Annonce
Helsingør

Svar til læseren: Kvistgård-firma står på spring for at  producere coronavacciner

Bavarian Nordic i Kvistgård kunne alene fremstille 240 millioner coronavacciner om året, påpeger selskabets direktør Paul Chaplin. Foto: Lars Johannessen
Der er ikke sket noget siden Bavarian Nordic i Kvistgård for tre uger siden tilbød sig som producent af coronavacciner. Men pressechefen ser en bevægelse i den rigtige retning.

CORONA: - Med hensyn til coronaræset, er der noget, jeg absolut ikke forstår: Hvorfor bliver der ikke produceret vacciner i eksempelvis Kvistgård? Eller hos Novo Nordisk i Hillerød?


I sidste ende er sådan en vaccine ikke meget andet end at blande de rigtige væsker sammen , og så ellers bare køre derudad. Så What´s the problem?

Richard Wettstein


Spørgsmålene kommer fra Richard Wettstein, Helsingør. Han kan ikke forstå, at man ikke blot kan sætte produktionen i licens, lige som man for eksempel gør med Coca Cola, der produceres mange steder i verden.

- I sidste ende er sådan en vaccine ikke meget andet end at blande de rigtige væsker sammen, og så ellers bare køre derudad. Så what´s the problem?, har Richard Wettstein spurgt Helsingør Dagblad.

Annonce

240 mil. om året

De gode spørgsmål har vi forsøgt at finde et svar på, og et oplagt sted at henvende sig er netop hos Bavarian Nordic i Kvistgård. Her slog den administrerende direktør Paul Chaplin for tre uger siden fast, at virksomheden er mere end klar til at producere vacciner og producere op til 240 millioner vacciner om året. Hvis man bare får en aftale med producenterne.

Til nu har hverken producenter eller myndigheder støttet planerne, men det kan måske komme.

- Hvis du spørger, hvad der konkret er sket siden, så er der intet nyt. Men vi ser en bevægelse, siger Rolf Sass Sørensen, der har ansvaret for Bavarian Nordics kommunikation.

Han konstaterer, at selv Bavarian Nordic lige nu ikke har nogen aftale, så er der sket en udvikling i de seneste uger, der kan gøre det mere sandsynligt at der skal produceres coronavaccine i Kvistgård.

Annonce

Ser gerne egenproduktion

Her peger Rolf Sass Sørensen blandt andet på, at udviklingen med nye varianter af coronavirusset kan stille nye krav til vaccinen. At meget tyder på, at der også skal produceres coronavacciner i de kommende år. At der har været leveringsvanskeligheder med de nuværende vacciner, og at nogle af vaccinerne ikke har været så effektive som først antaget.

Også den politiske udvikling kan betyde, at der bliver større interesse for at producere coronavaccine. Rolf Sass Sørensen hæfter sig ved, at Danmarks statsminister Mette Frederiksen også har udtrykt et ønske om, at der produceres vacciner i Danmark, lige som der også er en lignende debat i EU, hvor man også gerne ser en egenproduktion, så man er mindre afhængige af eksterne leverandører.

- Vi ser nogle signaler, der er en bevægelse i gang, tolker Rolf Sass Sørensen forsigtigt situationen.

Bavarian Nordic er i øvrigt også med i arbejdet på selv at udvikle en coronavaccine, men mangler lige nu finansiering til projektet. Det kan ændre sig, lige som mulighederne for at producere for andre. Men her og nu bliver der altså ikke produceret coronavaccine i Kvistgård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Annonce