Annonce
Kultur

Suzanne frygter lukning: - Der er mange på Vapnagård, der vil få det rigtig svært

Suzanne Schytt er frivilligkoordinator hos Lektie- og Sprogcaféen i Vapnagård i Helsingør. Hun har været med til at drive caféen, siden den startede for 17 år siden. Foto: Martin Rye.
De frivillige falder fra i Lektie- og Sprogcaféen i Vapnagård. Caféen mangler så mange frivillige, at de lukker, hvis der ikke kommer flere til. Koordinator Suzanne Schytt er bange for, hvad konsekvenserne kan være, hvis etniske minoriteter mister muligheden for at bruge Lektie- og sprogcaféen.

Lektie- og Sprogcaféen er ved at være et overstået kapitel i Vapnagård. Den har været aktiv i 14 år, hvor deres ypperste opgave har været at hjælpe etniske minoriteter med alt fra sproglektioner til matematik. Med andre ord prøver de at møde det fremmede med en åbenhed og en nysgerrighed.

Lige nu mangler lektiecaféen så mange frivillige, at de må lukke, hvis ikke der kommer flere hjælpende hænder.

Suzanne Schytt er frivilligkoordinator hos Lektie- og Sprogcaféen og har været med lige siden starten. Hun er ærgerlig over, at caféen er ved at lukke. For ifølge Suzanne Schytt er der ikke andre steder at gå hen.

Annonce

- Vi kommer til at miste kommunikationen med børn og unge etniske minoriteter. Selvom vi ikke alene er midlet til at få folk på rette køl, så tror jeg, at nogle vil få det svært, siger Suzanne Schytt.

De gav mig et andet perspektiv på livet og lærte mig at være noget for nogen. Så har de også lært mig at de ældre også har vildt god humor.

Betül Celik, bruger af Lektie- og sprogcaféen i Vapnagård.

Hos caféen kan de fremmødte få individuel hjælp, og ifølge Suzanne Schytt møder de de etniske minoriteter på en anden måde, end de gør hos offentlige myndigheder.

- Her er du ikke en sag. Vi forsøger at få et ligeværdigt forhold og skabe en relation til folk. Vi snakker med dem på et plan, hvor vi ikke er en autoritet, siger Suzanne Schytt.

Frivillige Falder fra

Lektie- og Sprogcaféen blev oprettet i november 2004 som et projekt i Vapnagård Bibliotek og gik under navnet "Café den åbne dør." Over årene har der været et fast klientel af frivillige, der alle har været medlem af Dansk Flygtningehjælps lokale netværksgruppe.

Selvom Vapnagård Bibliotek måtte lukke i 2016, fortsatte lektiecaféen i det, der nu kaldes Kulturhus Syd. Størstedelen af de frivillige har været med helt fra starten i 2004, og det kan mærkes nu.

Caféen hjælper blandt andet med dansk, engelsk, matematik og fransk. Foto: Lektie- og Sprogcaféen Vapnagård.

-I den seneste tid har flere måtte trække sig på grund af deres alder, eller fordi de har haft problemer med helbredet. Vi er ikke nogle vårhare mere, siger Suzanne Schytt.

Lige nu er de fire frivillige tilbage, og de skal mindst være 6-8 frivillige, før de kan åbne caféen igen. Den hjælp, de frivillige kan give, er essentiel for at sikre at alle grupper af samfundet har lige adgang til for eksempel kultur og viden.

- Der er ikke lige adgang ved for eksempel bare at holde biblioteket åbent. Formidlingen er alt. Man skal møde mennesker, hvor de står og sammen gå videre derfra, siger Suzanne Schytt.

Annonce

Uforglemmelig tid

Det er for det meste børn af flygtninge, der bruger caféen for at få hjælp. Især folk fra Syrien og Eritrea har brugt stedet for at tyde breve fra kommunen eller få assistance til skoleopgaven.

En af dem, der har brugt cafëen, er Betül Celik, der i dag er 29 år gammel. Hun er andengenerationsindvandrer fra Tyrkiet og er i dag uddannet lærer og arbejder på en folkeskole.

For hende har caféen været uundværlig for at nå til det sted, hun er i dag.

-Jeg vil takke alle de frivillige, for at jeg kom så langt og fik en uddannelse på trods af mine forældres manglende sprogkundskaber, siger hun.

Lektie- og Sprogcaféen har også lært hende en ting eller to om livet.

- De gav mig et andet perspektiv på livet og lærte mig at være noget for nogen. Så har de også lært mig at de ældre også har vildt god humor, siger Betül Celik.

Zeniab, der ikke ønsker sit navn eller billede i avisen, tilskriver også caféen for at have bragt hende en del af vejen mod en uddannelse og et job. For en måneds tid siden blev hun færddiguddannet cand.mag. i psykologi og pædagogik fra Roskilde Universitet.

- Jeg er helt sikker på, at mine dage i lektiecaféen har været med til at få mig så langt, siger Zeniab.

Det er for det meste børn og unge, der benytter sig af tilbydet. Foto: Lektie- og Sprogcaféen Vapnagård.

For Zeniab har caféen også været der, når tingene har set svære ud.

- Jeg tror, at ordet fantastisk er for lidt til at beskrive dem med. Jeg vil for altid være taknemmelig for deres arbejde og tid. De har altid vist interesse for os og vores skøre historier, siger Zeniab.

Annonce

Et stort savn

For Suzanne Schytt har arbejdet med etniske minoriteter altid interesseret hende. Hun har altid arbejdet med en devise om, at alle skal have lige adgang til information og viden.

- Jeg har altid haft en nysgerrighed efter at lære det fremmede at kende. For i det møde, lærer du dig selv bedre at kende. Du lærer at forstå deres udgangspunkt, og hvad det vil sige, at noget er anderledes, siger Suzanne Schytt.

Men de møder kan være slut nu. I hvert fald i Kulturhus Syd. Suzanne Schytt håber på, at kunne skaffe nok frivillige til, at de igen kan åbne caféen den 26. oktober. Men lige nu ser det ikke for godt ud.

- Jeg kommer virkelig til at savne det. For man får dobbelt så meget tilbage, som man yder, siger Suzanne Schytt.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Kæmpe kloakregning på vej til lokale boligejere: - Det er ikke rimeligt

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Debat

Klumme: Udflugter til udkanten

Sport

Stadig ingen point: - Det er alt for tidligt at bekymre sig

Helsingør

Natteaktion i Helsingør: 12 røg i politiets fælde

Navne For abonnenter

Claus så sin datter blive gift fra sengen på hospicet: Børn og børnebørn betød alt for ham

Kultur

Skove i Helsingør med på ny liste: Her kan der blive naturnationalpark

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Gik selv ind i Kronborg Røgeri for at 'hente sin løn': Nu har lokal fiskehandler fået sin dom

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - Vi gider dem ikke på tv

Sport

FC Helsingør i direkte duel om førstepladsen: - Vi er et fuldstændig fantastisk sted

Helsingør For abonnenter

Beboere frygter 48 meter høj mobilmast: Det smadrer landsbyen

Debat

Normalen er og bør ikke være først at få bad efter en måned

Annonce