Annonce
Livsstil

Tema og gode råd: Skrot dit gamle oliefyr

Tegning: Gert Ejton
Klimaaftale skal sætte fut i skrotning af oliefyret.
Annonce

Oliefyrets dage er talte, og med sommerens klimaaftale er udløbsdatoen rykket nærmere.

Med aftalen er der afsat 2,3 milliarder støttekroner til blandt andet at udskifte olie- og naturgasfyr med grønnere varmekilder.

Muligheden for at søge pengene som tilskud til at skrotte sit gamle fyr skal sætte skub i omstillingen til en mere bæredygtig opvarmning af de danske hjem.

På kort sigt kan det være en dyr affære at sige farvel til det gamle fyr, men på langt sigt er der penge at spare - også på CO2-kontoen. Inden 2030 er det regeringens forventning, at 60.000-70.000 oliefyr og 120.000-170.000 gasfyr er blevet udskiftet med alternative varmekilder som træpillefyr, varmpepumper og fjernvarme, og omstillingen skulle gerne mindske Danmarks udledning af drivhusgasser med 700.000 ton CO2.

Sommetider kan det føles uoverskueligt bare at købe en ny vinterfrakke, så hvis en udskiftning af husets varmekilde virker som et op ad bakke-projekt, er det ikke så underligt.

Med dette tema vil vi derfor forsøge at hjælpe lidt på vej. Læs blandt andet om Karsten Gundesens overvejelser, da han skiftede sit oliefyr ud med en luft til vand-varmepumpe.

Vores varmekilder har gennem historien været med til at bestemme, hvordan vores hverdag og liv har formet sig. Derfor har vi også en artikel om, at oliefyret ændrede danskernes hverdag.

Fjernvarmen i Sønderborg Varme er baseret på affald, og vi er taget en tur med indenfor for at se nærmere på, hvordan vi er i stand til at holde varmen med affald. Da fremtiden er CO2-neutral, har kraftværket allerede nu flere kilder at trække på. Blandt andet solcelleparker, træflis og geotermi, som trækker varme op fra undergrunden.

Farvel til det gamle fyr

I 2012 blev regeringen (Socialdemokraterne, Radikale og SF) enig med Venstre, Konservative, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om en energiaftale, der løber frem til 2020, og som skulle bidrage til at sænke samfundets samlede energiforbrug, blandt andet ved at udfase olie- og naturgasfyr.

Med 2012-aftalen måtte der ikke længere installeres olie- eller naturgasfyr i nye huse, og fra 1. juli 2016 gjaldt det samme for huse i områder, hvor det var muligt at installere fjernvarme som alternativ.

De 2,3 milliarder kroner, der blev afsat i 2020, skal sætte ekstra skub i danskernes velvilje til at skrotte olie- og gasfyret.

Ud over dette tillæg udkommer der inden april yderligere to om samme emne.

God læselyst.

Dansk Ejendomsmæglerforening: Energiforbedring af boligen er en fordel

Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening er det generelt en fordel for både køber og sælger, hvis boligen er udstyret med moderne varmeanlæg. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Både for køber og sælger er det ifølge Danske Ejendomsmæglerforening en fordel, at en bolig har en moderne og energivenlig varmekilde. For sælgeren, fordi man kan sætte prisen højere, og for køberen, fordi man kan få et mere attraktivt lån i banken.

Læs hele historien her.

Fra oliefyr til varmepumpe

Karsten Gundesen og hans hustru bor en halv times kørsel fra Tarm. I 2019 skiftede ægteparret deres gamle oliefyr ud med en luft til vand-varmepumpe. Udedelen ses bag Karsten. I samme ombæring fik de efterisoleret deres loft med 100 mm papiruld. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I knap 24 år var det et gammelt oliefyr, der stod for opvarmning af Karsten og Anne-Marie Gundesens hjem. Da fyret skulle udskiftes, faldt valget på en luft til vand-varmepumpe, der er i stand til at suge varme ud af luften. Et valg, der har opfyldt ægteparrets behov for varme i deres 130 kvadratmeter store murstenshus.

Læs mere her.

Gode råd: Spar på varme, penge og CO2-samvittighed

Foto: Colourbox

Spar på det varme vand og daglig udluftning er et par gode råd til at spare på varmen fra Energistyrelsen.

Se alle de gode råd her.

Oliefyret ændrede danskernes hverdag

Bilfri søndag på Grenåvej i Aarhus i 1973. Arkivfoto: Preben Hupfeld

Oliefyrets levetid har længe været ved at brænde ud, og om 10 år er dets fyrige storhedstid for alvor slukket, hvis regeringens udfasning går efter planen. Alligevel har vi meget at være det forurenende fyr taknemmelig for. Det har formet velfærdssamfundet og danskernes dagligdag. 

- Det er en forrygende historie om, hvordan oliefyret erobrerede de danske hjem på kort tid, fortæller lektor Mogens Rüdiger, der selv har levet et liv med både koks og central- og fjernvarme.

Få et historisk overblik her.

Hjælp, mit oliefyr skal skrottes!

Tegning: Gert Ejton

Vagn Holk Lauridsen er centerleder for Videncenter for Energibesparelser i Bygninger. Tag med ham på en gennemgang af de alternative varmekilder, som fremtiden byder på. 

Du kan læse artiklen lige her.

Fra skrald til varme: Vejen fra kraftvarmeværk til radiator

Affaldet er alt det, som ikke kan blive genanvendt. Det er restaffald, der falder i samme kategori som storskrald på genbrugspladsen. Når affaldet kommer ind, bliver der taget stikprøvekontrol. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Sønderborg Kommune vil være CO2-neutral om otte år, og på Sønderborg Varme er der flere initiativer i gang for at omstille til grøn fjernvarme. Varmen kommer fra flis, solceller og biomasse, men det er indtil videre hovedsageligt affald, der bliver omsat til varme på kraftvarmeværket ved Vestermark. 

Halvdelen af værket er dedikeret til at rense røgen fra afbrændingen. En teknisk proces, der kan give de flestes hjerneceller kamp til stregen. Men ikke hos Tue Gejl Christensen, der er teknisk chef på Sønderborg Varme. Han har været med til at bygge anlægget, og så er han selvudnævnt kraftvarmeværknørd.

Kom med indenfor ved Sønderborg Varme her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Taget på fersk gerning: Tre anholdt for tyveri mod varebiler

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Helsingør For abonnenter

Her er hundelufteren fra politiets billeder: - Jeg vil kunne genkende gerningsmanden i dag

Annonce