Annonce
Danmark

Tidligere teaterchef får regning på knap otte mio. kroner af konkursboet Fredericia Teater - men sag om ledelsesansvar droppes

Boet efter Fredericia Teaters konkurs har sendt en regning på næsten otte millioner kroner til tidligere teaterchef Søren Møller. Søren Møller afviser kravet som grundløst og har overgivet sagen til sine advokater. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Markedsføringen af musicalen Tarzan i København løb løbsk, og teaterchefen brugte penge, der ikke eksisterede. Teatret gik konkurs, og boet har nu sendt regning på knap otte mio. kroner til teaterchef Søren Møller, som afviser kravet. Sag om ledelsesansvar bliver opgivet, fordi risikoen for at tabe er for stor.

Fredericia: Kurator for boet efter Fredericia Teater Rune Richelsen har sat punktum i sin vurdering om ansvar for konkursen. Det har resulteret i et millionkrav mod teaterchef Søren Møller for at have overskredet markedsføringsbudgettet på "Tarzan the Musical" med cirka otte mio. kroner.

- Jeg finder, at teaterchefen er erstatningsansvarlig for overskridelsen af markedsføringsbudgettet med ca. otte mio. kr, og der er derfor rejst et erstatningskrav over for teaterchefen, siger Rune Richelsen til Fredericia Dagblad.

Erstatningskravet bliver modsagt af Søren Møller:

Annonce

- Jeg er selvfølgelig både chokeret og rystet og er helt uenig i påkravet fra kurator og mener, at det bygger på et faktuelt forkert grundlag og ræsonnement. Jeg har overgivet sagen til mine advokater og ser frem til at få bragt orden i forholdene, oplyser Søren Møller til Fredericia Dagblad.Fredericia Dagblad har fået adgang til den kreditormeddelelse, som sent onsdag aften blev leveret i mailboks til de 3400 kreditorer i boet. De har måske udsigt til udbetaling af en vis dividende, hvis millionregningen betales, og andre krav fører til yderligere indtægter til boet.

- Vi har foreløbig opgjort yderligere krav på 4,2 mio. kroner, og det beløb kan måske blive større. Det undersøger vi fortsat, siger Rune Richelsen.

Af kreditormeddelelsen fremgår, at regningen på det store krav mod teaterchefen er sendt, og at boet agter at indgive en stævning, hvis beløbet ikke betales.

- Er kravet blevet bestridt?

- Det har jeg ingen kommentarer til, men som nævnt i meddelelsen vil der blive indgivet stævning, hvis betalingen ikke sker, oplyser Rune Richelsen.

Krav holder ikke

Mens kravet mod Søren Møller er blevet effektueret, har kurator vurderet, at der ikke kan vindes en sag om ledelsesansvar for bestyrelse og ledelse over for den gæld, der blev oparbejdet de sidste måneder af 2019 og frem til konkursen 16. marts i år.

- Jeg har vurderet, at procesrisikoen for at få medhold i et generelt ledelsesansvar imod teaterchefen og bestyrelsen er for stor til, at konkursboet vil rejse et erstatningskrav, konstaterer Rune Richelsen.

Den daværende formand for bestyrelsen for Fredericia Teater Gitte Lillelund Bech, tager kurators afgørelse til efterretning og har ikke yderligere kommentarer.

I den mange sider lange kreditormeddelelse gennemgår kurator de økonomiske forhold, som tegnede sig mere og mere kaotiske i de sidste uger af 2019 og begyndelsen af 2020. Blandt andet situationen omkring markedsføringen af Tarzan.

"Det bemærkes yderligere, at størstedelen af overskridelsen af markedsføringsbudgettet skete ved Tarzan-forestillingen i København på et tidspunkt, hvor Fredericia Teater allerede var insolvent. På trods af dette benyttede teaterchefen 14.142.331,79 kr. på markedsføring, hvilket var en samlet budgetoverskridelse på 7.850.000 kr. alene for denne forestilling, på et tidspunkt, hvor han vidste, at Fredericia Teater allerede var i økonomiske problemer", skriver kurator.

Tarzan-forestillingen omsatte - på trods af den massive markedsføring - alene 14,2 mio. kroner. Omsætningen var budgetteret til knap 42 mio. kroner.

Annonce

Kreditorer kan rejse sag

Under konkursbehandlingen har kurator fået flere henvendelser fra kreditorer, som har peget på, at der burde kunne rejses generelt ledelsesansvar over for både bestyrelse og teatrets ledelse. Det har været under nøje overvejelse, men Rune Richelsen er endt med, at risikoen for at tabe en sag er for stor.

"Konkursboet agter at opgive et muligt erstatningskrav mod den tidligere teaterchef og bestyrelsen vedrørende et generelt ledelsesansvar, idet kurator vurderer, at procesrisikoen ved at anlægge en sådan retssag er betydelig", fremgår det af kreditormeddelelsen.

Fredericia Teaters opsætning af Disneymusicalen Tarzan kørte for fulde huse og med stor anmelderros i Fredericia. I København svigtede publikum katastrofalt trods et kæmpe markedsføringsbudget. Det var med til at sende Fredericia Teater mod konkursen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

I meddelelsen orienteres kreditorerne samtidigt om, at de ifølge konkursloven selv har mulighed for at anlægge en retssag mod den tidligere teaterchef og bestyrelse.

Kurator har gennemgået teatrets forhold forud for konkursen og konstateret, at den kortfristede gæld steg med 25 mio. kroner fra 1. december, til konkursbegæringen blev indgivet. Derfor har kurator undersøgt, om der kunne rejses erstatningskrav mod den tidligere teaterchef og bestyrelsen for den gæld, der blev stiftet i den periode, fordi kreditorerne på baggrund af gælden blev påført et yderligere tab.

Annonce

Vedtægter ikke overholdt

Kurator sår ikke tvivl om, at bestyrelsen i perioden var klar over, at Fredericia Teater var i en alvorlig økonomisk situation.

Bestyrelsen kan kritiseres for, at de ikke har overholdt en række generelle vedtægtskrav og alene handlede på baggrund af oplysninger, som blev videregivet fra teaterchefen. Tabet for kreditorerne kunne måske have været mindre, hvis det var sket, men kurator vurderer alligevel, at bestyrelsen ikke har handlet ansvarspådragende.

"Bestyrelsen indkaldte til en række ekstraordinære bestyrelsesmøder, igangsatte en genopretningsplan samt orienterede tilsynsmyndigheden, Fredericia Kommune den 12. februar 2020, og herefter kontaktede revisor den 17. februar 2020 til afdækning af årsagerne til den likviditetsmæssigt pressede situation og til sidst en advokat den 9. marts med henblik på håndtering af kreditorerne. Dette taler for, at bestyrelsen har ageret loyalt ud fra de oplysninger, de havde modtaget fra teaterchefen", fremgår det af kreditormeddelelsen.

Der burde have været et tættere tilsyn med økonomirapporteringen i særdeleshed i november og december.

"og man kunne have ønsket en sikring af en behørig og forsvarlig organisation, da bestyrelsen fik viden om underskuddet pr. 31. oktober 2018 på ca. i alt 18,4 mio. kr. år til dato", fremgår det videre.

Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Henriettes vægttab tog en portion kvindelighed med sig

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Annonce