Annonce
Helsingør

Test: Huawei Mate Xs giver smartphonen en savnet x-faktor

Fortiden og fremtiden. Den første iPhone imponerede stort og ændrede folks måde at bruge en mobil.  Spørgsmålet er, om foldemobiler som Huawei Mate Xs får samme betydning. Foto: Silas Bang
Foldemobiler som Huawei Xs kan være et blik ind i en nær fremtid, hvor smartphones og tablets smelter endnu mere sammen. Men fremtiden er ikke billig.

Wow.

Superlativer lignende ovenstående blev ofte luftet, da jeg for 13 år siden stolt fremviste den første iPhone til alle, der gad se den.  En helt unik mobil dengang, som aldrig blev sat til salg i Danmark. Derfor købte jeg den på Ebay i USA.

Siden har der været langt mellem wow-oplevelserne. Mobiltelefonerne er i dag længder foran den originale iPhone, men er især de seneste år begyndt at ligne hinanden til forveksling.

Annonce

Jeg kan som anmelder stadig blive imponeret, men den seneste mobil, der rigtig gav løftede øjenbryn hos mine venner og familie, var OnePlus 7 med dets selfie-kamera, der kører op ad mobilens top.

Wow - eller noget lignende - er dog igen blevet luftet den seneste tid, hvor jeg har fremvist Android-mobilen Huawei Mate Xs. Både når de får den i hænderne - og når de hører prisen.

Opdateret version

Kinesiske Huawei fik i november 2019 sin første foldemobil på markedet med titlen Mate X, der dog aldrig kom til salg uden for Kina. Men allerede i marts i år kom så den næsten identiske efterfølger Mate Xs, der er klar til 5G med en hurtigere processor kaldet Kirin 990 og en hængsel mellem de to skærme, der er bedre beskyttet mod sand og støv.

Da jeg første gang får Huawei Mate Xs i hænderne, er det lidt den samme følelse som med den første iPhone. Jeg er lidt bange for at ødelægge den, men samtidig føles det som en mobil fra fremtiden, som jeg får lyst til at vise frem. I hvert fald når den klappes ud.

Sammenklappet ligner Huawei Mate X med sine 295 gram - godt 100 gram mere end normale smartphones - egentlig bare en lidt småtyk mobil. Og fungerer fint som sådan.

Træk i slideren for at se Huawei Mate Xs klappet sammen og foldet ud.

Det lykkedes mig endda flere gange at forveksle den med mit testeksemplar af Motorolas også lidt tykke Edge+.

Men med et tryk på en knap på bagsiden begynder forvandlingen fra 6,6 tommer til en mini-tablet på otte tommer.

Annonce

Imponerende skærm

Mobilen og ikke mindst hængslerne føles overraskende solide. Oled-skærmen i plastic er imponerende stor, skarp og meget responssiv, men med en lille forhøjning, hvor de to skærme sidder sammen. Den glemmer man hurtigt og glæder sig i stedet over den ekstra plads at boltre sig på.

I skarp sollys har skærmen det dog svært, og flere hjemmesider og apps er ikke klar til det næsten kvadratiske format, der til gengæld er oplagt til splitscreen, hvor to apps kan betjenes på én gang. App-situationen kommer vi tilbage til.

Det er ikke helt nemt at tage et billede af den udfoldede skærm, der kæmper med at være lys nok på en solrig dag. Men udfoldet er det lækkert med en skærm på hele otte tommer. Foto: Silas Bang

Bag på er der et godt greb til højre hånd, hvor kameraerne sidder, mens tænd/sluk-knappen på siden heldigvis også fungerer som fingeraftryksscanner. Den slags er der ikke plads til i skærmen, ligesom der heller ikke er trådløs opladning.

Resten af specifikationerne er dog i top med et stort batteri på 4500 mAh, der kan hurtiglades, 512 gigabyte plads og en trio af stærke kameraer, som Huawei er kendt for.

Annonce

Tre kameraer og dybdesensor

Kameraerne består af et hovedkamera på 40 megapixel, en 16 megapixel ultravidvinkel og en tre gange telefoto på otte megapixel samt en dybdesensor. Det er næsten samme setup som i Huawei P30 Pro, der, indtil Huawei P40 Pro kom på markedet, var en af de bedste kamera-mobiler.

Både til video og stillbilleder er især hovedkameraet rigtigt stærkt, mens ultravidvinklen er god, men ikke altid rammer de rigtige farver.

Huawei Mate Xs har ikke de nyeste kameraer fra Huaweis seneste flagskibsmobil Huawei P40 Pro, men det er alligevel en stærk samling kameraer med Leica-stemplet på. Foto: Silas Bang

Der er ikke et decideret selfiekamera, for når mobilen er foldet fungerer hovedkameraet som selfiekamera på bagsiden, hvor du kan se dig selv på den bagerste skærm.

Netop den sammenklappede tilstand er dog min største bekymring ved mobilen. På den måde er begge skærme på ydersiden blottet mod verden. Plastic er ikke så modstandsdygtigt over for ridser som glas, og jeg vil være nervøs for, hvor godt den klarer hverdagen.

Ved foldemobilerne fra Samsung og Motorola bukkes skærmene den anden vej, så de beskytter hinanden.

Annonce

Pris som to mobiler

Samtidig har begge konkurrenters mobiler adgang til Google Play Store og Googles apps. Det har Huawei Mate Xs ligesom Huawei P40 Pro desværre ikke grundet handelskrigen mellem Kina og USA.

Huaweis app-butik blive konstant større, og mange apps kan findes med app'en MoreApps, men der er stadig lang vej, og der er adskillige apps, du ikke kan få som e-boks eller Nem-id.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen indeholder affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Samsung Fold 2s skærm er dog til sammenligning mindre på 7,3 tommer og for smal foldet sammen, mens Motorola Razr ikke er større end en normal mobil, når den er foldet ud.

Og jeg vil påstå, at ingen af de to har helt den samme wow-faktor som Huawei Mate Xs. Wow-faktoren gentages dog også, når prisen nævnes: fremtiden koster det samme som to af de nyeste iPhones.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce