Annonce
Snekkersten

Storm ved Øresund: Snekkersten skændes om større havn

Det er her ved Snekkersten Havns nordre mole og ud mod lagunen og sandfangermolen, at havnen gerne vil udvide med broer og undervisningsfaciliteter. Foto: Lars Johannessen
Havnen forsvarer ansøgning om mere plads. Lokalforening frygter udvidelse.
Annonce

SNEKKERSTEN: Er det en stor og uønsket havne-udvidelse, der er på vej i Snekkersten? Eller handler det kun om planer for en naturlig udvikling af havnens gode aktiviteter? De spørgsmål er Snekkersten Borgerforening og folkene på Snekkersten Havn slet ikke enige om svaret på.

Med henvisning til at forbedre forholdene for Snekkersten Skotterup Sejlklubs travle sejler-skoler for primært børn og unge har fonden bag havnen søgt Kystdirektoratet om tilladelse til  blandt andet at etablere en ny jollerampe, flere mindre bådebroer og en bølgedæmpende bro. Ifølge ansøgningen skal det etableres i den del af havnen, der ligger nord for den nordre mole ud mod lagunen og en sandfangermole.

Helsingør Kommune skal komme med et høringssvar til direktoratet. Det sker efter et politisk møde i morgen.

Annonce

Smyge sig uden om

Snekkersten Borgerforening er utilfreds med planen og mener, at fonden har et andet formål med ansøgningen.

- Broerne og det nye areal, der bliver taget i brug, betyder, at havnen bliver udvidet med 40 procent.  Set med vores øjne er det en markant udvidelse, og fonden prøver at smyge sig uden om, at så skal kommunen lave en ny lokalplan. I borgerforeningen har vi intet imod, at ungdomssejlerne har gode forhold, men tingene skal bare gøres ordentligt, siger Jan Horn Petersen, formand for Snekkersten Borgerforening.

Annonce

Unik situation

På Snekkersten Havn er holdningen en helt anden. Formanden for ungdomsudvalget i sejlklubben er Michael Melbye.

- Der er jo ikke tale om en havneudvidelse, hvor private borgere får lov til at have både liggende i lagunen. Det hele handler om, at børn og unge og andre, der ønsker at lære at sejle, får bedre mulighed for det. Vores faciliteter til joller og følgebåde og så videre kan slet ikke følge med, siger Melbye.

Han understreger, at situationen med, at så mange børn og unge fra lokalområdet gerne vil lære at sejle, er unik. Det bør alle glæde sig over, ikke det modsatte.

- Det ungdomsarbejde skaber så meget energi. Faktisk er det en gave for området, konstaterer han.

Annonce

Egenrådig politik

På land rummer havnens planer nedrivning af et ældre masteskur på jollepladsen og opsætningen af en lav skærm mellem pladsen og Strandvejen.

Michael Melbye pointerer desuden, at projektet i modsætning til mange andre bastante havneanlæg tager hensyn til omgivelserne og ikke kun brugerne. Det tilfredsstiller dog ikke Jan Horn Petersen.

- Byrådet skylder os at lave en lokalplan. Det er ikke rimeligt, at havnen bare kommer igennem med en så egenrådig politik, siger formanden for Snekkersten Borgerforening.

Annonce

Rimelig og naturlig

På et møde torsdag i Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø skal politikerne diskutere høringssvaret til Kystdirektoratet. Det bliver positivt.

- Det er vigtigt at huske, at det er direktoratet, ikke kommunen, der er myndigheden her. Om det er en udvidelse eller ej, er vel et definitionsspørgsmål. Ifølge Kystdirektoratet er det ikke en udvidelse. Jeg er som udgangspunkt positivt indstillet over for det her, for havnen har virkelig gang i de unge, siger Christian Holm Donatzky, radikal politiker og formand for udvalget.

Travlt med tunfiskeri

Byggeriet af Snekkersten Havn blev begyndt i 1872.

I 1950'erne og 1960'erne var der travlhed på havnen på grund af det omfattende tunfiskeri i Øresund.

Fra 1958 frem til 1992 havde Snekkersten Havn færgefart til Helsingborg.

Også Socialdemokratiet og De Konservative er begejstrede for havneplanerne. "I min optik er det her en rimelig og naturlig videreudvikling af aktiviteterne i Snekkersten", siger den konservative Jens Bertram før mødet torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce