Annonce
Danmark

Succes på 10 x 10 centimeter og 25 gram: Pixi-bog nummer 1000 udkommer i dag

Carlsen har netop genudgivet seks såkaldte Pixi-klassikere. Pr-foto

Her er en bog, som aldrig bliver anmeldt. Og de læsere, den er skrevet til, kan ikke læse.

Det lyder ikke som opskriften på en succes inden for forlagsbranchen, men det er præcis, hvad det er.


Annonce

Det lyder ikke som opskriften på en succes inden for forlagsbranchen, men det er præcis, hvad det er.

Uddrag af anmeldelsen


Det handler om Pixi-bogen. I dag, lørdag 17. oktober, udgiver forlaget bag - Carlsen - sin Pixi-bog nummer 1000. Den hedder "Boller til mormor".

Bøgerne har været en "solgt-over-50-millioner-eksemplarer-succes" for forlaget.

Mere præcist er der solgt 53 millioner Pixi-bøger alene i Danmark, og derudover er der solgt Pixi-bøger i andre lande som de nordiske, Tyskland, Polen, England, Australien og Japan.

Det var Per Carlsen, der opfandt Pixi-bogen efter inspiration fra USA. Det første forsøg var en udgave i 1953 i hardcover, men i 1959 blev formatet det lille og bløde, vi alle kender.

Navnet Pixi kommer også fra USA og betyder en lille skovtrold eller alf.

I dag er Pixi også blevet et begreb. "Skal jeg skrive en pixi til dig om reglerne", siger vi for eksempel til hinanden, når noget skal forklares let og på meget lidt plads.

Men Pixi er også et beskyttet varemærke som Coca-Cola eller Lego.

På forlaget Carlsen kalder forlagschef Christian Bach Pixi-bog-formatet for "nærmest udødeligt". Det gør han, fordi forlaget stadig sælger mange af bøgerne og i de senere år ovenikøbet har skruet op for salget.

Han synes, at den lille bog er med til at gøre børn til læsere. Alene af den grund, at den viser de små, hvor meget fantasi der kan være pakket ind i en lille bog.

Pixi-bøgerne er hyggelige. Ufarlige og uden kant og udfordringer, konstaterer Merete Flensted Laustsen, som er bibliotekar og blandt andet arbejder med børnelitteratur. Hun skrev tilbage i 2006 et projekt om Pixi-bøger.

Det skrev hun, fordi Pixi-bøgerne er en del af den danske børnekultur-historie og samtidig har deres egen unikke historie. Den historie handler blandt andet om, at Pixi'erne er lige så meget brugsgenstande, som de er bøger, mener hun.

Ofte efterfølger Pixi-bogen barnets første og tykke pap-pege-bog, og Pixi'en må barnet både bladre i, sutte på, tegne i og lege med på samme vis som med dukker, biler og andre brugsgenstande på børneværelset.

Den er så billig - i 1959 kostede et eksemplar 59 øre,  i dag er prisen 9,95 kroner per styk - at den ikke behøves  blive passet særlig godt på.

Der findes næppe ret mange børn i Danmark født efter 1959, som ikke har haft en Pixi-bog. Mit femårige jeg holdt især af "Kyllerylle", der bliver væk fra Molly, Polly, Nutte og Putte og alle de andre på en skovtur. Senere nød jeg at læse om Rasmus Klump, Peter Pedal og den lille Rappedask højt for mine børn. Ja, selv Paddington, Mumitroldene og adskillige Disney-figurer er udkommet i Pixi-format - samtidig med at der hvert år udkommer helt nye fortællinger.

Der er nok af historier at vælge imellem. Fra de ældste, som var opdragende og typisk handlede om dyr og børn, der skulle lære at opføre sig ordentligt, til eventyr, fabler, bibelhistorier, sange og de lærerige ud i tal og bogstaver.

Den allerførste Pixi-bog hed "Missekatte".

Blandt skribenterne og tegnerne finder vi blandt andre  Eva Wenzel-Bürger, Jan Mogensen, Dina Gellert, Rina Dahlerup, Mårdøn Smet, Iben Clante, Susanna Hartmann og  Siri Melchior.

Af de nu 1000 udgivelser er 891 selvstændige historier.

73-årige Kate Arndal fra Odense har hver og en. Faktisk har hun Danmarks største Pixi-samling med 3350 bøger, som hun opbevarer i otte skuffer i en kommode.

Bøgerne fylder ikke meget. Hverken som samleobjekter, i hånden på en fireårig eller i familiens feriebagage.

Det har vist sig at være en stor styrke at måle blot 10 x 10 centimeter og veje cirka 25 gram.

Annonce
Annonce
Annonce