Annonce
Helsingør

Stort ja fra Skype-byråd: Helsingør får Nordsjællands største solcellepark

Det var på et virtuelt byrådsmøde, at solcelleparken blev stemt igennem mandag. Foto: Stine Johansen
Alle partier bakker op om, at enormt Skibstrup-areal skal forvandles til solcellepark.
Annonce

HELSINGØR: Der var gråvejr over Helsingør sent mandag eftermiddag, men politikerne til et ekstraordinært byrådsmøde havde solskin i hjernerne. I fuld enighed besluttede de otte partier nemlig, at det kommunalt ejede Forsyning Helsingør skal gå efter at få bygget en enorm solcellepark, som kan levere grøn strøm til halvdelen af husstandene i Helsingør.

- Det her vil forbedre CO2-aftrykket markant for Helsingør Kommune. Det er prisværdigt og fremragende. Lad os bare komme i gang, sagde socialdemokratiske Daniel Boalth Petersen på mødet.

Anlægget vil være den første solcellepark i Nordsjælland og vil blive en af de større solcelleparker i Danmark. Solcelleparken vil fylde et område bag Skibstrup Affaldscenter på størrelse med cirka 100 fodboldbaner - i dag primært brugt som landsbrugsjord.

Annonce

Fremragende projekt

Flere politikere efterlyste, at Forsyning Helsingør ikke kungik efter at få bygget det store anlæg, der er på tegnebrættet nu, men endnu flere anlæg. Og gerne så hurtigt som muligt.

- Det er et fremragende projekt, som vi i Lokaldemokraterne er rigtigt glade for. Men kan man ikke tage skridtet fuldt ud og få dækket hele kommunens elforbrug ind med det samme, spurgte Jan Ryberg.


Det er prisværdigt og fremragende. Lad os bare komme i gang,

Daniel Boalth Petersen, Socialdemokratiet.


Venstres Mette Lene Jensen var inde på samme spor. Og der var tydelig opbakning til endnu mere solcelle-brug hele vejen rundt i den digitale byrådssal på mødet, der foregik over Skype. Nogle politikere vil eksempelvis have tagarealer i brug over hele kommunen til solceller. Andre forklarede, at der slet ikke var tagarealer  nok til, at det for alvor battede i klimaregnskabet.

- Vi er rigtigt godt tilfredse i SF med, at Forsyning Helsingør tænker i supplerende alternative energikilder. Det er godt, at vi kommer i gang med det. Men det vil være godt med en plan B, hvor man måske tænkte skrænterne ved Prøvestenen ind, sagde Bente Borg Donkin fra SF.

Det er her bag Skibstrup Affaldscenter, at solcelleparken skal placeres. Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk

Forsyning Helsingør-formand Jens Bertram, konservativt byrådsmedlem, påpegede, at der på nuværende tidspunkt ikke var en plan B.  Forventningen er, at Skibstrup-projektet kan gennemføres.

Annonce

Færdig om tre år

Bertram svarede også på kritik af, at Forsyning Helsingør ifølge Enhedslistens Allan Berg Mortensen kom med solcellepark-planen ret forhastet og hemmeligt - så sent som i sidste uge forhandlede Forsyning Helsingør fortsat med grundejere i Skibstrup-området, og mere offentlighed om projektet tidligere kunne have skruet priserne i vejret, lød Bertrams svar.

Efter byrådets ja er Forsyning Helsingørs mål, at solcelleparken skal stå færdig om tre år, så den kan medvirke til at nedsætte den lokale CO2-udledning. Umiddelbart er næste skridt, at kommunen går i gang med at lave en ny lokalplan for området.

Strøm til halvdelen af kommunens borgere

Ønsket areal: 50–60 hektar ved siden af Skibstrup Affaldscenter - Forsyning Helsingør har allerede sikret sig planlægningsretten på det konkrete areal, hvor der blandt andet er landbrugsdrift i dag.

Forventet kapacitet: 40-50 MW – MW står for megawatt og er en million watt. 40-50 MW svarer til halvdelen af strømforbruget i husstandene inden for kommunegrænsen og langt størstedelen af Forsyning Helsingørs elkunder.

Ifølge Forsyning Helsingør bliver solcelleanlægget placeret med størst muligt hensyn til naboer og naturen. Det er desuden planen at gøre en særlig indsats for at fremme biodiversiteten på arealerne.

Danmarks Naturfredningsforening i Helsingør vurderer, at Skibstrup-placeringen er uhensigtsmæssig, fordi det er  på landbrugsjord og grønne arealer, så i stedet bør Forsyning Helsingør lave solcelle-anlæg på store tagarealer.

Annonce

200 millioner kroner

Det er ikke gratis at bygge en solcellepark på 50-60 hektar. Anlægsbudgettet ligger på i omegnen af 200 millioner kroner.

Forsyning Helsingør forventer, at den gigantiske solcellepark  vil tjene sig selv ind på omkring 12 år. Anlæggets anslåede levetid er cirka 30 år.

Mange steder i Danmark ligger der allerede store solcelleparker. Mange andre er i støbeskeen, nu også en i Helsingør - Nordsjællands første af slagsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce