Annonce
Helsingør

Taktikken, der forhindrede katastrofe: - Vi skulle for alt i verden forhindre, at branden spredte sig til andre gamle huse

- Vi lagde en særlig taktik ved branden i Bjergegade, fortæller Allan Holst, indsatsleder ved Helsingør Kommunes Beredskab. Foto: Lars Johannessen.
Beboere i Helsingør indre by roser de 50 brandfolk, der ydede en massiv indsats i lørdagens brand i Bjergegade.
Annonce

BRAND: Det var en ganske bestemt taktik, brandfolkene i Helsingør Kommunes Beredskab benyttede, da det lørdag lykkedes at begrænse omfanget af branden i den gamle ejendom i Bjergegade i Helsingør . En brand, der midt i den gamle middelalderby med århundrede gamle huse ellers kunne have udviklet sig katastrofalt.

Branden, der opstod lørdag klokken 10.30 i Axelbar, kunne lynhurtigt have spredt sig til andre af de meget tætliggende gamle huse, hvor adgangen med store køretøjer er vanskelig.

Annonce

Massiv indsats

En massiv indsats fra en styrke på ca. 50 brandfolk, hvor Helsingør Kommunes Beredsskab fik støtte fra flere andre beredskaber i Nordsjælland, har dog betydet, at branden ikke spredte sig. Skaderne er omfattende i Axelbar, hvor førstesalen er totalskadet. På nabobygningen i Bjergegade, hvor der ligger en natklub, er der også skader.

Ingen personer kom til skade.

Sådan ser skaderne ud udefra  efter branden i Bjergegade. Foto: Lars Johannessen.

- Første-indsatsen ligger i et tilfælde som dette, hvor der er gamle, tætliggende bygninger fra 1600-, 1700- og 1800-tallet på at sørge for, at branden ikke spreder sig til andre bygninger. Og det lykkedes for os. En udfordring i netop det gamle Helsingør med de smalle gader er at komme ind til bagsiden af bygningerne og i det hele taget få adgang ind i den gamle bygningsmasse. Også det forløb godt her. Det er klart, at vi gearer op i et område som dét i Helsingør, hvor branden opstod, forklarer Allan Holst, indsatsleder i Helsingør Kommunes Beredskab.


- Der er brandvagter på. Vi føler os meget trygge. Tak for jer, skriver en beboer i området lørdag aften, henvendt til alle brandfolkene.

En beboer i området omkring Bjergegade i Helsingør


Brandfolkenes massive indsats får da også stor ros af mange. Flere beboere i området, der lørdag blev bedt om at lukke vinduer, døre og ventilationsanlæg, skriver på de sociale medier, at de har følt sig meget trygge ved brandfolkenes indsats.

- Der er brandvagter på. Vi føler os meget trygge. Tak for jer, skriver en beboer i området lørdag aften, henvendt til alle brandfolkene.

Helt indtil natten til søndag klokken 03 var der brandvagter på for at sikre, at der ikke opstod små ild-lommer, der igen kunne sprede sig.

Den intensive indsats foregik fra klokken 10.30 til klokken 15, hvor der kunne drosles lidt ned.

Annonce

Brandvagter

- Efterslukningen fortsatte vi frem til klokken 20, hvor vi så kunne gå ned på to mand, der var brandvagter frem til klokken 03. Vi tager ingen chancer, fortæller Allan Holst.

For flere år siden blev der i øvrigt for Helsingør Kommunes Beredskab udarbejdet en særlig indsatsplan for netop tilfælde som den brand, der opstod i Bjergegade i lørdags.

- Vi fik lavet et større analysearbejde af, hvordan vi skaber adgangsforhold med redningskøretøjer til baggårde og i smalle gader i det gamle Helsingør. Den var vi også obs på ved lørdagens brand. Redningskøretøjer kræver adgangsforhold på tre meter i bredden. Og her var der plads nok. Vi fik spærret godt af og inde på Axeltorv var der masser af plads til køretøjerne, siger Allan Holst.


Vi fik lavet et større analysearbejde af, hvordan vi skaber adgangsforhold med redningskøretøjer til baggårde og i smalle gader i det gamle Helsingør. Den var vi også obs på ved lørdagens brand.

Allan Holst, indsatsleder Helsingør Kommunes Beredskab


Der vil fortsat være spærret af i området af hensyn til riskoen for blandt andet nedfaldende tagsten fra det raserede tag. Med den kraftige blæst, som DMI, Danmarks Meteorologiske  Institut, varsler for det næste døgn, er det vigtigt at respektere afspærringerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce