Hver eneste spillerunde i toppen af den næstbedste danske fodboldrække handler om oprykning til Superligaen.
Fem hold kæmper lige nu om to pladser i strukturen med seks hold, der møder hinanden ude og hjemme. Det er andet år med den struktur.
Niels Erik Søndergård, sportschef i AC Horsens, mener, at strukturen giver en bedre og mere seværdig liga.
- Vi er fem hold, der spiller om de to pladser. Det er spændende, at vi møder hinanden i hver spillerunde. Det gør også, at tingene hurtigt kan forskyde sig.
- Er man uheldig og ikke lige på toppen i to kampe, kan du spille dig fra at være i førerposition til at være sat af.
- Man skal godt nok være skarp og have point i stort set hver kamp for at være med, siger Søndergård.
To topkampe
Det giver eksempelvis to topkampe fredag aften, hvor det handler om oprykning.
FC Helsingør, der er tophold i 1. division med 51 point, tager imod nummer fire, Hvidovre, med 47 point.
Lyngby, ligaens nummer to med 47 point, tager imod Fredericia, der er nummer fem med 44 point.
- Jeg synes, strukturen er god. Det er den rigtige, for det er en fair måde at afgøre tingene på. Vi spiller lige mange kampe hjemme og ude mod hinanden.
- Ligaen er blevet skærpet, og top-6-holdene spiller fodbold på et rigtigt højt niveau, vurderer Niels Erik Søndergård.
Helsingør er i top-6 for andet år i træk, og træner Morten Eskesen mener, at sidste års deltagelse i det selskab har været med til at gøre nordsjællænderne til tophold i denne sæson.
- Der er spillet 25 runder, og vi ligger nummer et. Det havde vi ikke gjort, hvis vi ikke havde prøvet det sidste år. Det har gjort, at vi fik en god start og har kunnet holde niveau, siger Eskesen.
Silkeborg og Viborg FF rykkede suverænt op i sidste sæson og har imponeret i Superligaen. Helsingør håber at gøre dem kunsten efter.
- Sidste år var vi heldige og dygtige at komme i top-6. Silkeborg og Viborg var klasser over alle andre hold det år.
- Men vi lærte meget af at spille mod dem. Vi var oprykkere, og for os var det en kæmpe gave at spille mod de bedste. Det var med til at gøre, at vi har haft en god sæson to.
- Vi fik meget ud af at blive matchet mod de bedste, og vi slog blandt andet Viborg i en af de sidste kampe og fik en tro på, vi kunne være med, siger Eskesen.
Fedeste tidspunkt
Helsingør har efter 11 kampe uden nederlag tabt tre kampe i træk.
- I år har vi tabt de første tre kampe, men vi bliver også virkelig matchet. Det gør, at spillerne og holdet udvikler sig uanset hvad, siger cheftræneren.
Samme toner lyder fra Jonathan Hartmann, assistenttræner i Lyngby.
- April og maj er det fedeste tidspunkt på sæsonen. Vi spiller nogle tætte kampe, og vi har en hverdag, som er interessant. Det er crunch time.
- Jeg synes, den nye struktur giver en klart skærpet konkurrence i top-6. Den gør, at hvis man er en lille smule bagud, kan man stadig nå at hente det, fordi man har flere indbyrdes kampe.
- Vi bliver matchet i hver eneste weekend. Det mentale spil bliver endnu vigtigere, for hver eneste kamp føles som en finale.
- Jeg tror, at oprykningen bliver afgjort af de hold, der er bedst til at håndtere det mentale spil, siger Hartmann.
Lyngby-direktør Andreas Byder betegner klubben som et hold i top-16 i Danmark lige nu. Det skal forbedres.
- Hen over de næste år skal vi bygge på, så vi bliver en fast del af Superligaen. For os som klub og by er det sindssygt vigtigt, at vi en gang imellem er oppe at spille Superliga og kan få de store hold på besøg.
- Det er vigtigt for vores selvopfattelse, lyder det fra Lyngby-direktøren.
Både i Lyngby og Horsens regner man med, at en oprykning vil give 15-20 millioner kroner ekstra i indtægter i tv-penge og sponsorater.
- Vi får et større og stærkere fundament, fordi der er flere penge fra sponsorer og tv-rettigheder. Det giver et sted mellem 10 og 20 millioner kroner mere om året.
- Vi vil ikke gå ud og satse alt, hvis vi rykker op. Men det kan godt være, vi vil tilføre flere penge til vores sportschef, så han kan lægge lidt på. Men ellers vil vi blive ved med at holde vores kurs, siger Lyngby-direktøren.
/ritzau/