Annonce
Erhverv

Største antal historiske skibe i havnen denne sommer: - Det bliver fantastisk

Træskibene tiltrækker mange gæster og turister til Helsingør. Rekordmange historiske træskibe får i år friplads i Kulturhavn Kronborg. Foto: Lars Johannessen.
På bare tre år er interessen for at få en havneplads til et historisk fartøj i Helsingør vokset markant.
Annonce

HISTORISK HAVN HELSINGØR: Du kan godt begynde at glæde dig, for der bliver mere at se på og opleve i Historisk Havn Helsingør end nogensinde tidligere, når skibene begynder at komme i vandet til foråret og sommer.


Det er en fantastisk blanding af historiske fartøjer, som alle er en del af den maritime kulturarv i Danmark. Det bliver meget smukt

Nicolai Juel Vædele, formand for Maritimt Værksted, Hal 16.


I år er der nemlig rekordmange historiske fartøjer, der har fået friplads i Helsingør og kommer til at ligge lige uden for Kulturværftet. En interesse, der er vokset markant i de tre år, ordningen med friplads har eksisteret.

- Det er en fantastisk blanding af historiske fartøjer, som alle er en del af den maritime kulturarv i Danmark. Det bliver meget smukt, siger Nicolai Juel Vædele, formand for Maritimt Værksted Hal 16 på havnen i Helsingør, der sammen med M/S Museet for Søfart og Helsingør Havn sidder i friplads-udvalget.

Snurrevodskutteren Rikke kommer til Helsingør. Privat foto

17 historiske skibe får fast friplads i den kommende sæson i Helsingør. Flere af dem er erhvervsfartøjer, blandt andre isbryderen June fra 1901, to fiskekuttere og smakkejollen Axel, bygget i 1908 til fiskeri ved Skotterup, bare for at nævne nogle af dem, der har fået friplads. En selvfølge er det, at det gamle dampskib Bjørn, der har hjemmehavn i Helsingør, også er at finde i havnen i løbet a sommeren, når det ikke er ude at sejle.

Annonce

Fællesskab

- En friplads er naturligvis penge værd i kroner og øre. Men det er mindst lige så meget det fællesskab, vi kan byde ind med i Hal 16, med viden, erfaring og udvekslinger, som tiltrækker, siger Nicolai Juel Vædele.

Colin Archeren Godthåb kommer til Helsingør. Privat foto

Det er ikke kun i Helsingør, at den sejlende maritime arv ses som et attraktiv til miljøet. I en række danske havnebyer er der rift om at få de gamle skibe til at "lægge til". De er med til at skabe et attraktivt miljø, fællesskaber og mennesker.


Der er mere og mere rift om de historiske skibe i havnene. De er med til at tiltrække turister og andre besøgende og dermed skabe omsætning.

Nicolai Juel Vædele, formand for Maritimt Værksted, Hal 16.


Disse historiske skibe kan du opleve i Helsingør


Dampskib/gammel isbryder
S/S Bjørn
NYSnurrevodskutterMS Rikke
NYSmakkejollenAksel
2018LillebæltjollenLappen
NYColin Archer RedningsskøjteGodthåb
2020GaleasenBente Irene
2018TopsejlsskonnertZar
2018SnurrevodskutterAnna Elise
2018JagtenTre Venner
2020ØstersøkrydserSkrakungen
2020BundgarnsjollenMette
2018Fyrskib No XVIIGedser Rev
2019SillerslevsjægteYoda
2018GaleasenHawila
20208 m ØstersøkrydserZarina
NYIsbryderJune
2020SpidsgatterenGoney

- Der er mere og mere rift om de historiske skibe i havnene.  De er med til at tiltrække turister og andre besøgende og dermed skabe omsætning. Stadig flere er opmærksomme på denne type fartøjer. De giver mere end de tager. I Marstal på Ærø har man for eksempel lige besluttet at alle gamle træskibe har mulighed for at ligge gratis i havnen, fortæller Nicolai Juel Vædele.

Han minder om, at Kulturhavnen i Helsingør i mange år lå nærmest fuldstændig tom hen uden noget liv.

- Så det her er en rigtig god udvikling, siger Hal 16-formanden.

Fiskekutteren Tjaldur kommer til Helsingør. Privat foto

Om fripladser i Helsingør Havn

Fripladsudvalget for Historisk Havn Helsingør tildeler årligt fripladser til historisk interessante fartøjer, der opfylder visse kriterier og vil bidrage til formidlingen af den maritime kulturarv og deltage i arrangementer i samarbejde med Museet for Søfart, Maritimt Værksted Hal 16 og Helsingør Havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Travlhed før genåbning: - Vi undersøger, om vi må lukke kunderne ind ad bagdøren

Annonce