Annonce
Helsingør

Svensk ansat om smitte-bekymring: "Vi har gode retningslinjer"

Maria Vegehall fra Skåne er ansat på plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør. "Vi har gode retningslinjer for hygiejne," fastslår hun. Foto: Lars Johannessen

Ældre Sagen er bekymret over svenske ansatte i Helsingørs ældrepleje, men sosu-assistent Maria Vegehall, der arbejder på Grønnehaven, slår fast, at medarbejderne har stor fokus på hygiejne og sikker adfærd under corona-krisen.

Annonce

Helsingør: Danmark og Sverige har vidt forskellige tilgange til, hvordan corona-situationen skal håndteres.

I Sverige er skoler og daginstitutioner stadig åbne, og borgerne må forsamle sig i grupper på op til 500 personer.

Herhjemme er der som bekendt lukket helt ned for både institutioner, indkøbscentre, spisesteder, og forsamlinger på mere end 10 personer straffes med bøde.

Derfor har blandt andre Ældre Sagen udtrykt bekymring for, hvad det betyder for sikkerheden i ældreplejen, at de mange svenskere, som er ansat i Danmark, ikke er underlagt samme restriktioner i deres fritid.

I Helsingør Kommune er der ansat omkring 150 svenskere i ældreplejen, som hver dag pendler over Øresund.

En af dem er Maria Vegehall, der bor sammen med sin familie i Axelvold i Skåne. Hver dag tager hun afsted til plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, hvor hun arbejder som social- og sundhedsassistent.

Den 33-årige svenske medarbejder understreger over for Helsingør Dagblad, at der på plejehjemmet er stor fokus på hygiejne og forholdsregler for at undgå corona-smitte. Derfor er hun overbevist om, at der er en minimal risiko for, at hun - eller en af de andre svenske kolleger - smitter de ældre beboere.

- Vi har gode retningslinjer for hygiejne, og det er noget, vi har stor fokus på hver dag. Vi har rigtig gode sygeplejersker og gode ledere, der er med på beatet og informerer os både på e-mail, på telefonen og til informationsmøder, siger Maria Vegehall til Helsingør Dagblad.

Selv om hun selv har børn, der fortsat går i skole i Sverige, er hun ikke bange for, at hun bliver en smittebærer uden at vide det.

- Nej, for vi har rigtig gode retningslinjer på Grønnehaven, og vi arbejder målrettet med hygiejnen og værnemidlerne. Alt personale er godt informeret, og vi tager alle nødvendige forholdsregler i forhold til afspritning, ekstra rengøring og andre tiltag. Så jeg mener, at risikoen er minimal, siger den svenske sosu-assistent.

Annonce

Ældre Sagen bekymret

Onsdag har Ældre Sagen givet udtryk for en bekymring over situationen, hvor mange svenske ansatte pendler til Danmark for at arbejde i ældreplejen. Foreningen har derfor taget kontakt til regeringen for at gøre opmærksom på problematikken, siger Ældre Sagens formand, Bjarne Hastrup, til TV 2 Lorry.

- Det må være et krav fra vores side, at alle de foranstaltninger, vi har foretaget over for personalet ude på plejehjemmene og hospitalerne, ikke bare indbefatter de sygeplejersker, der bor i Danmark - men også dem, der bor i Sverige, siger Bjarne Hastrup til TV 2 Lorry.

Maria Vegehall oplyser, at de svenske ansatte ikke har fået en direkte ordre om at blive hjemme i deres fritid - men de har fået besked fra ledelsen om, de skal "passe godt på sig selv - både for personalets og for beboernes skyld".

Hun fortæller, at hun selv sørger for at begrænse social aktivitet i sin fritid, og hun har blandt andet aflyst en familiefødselsdag, der skulle holdes i weekenden.

- Vi bruger vores sunde fornuft, og vi sikrer, at vi ikke er for mange mennesker omkring hinanden, så vi ikke smitter nogen. Og jeg er sikker på, at mine svenske kolleger har samme forståelse for situationen, siger Maria Vegehall.

Hun forklarer også, at de svenske ansatte i pleje- og sundhedssektoren som nogle af de få har lov til at krydse grænsen til Danmark, fordi deres arbejde er så vigtigt.

- Det er rart at blive taget imod af politiet på begge sider af grænsen, som smiler og ønsker god arbejdsdag. Man bliver stolt af sit arbejde, siger Maria Vegehall.

Stella Hansen, der er direktør i Helsingør Kommune, oplyser til Helsingør Dagblad, at Helsingør Kommune har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Hovedstaden og spurgt til muligheden for at gå i gang med at teste medarbejdere i kritiske funktioner.

- Men meldingen er indtil videre, at det er der ikke kapacitet til, og der er også en vis bekymring for, at det kan skabe en falsk tryghed. Det betyder også, at jeg godt forstår, når borgere og pårørende spørger og er bekymrede for venner og familie. Fra Helsingør Kommunes side gør vores ledere deres yderste for at nå alle medarbejdere i de her funktioner med information og retningslinjer mht. hygiejne, værnemidler osv., og også om, hvordan vi forventer, de agerer i fritiden. Jeg synes, at alle på det her område – både ledere og medarbejdere - gør, hvad de kan – men jeg ville ønske, at der bliver mulighed for at teste flere medarbejdere løbende, siger direktør Stella Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Sport

Bagom Bolden: Formentlig ikke set bedre

Annonce