HELSINGØR: Et nyt fællesskabs-projekt skal bryde med den stigende ensomhed i Helsingør Kommune. Det fortæller projektleder i Gang i Nordvest, Stine Polke-Pedersen.
- Det kan være svært at tage alene afsted til arrangementer, eller blive en del af fællesskaber, hvori man ikke kender nogen. Det skal projektet lave om på, forklarer hun.
Hvad er fællesskabsambasadører?
Fællesskabsambassadørerne er et frivilligkorps, der står klar til at følge seniorer til lokale aktiviteter, som de selv er en del af. Projektet er en følgeskabsordning - ikke en kørselsordning. Den har til formål at få flere seniorer med i de lokale fællesskaber i boligområderne Vapnagaard, Nøjsomhed og Nordvest.
Projektet tager i begyndelsen udgangspunkt i boligområderne Vapnagaard, Nøjsomhed og Nordvest, men vil senere blive udfoldet til andre dele af Helsingør Kommune.
Inspiration
Helsingør Kommune har allerede lavet aftaler med frivillige, som har indvilget i at blive fællesskabsambassadører. Deres rolle bliver at følge især ældre til lokale aktiviteter, de selv er en del af.
Sammen skal de tage til aktiviteten to gange, og efterfølgende er det meningen, at vejen skal være banet for, at den ældre føler sig som en del af fællesskabet og dermed selv har modet til at tage afsted.
- Det er en vej ind til nye bekendtskaber i ens lokalområde, siger Stine Polke-Pedersen.
Inspirationen blev fundet i Roskilde Kommune, hvor et lignende projekt har udfoldet sig. Det har været en succes, og derfor glæder Stine Polke-Pedersen til at se projektet blive til virkelighed.
Stine Polke-Pedersen, projektleder i Gang i NordvestVi ved, at ensomhed er et stigende samfundsproblem, og når coronaen er på tilbagetog og vi igen kan mødes, vil efterspørgslen på at komme hinanden ved i lokale fællesskaber kun være større.
Projektet med fællesskabsambassadører skulle allerede være løbet af stablen i marts sidste år. Det fik coronavirusset sat en stopper for, men Stine Polke-Pedersen forklarer, projektet sættes i gang, lige så snart pandemien tillader det.
Ensomhed
- Der er mange derude, som måske lige har mistet en ægtefælde, som er flyttet til et nyt lokalområde, eller som af andre årsager føler sig ensomme, forklarer projektlederen i Gang i Nordvest.
Netop derfor mener hun også, at fællesskabsambassadørerne bliver vigtige for Helsingør Kommune.
- Vi ved, at ensomhed er et stigende samfundsproblem, og når coronaen er på tilbagetog og vi igen kan mødes, vil efterspørgslen på at komme hinanden ved i lokale fællesskaber kun være større, siger Stine Polke-Pedersen.
Læs i morgen
Mette Dansøn, sognepræst i Vestervang Kirke, bragte i første omgang idéen om fællesskabsambassadører til Stine Polke-Pedersen og Helsingør Kommune. Læs i morgen om Mette Dansøns mange initiativer mod det, hun anser som tidens største problem: Ensomhed.
Du kan læse flere historier om ensomhed og kampagnen "Sund Sammen" på helsingordagblad.dk