæven og sagt ting med en voldsomhed, som politikerne i byrådet ikke normalt lægger for dagen.

Lisbeth Læssøe fra De Konservative lagde ud og forklarede, at det var en fin, gammel tradition at holde Blå Mandag. Derfor var det forfejlet, at Espergærde Skoles bestyrelse havde droppet den.

- Måske var det den første skole i landet, der afskaffede Blå Mandag. En beslutning, der faktisk blev undsagt af formanden for landets skoleledere. Blå Mandag gør, at eleverne laver nogle aktiviteter sammen. Det er der ikke noget galt i, sagde Læssøe.

Christian Holm Donatzy, radikal politiker og formand for Helsingør Byråds børne- og uddannelsesudvalg, var langt fra enig. Han pegede blandt andet på det forstyrrende ved konfirmationsforberedelse i skoletiden i sit første indlæg i debatten.

- Der er mindst tre grunde til, at det her er et ualmindeligt dårligt og besynderligt forslag. Det vigtigste er, at det her er ekstrem mangel på respekt for skolebestyrelsen. Desuden er det et utroligt dårligt signal, når man taler om at styrke fagligheden i skolerne, at man så siger, at det er okay, at I tager en fridag. Og for det tredje fylder kirken rigeligt i skolen, selv om man kan diskutere, om Blå Mandag overhovedet har noget med kirken at gøre. Men kirken griber i forvejen forstyrrende ind i skolegangen, sagde Holm Donatzky.

Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti tog tråden op. Og hun meldte sig ikke ligefrem ind i den radikale politikers fanklub.

- Hold da op for en svada af dimensioner fra Christian Holm Donatzky. Mangel på respekt for skolebestyrelsen? Betyder det så, at vi aldrig må blande os her i byrådet, heller ikke den økonomi, som skolerne har store problemer med. Selvfølgelig kan vi styrke fagligheden, selv om vi giver fri til Blå Mandag en gang i livet. Det er fuldstændigt latterligt. Nu ved jeg godt, at De Radikale er et meget ukristent parti, men der er noget, der hedder danske værdier, og kristendommen var med til at forme det her land. Så hvorfor ikke gøre plads til en dag på Bakken, hvor skoleeleverne kan fejre deres konfirmation, spurgte Harpsøe.

Mette Lene Jensen fra Venstre kom til mikrofonen senere. Men det var ikke for at rose Dansk Folkeparti-politikere.

- Marlene Harpsøe, jeg håber, at du går i en frivillig teatergruppe, for det var da godt nok lidt af en forestilling, du kom med der… Jeg er glad for Blå Mandag. Jeg kan huske min egen. Børnene skal have en Blå Mandag. Det behøver bare ikke, at være på en mandag, sagde hun.

Samme melding kom fra Socialdemokratiets Gitte Kondrup. Hun morede sig lidt over de store følelser, som emnet kunne bringe frem.

- Naturligvis skal vi blande os i skolerne. Det er vores opgave. Men kun når vi taler om rammerne for skolerne. Derfor skal vi naturligvis overlade til skolebestyrelsen, om der skal holdes Blå Mandag. Og jeg har ikke i sinde at underminere skolebestyrelsen hver gang, de siger noget, uanset om det passer os eller ikke passer os, lød det fra socialdemokraten.

Lokaldemokraternes Jan Ryberg mente, at Espergærde Skole i virkeligheden mest ville vise børnene, at den havde magten til at forbyde dem at holde Blå Mandag. Det gav Helsingør Kommune en børnefjendsk image, mente han.

- Jeg tænker ikke, at det var en klog beslutning en skoleleder og en enig skolebestyrelse tog, da de forbød eleverne at pjække fra skole mandagen efter, at de er blevet konfirmeret. Der er en lang tradition i Danmark for, at denne dag er en pjækkedag, dagen har endda et navn. Jeg anerkender imidlertid skolelederens ret til at træffe denne beslutning og respekterer, at en enig skolebestyrelse bakker op. Hvis vi tager skoledemokratiet alvorligt, må vi også respektere beslutninger, vi ikke anser for at være kloge, var meldingen fra Enhedslistens Allan Berg Mortensen.

Direkte adspurgt erklærede DF, at partiet ville acceptere, hvis skolebestyrelsen på Espergærde Skole valgte at fastholde sit nej til en lovlig pjækkedag på Blå Mandag - men dog i trods, som Marlene Harpsøe forklarede det. De Konservative kommenterede ikke på spørgsmålet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce