Annonce
Danmark

Sundhedsklynger skal lukke Bermuda-trekant

Det nye sundhedsplan blev præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), formand for regionerne Stephanie Lose (V) og Jacob Bundsgaard (S), der er formand for de 98 kommuner. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
21 nye fællesskaber skal sikre syge mod at blive tabt mellem sygehus, egen læge og kommune. Men pengene "forslår som en skrædder i helvede", siger professor.

Sundhed: Alt for mange patienter, særligt ældre og kronisk syge, farer vild i sundhedsvæsenet.

De risikerer at blive udskrevet fra sygehuset, uden at der er lagt en plan for, hvordan den praktiserende læge og hjemmeplejen følger op med behandling og genoptræning, så en genindlæggelse kan undgås.

For de heldige, der har nære pårørende, bliver det dem, der må agere budbringere mellem hospitalet, egen læge og kommunen.

Annonce

Bermuda-trekanten kaldes det blandt sundhedseksperter, når patienter på den måde tabes mellem de forskellige sektorer. Opkaldt efter det geografiske område, der er berygtet for, at fly og skibe forsvinder sporløst.

Med 21 nye sundhedsklynger placeret omkring landets akuthospitaler skal samarbejdet styrkes. Patienterne skal bringes i centrum.


Idéen er, at man ikke som patient skal forholde sig til, hvem det er, der står for behandlingen. Borgerne skal være i centrum.

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister


Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Nu tager vi for alvor fat om udfordringen med manglende sammenhæng. Det har været sundhedsvæsenets akilleshæl i alt for mange år.

- Idéen er, at man ikke som patient skal forholde sig til, hvem det er, der står for behandlingen. Borgerne skal være i centrum.

Gammelt forslag

Sundhedsklynger, eller sundhedshuse, går tilbage til den tidligere regering under Lars Løkke Rasmussen (V). Dengang indebar de, at de fem regioner skulle nedlægges.

Det er ikke tilfældet i den nye aftale, som også skal omfatte psykisk syge og ikke mindst komme borgere uden for de større byer til gavn.

Bag den står - foruden regeringen - Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, som fra mange sider roses for endelig at tage initiativ til et bredt samarbejde.

Men der skal mere til, hvis det for alvor skal være en hjælp for patienterne, lyder det fra blandt andre Danske Patienter, der tæller 104 patient- eller pårørendeforeninger.

Formand Klaus Lunding kritiserer aftalen for at være uforpligtende og ukonkret.

- Hvis det i sidste ende skal gøre en forskel for patienterne og deres pårørende, så er der behov for forpligtende initiativer, siger han i en pressemeddelelse.

Selv har Danske Patienter foreslået, at sundhedsklynger skal have fælles økonomi og ledelse.

Det skal gøre op med kassetænkning, som når regioner og kommuner er uenige om, hvem der skal betale for for eksempel det hjælpemiddel, patienten er bevilget.

Annonce

Der mangler penge

Kræftens Bekæmpelse efterlyser også svar på økonomien. Regeringen har afsat 80 millioner kroner i 2022 til opstart af de 21 sundhedsklynger.

Men ellers er der ikke konkrete retningslinjer, og det bekymrer direktør Jesper Fisker. Skal klyngerne være mere end en samarbejdsstruktur, så skal de økonomiske incitamenter tænkes med, siger han.

Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard, Syddansk Universitet, er enig. Udspillet har fat i det rigtige, men den økonomiske ramme er for lille.

Der skal mere end sundhedsklynger til for at sikre patienter en bedre behandling, siger patientorganisationer. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- Man skal have en pulje. 20 millioner forslår jo som en skrædder i helvede. Det er slet ikke nok, siger han til Ritzau.

Klyngerne vil blive en del af de forhandlinger om en ny sundhedsaftale, som Folketinget tager hul på til efteråret.

Står det til Venstre, skal de suppleres af meget andet, siger partiets sundhedsordfører, Martin Geertsen. Blandt andet ens standarder i kommunerne for behandling af borgere, der er udskrevet fra sygehusene.

Klynger etableres til næste sommer

Sundhedsklyngerne skal etableres omkring akuthospitalerne. Dem er der 21 af.

De skal drives i et fællesskab mellem de fem regioner, de 98 kommuner og de praktiserende læger.

Målet er at yde borgerne bedre behandlings-og rehabiliteringsforløb.

Myndighedsansvaret er fortsat placeret i regioner og kommuner.

De forventes etableret 1. juli 2022 med forbehold for Folketingets tilslutning.

Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce