Annonce
Helsingør

Tærsbøl: Ryberg var blevet borgmester

Per Tærsbøl konstaterer, at Jan Ryberg er en markant politisk personlighed. Foto: Lars Johannessen.
Flere lokaldemokrater tvivler på partiets fremtid, fordi byrådsmedlem Jan Ryberg trækker sig fra politik.

HELSINGØR: I forbindelse med kommunalvalget til november siger Jan Ryberg fra Lokaldemokraterne farvel til politik - efter 16 år i Helsingør Byråd. Tidligere borgmester Per Tærsbøl vurderer, at Ryberg ville været endt med borgmesterkæden om halsen, hvis han var blevet i Socialdemokratiet.

- Jamen, jeg er sikker på, at hvis Jan Ryberg var fortsat i Socialdemokratiet, så var han blevet borgmester. Han er jo en markant personlighed, siger den konservative Tærsbøl.

Per Tærsbøl var selv borgmester i 16 år - blandt andet i 2007, hvor Jan Ryberg på grund af interne stridigheder om Socialdemokratiets linje og valg af Henrik Møller som borgmesterkandidat forlod det parti, som han året før var kommet i byrådet for og i øvrigt havde været formand for tidligere.

Annonce

Lokaldemokraterne blev derefter stiftet - med afsæt i en intens modstand mod etableringen af det over 300 millioner kroner dyre kulturcenter Kulturværftet, som Per Tærsbøl var bannerfører for.

Jan Ryberg på Axeltorv - måske en borgmester, som Helsingør aldrig fik. Foto: Lars Johannessen.

Lokaldemokraterne, Ryberg, mandatet og stemmerne

Jan Ryberg kom i Helsingør Byråd ved valget i 2005 med 420 personlige stemmer – valgt ind for Socialdemokratiet, som han forlod i 2007 og stiftede Lokaldemokraterne.

Lokaldemokraterne fik 1.316 stemmer ved 2009-valget – 4,2 procent af stemmerne, hvilket gav et mandat. Det gik til Jan Ryberg, som fik 691 personlige stemmer.

Ved 2013-valget fik Lokaldemokraterne 2.274 stemmer – 6,5 procent af stemmerne. Med 962 personlige stemmer sad Ryberg solidt på partiets mandat i Helsingør Byråd.

I 2017 fik Lokaldemokraterne 1.523 stemmer – 4,3 procent af stemmerne. Jan Ryberg bevarede mandatet i byrådet og fik 782 personlige stemmer.

Tid til familien

Jan Ryberg har tre gange opnået valg til byrådet som den eneste fra Lokaldemokraterne.

I Helsingør Dagblad har den 60-årige politiker forklaret, at "jeg har snart siddet i byrådet i 16 år og har brugt rigtigt meget tid på det politiske arbejde. Nu synes jeg, at jeg har nået en alder, hvor jeg skal prøve at lægge min tid et andet sted. Og det bliver helt klart hos familien og ikke mindst børnebørnene".

- Det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, at Ryberg stopper. Det havde jeg faktisk ventet. Selv om han af og til er kontroversiel i sine udsagn, så har man altid kunnet stole på ham. Men jeg har aldrig fået ham til at indrømme, at han tog fejl med Kulturværftet. Og det er sjovt, fordi han er en af de største brugere af det, griner Per Tærsbøl.


Jan fortjener, at nogle viderefører hans politik og projekt

Jørgen Busch


Annonce

Dør med Ryberg

Knapt så meget grin er der i bestyrelsen for Lokaldemokraterne. Her tvivler flere på, at Lokaldemokraterne er at finde på stemmesedlen til valget den 16. november.

- Jeg tror faktisk ikke, at Lokaldemokraterne har en fremtid og kan leve videre uden Ryberg. Jan var den bærende kraft. Jeg forstår godt, at han trækker sig. Det er et stort arbejde at sidde i byrådet for et parti, når man skal gøre det alene. Og når man er selvstændig erhvervsdrivende, så er det næsten umuligt, men Jan har gjort det fantastisk, siger Bent Hedegaard.

Hedegaard var i sin tid med til at stifte Lokaldemokraterne og erklærer, at han er stolt over partiets indsats i de 14 år. Det samme er et andet bestyrelsesmedlem, Jette Knudsen. Til Helsingør Dagblad har hun sagt, at "det bliver meget, meget svært at rekruttere en ny ildsjæl og finde den samlende sag, som der skal til. Den sag er der ikke lige nu. Og hvor kommer energien så fra? Vi er nået dertil, at vi i hvert fald skal overveje, om der er liv i projektet til at køre et byrådsvalg mere".

Annonce

De socialt udsatte

Et tredje bestyrelsesmedlem, Jørgen Busch, håber på, at Lokaldemokraterne har en fremtid. Hvem der får ret, vil stå klart efter en kommende generalforsamling.

- Jeg mener stadig, at vi har en sag i forhold til socialt udsatte borgere, til ældre og børn og unge og til mere borgerinddragelse. Jan fortjener, at nogle viderefører hans politik og projekt. Og der skal jo være nogle til at holde Socialdemokratiet i ørerne, siger Jørgen Busch.

Der er kommunalvalg den 16. november i år.

Annonce
Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Navne For abonnenter

Skoleleder for 'udsatte' unge: - Det gør mig glad og stolt, når vi lykkes med at gøre en forskel

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tabte bundkamp med et brag: Nordsjælland Håndbold faldt igen helt sammen efter pausen

Danmark

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Helsingør

Små 10.000 mangler: Inden nytår skal yderligere 900 sortere

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Danmark

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Helsingør

Sømænd ledte og ledte i 20 år: Nu er fanen fundet, men den er ikke længere deres ...

Sport For abonnenter

TV-ekspert efter FC Helsingør-opvisning: - Vi kunne meget vel have set den ene oprykker i dag

Helsingør

Fuld mand i 60'erne lagde sig til at sove på vejen: Nægtede at flytte sig

Annonce