Annonce
Livsstil

Tema og gode råd: Skrot dit gamle oliefyr

Tegning: Gert Ejton
Hvad skal der ske, når oliefyret skal skrottes?

Hvad gør man, når man flytter ind i et gammelt hus, hvor den primære varmekilde er et tudsegammelt naturgasfyr, som man ikke har lyst til at tænde?

Den situation stod Christian Berg Hansen fra Faaborg i i begyndelsen af 2020, da hans familie flyttede ind i deres nye hjem.

Der kan være mange svar på spørgsmålet. Hvis du bor inden for fjernvarmeområdet, er rådet fra eksperterne at blive tilkoblet det, men selvom store dele af landet er dækket af fjernvarme, er det ikke en mulighed alle steder.

Annonce

Det gjorde sig gældende for Christian Berg Hansen, og han valgte i stedet at investere i et træpillefyr, som sammen med for eksempel jordvarmeanlæg og varmepumper er blandt de varmekilder, danskerne kan få tilskud til, når de dropper deres gamle olie- og gasfyr. Læs mere om Christians overvejelser og erfaringer ved at trykke på artiklen nedenfor.

I dag er der ikke mange, der installerer pillefyr, men for bestemte grupper kan det give mening. Det er især, hvis du bor i store huse uden for fjernvarmenettet, for pillefyrene kan opvarme et stort areal, selv i huse uden tilstrækkelig isolering. Desuden er det en billig måde at fyre på.

I klimaaftalen fra i sommer blev 2,3 milliarder kroner allokeret blandt andet til tilskud til dem, som udskifter deres olie- og gasfyr med mere bæredygtige varmekilder, og udfasningen af olie- og naturgasfyr forventes at mindske Danmarks udledning af drivhusgasser med 700.000 ton CO2 i 2030.

Hvis du som privat boligejer vil gøre dit hus mere energieffektivt, er varmekilden et godt sted at begynde, men der er andre gode metoder til at gøre din bolig mere grøn. I dette tema kan du læse et interview med Niels Kåre Bruun, som er direktør i BetterHome. Det er et samarbejde mellem Grundfos, Danfoss og Rockwool, der vejleder husejerne, i forhold til hvordan de kan renovere deres hjem til et mindre energiforbrug.

Farvel til det gamle fyr

I 2012 blev regeringen (Socialdemokraterne, Radikale og SF) enig med Venstre, Konservative, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om en energiaftale, der løber frem til 2020, og som skulle bidrage til at sænke samfundets samlede energiforbrug, blandt andet ved at udfase olie- og naturgasfyr.

Med 2012-aftalen måtte der ikke længere installeres olie- eller naturgasfyr i nye huse, og fra 1. juli 2016 gjaldt det samme for huse i områder, hvor det var muligt at installere fjernvarme som alternativ.

De 2,3 milliarder kroner, der blev afsat i 2020, skal sætte ekstra skub i danskernes velvilje til at skrotte olie- og gasfyret.

Men vores varmevaner handler ikke kun om, hvor vi bor, og hvilke varmekilder vi kan vælge imellem.

Sociolog Anders Rhiger Hansen afleverede i 2017 en ph.d., hvor han undersøgte, hvilke faktorer der former vores varmevaner. Og der er mange ting, der spiller ind i de rygmarvsmanøvrer, der udgør vores vaner. Hvis du er vokset op i et hjem, som er fodkoldt og svært at varme op, vil du sandsynligvis også som voksen være mere tilbøjelig til at iklæde dig de tykke uldsokker og et tæppe, før du skruer mere op på termostaten. Find linket til artiklen nedenfor.

Skrot dit oliefyr: Christian valgte arbejdet og friheden ved et træpillefyr

Christian Hansen har skiftet sit gamle naturgasfyr ud med et træpillefyr. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Da Christian Berg Hansen sidste år flyttede ind i sit 60’er-parcelhus i udkanten af Faaborg, hang et gammelt naturgasfyr på væggen. Det fik han skrottet, og i stedet har han gjort plads til et træpillefyr i husets dobbeltgarage. For ham giver fyret frihed, det er billigt, og så kan han godt lide at fyre med træ.

Læs hele artiklen her.

Fyrer du for gråspurvene? Få gode råd til renoveringer med et energitjek

Det kan betale sig at få lavet et energitjek, uanset om du bor i en murermestervilla fra 40’erne eller i et nyere hus. For der er mange muligheder for at renovere sig til et lavere energiforbrug. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun det skrottede oliefyr og dets erstatning, man som privat boligejer kan søge om tilskud til. Med et energitjek kan du få renoveringsrådgivning og hjælp til at søge tilskud til renoveringerne. 

Læs artiklen ved at trykke her

Hvad skal du vælge, når oliefyret skal skrottes: Træpillefyr giver billig varme, men er måske på vej ud i kulden

Et træpillefyr kræver mere arbejde end varmepumper, fjernvarme og andre varmekilder. Til gengæld er der ofte penge at spare ved at fyre med biobrændsel, og pillefyret kan give god varme i selv store huse. Foto: Torben Klint/Videncentret Bolius

Når oliefyret skal skiftes ud, er træpillefyr og de såkaldte kombifyr mulige erstatninger. Fyrene er billige i drift og kan opvarme et stort areal. Her fortæller Tue Patursson, fagekspert ved Videncentret Bolius, hvad du skal vide, før du anskaffer dig et træpillefyr.

Tager du uldsokker på eller skruer op for varmen: Vores varmevaner er noget, vi arver

Anders Rhiger Hansen, Aalborg Universitet

Hvor stammer vores vaner fra, når det kommer til vores varmeforbrug? Det har sociolog Anders Rhiger Hansen undersøgt i en ph.d.-afhandling, der peger på, at vores varmevaner i høj grad er noget, vi lærer i barndommen. Læs artiklen hele artiklen ved at følge linket her.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvordan sikrer jeg, at mine begravelsesønsker bliver fulgt?

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce