Annonce
Helsingør

Stor hæder: Henriks akvavit er verdens bedste sprit

Henrik Elsner har en baggrund som bioorganisk kemiker og en passion for at lave kvalitetsspiritus. Hans ELG-akvavit har netop vundet, hvad der svarer til det uofficielle verdensmesterskab i spiritus. Foto Lars Johannessen
Spiritusproducenten Henrik Elsner fra Jonstrup ved Esrum sø har nu eksperternes ord for at han laver den bedste spiritus i alle lande.
Annonce

TIKØB: Man behøver ikke at krydse Esrum Sø for at finde verdens bedste snaps.  Man skal dog næsten helt ned til bredden. Her, i Jonstrup, på den alleryderste kant af Helsingør kommune, finder man Stone Grange, et destilleri, der er ejet af Henrik Elsner.

Henrik Elsner etablerede sit destilleri i 2009 og har siden dyrket en vision om at producere "autentisk spiritus". Det sker ved at kombinere godt håndværk og perfekte råvarer med en solid baggrund som bioorganisk kemiker.

Henrik Elsner har til nu produceret en række forskellige slags spiritus. Han har blandt andet produceret en gin-serie, han har høstet mange roser for.

Annonce

3000 konkurrenter

Senest er det dog en akvavit fra Henrik Elsner, der har vakt opmærksomhed. Han tog sin ELG-akvavit med til den prestigefyldte Frankfurt International Spirits Trophy, der er en årlig konkurrence, hvor spiritusmærker fra hele verden konkurrerer.

Henrik Elsner har tidligere høstet meget hæder for sin gin og sværger til de bedste råvarer og optimale destillationsforhold, når spiritussen skal fremstilles. Foto Lars Johannessen

I år deltog næsten  3.000 øl-, vin- og spiritusprodukter fra 50 lande  i konkurrencen, der betegnes som "det uofficielle verdensmesterskab” i spiritus.

Henrik Elsner deltog med flere produkter, men det var "ELG-akvavit", der løb med opmærksomheden. Hans akvavit blev hædret med den bedste betegnelse, "Gron Gold", i kategorien "akvavit". Men den vandt også hæder som det bedste af samtlige deltagende spiritusprodukter og fik titlen: "Grand Gold Badge for best Spirits – all countries”, hvilket kan oversættes til  ”den store guldmedalje for bedste spiritus – alle lande”.

Annonce

Appelsin, fennikel og stjerneanis

Og hvordan smager verdens bedste akvavit så? Nok lidt af appelsin, fennikel og stjerneanis, der er nogle af ingredienserne i akvavitten, der betegnes som blød, mild og klassisk af sin type.

ELG-akvavit er allerede i handelen, men Henrik Elsner forventer, at den nye hæder betyder yderligere travlhed i det lille destilleri. Dels med et øget dansk salg, og han forventer også en øget eksport til Tyskland.

I det hele taget er  akvavitten måske ved at genvinde fordums popularitet. Det er i hvert fald Henrik Elsners vurdering:

- Jeg har en klar fornemmelse af, at akvavitten får en renæssance i Danmark. Det er ikke mere kun noget, danskerne nyder til frokost i julen og påsken. Danskerne har fået øjnene op for akvavittens mange muligheder ved andre sammenkomster, og den vinder indpas i populære drinks, siger han.

Annonce

Solide, stabile og frække

Han mener også, at danske spiritusproducenter er ved at udvikle et rigtig godt renommé internationalt. Seneste illustreret med hæderen i Frankfurt.

- Det viser også, at danske spiritusprodukter gør sig bedre og bedre på den internationale scene. Ikke bare mine produkter, men en lang række andre danske producenter fik medaljer. Vi står for kvalitet, solidt håndværk, stabilitet og tilsat lidt frækhed, der også vækker begejstring internationalt, siger Henrik Elsner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce