Annonce
Digitalt

Test: Pro-Ject Debut Carbon Evo er både for begyndere og erfarne

Debut Carbon Evo fra Pro-Ject er en fryd for øjet, men gør også tilpas meget for ørerne til, at den både kan fungere som indgang til vinyl-universet eller en mere permanent løsning. Pr-foto
Debut Carbon Evo fra Pro-Ject er en tidløs pladespiller, der med minimalistisk design, no-nonsense funktionalitet og imponerende lyd vil være det oplagte valg for mange vinyl-glade musikelskere

Vinyl er kommet – tilbage – for at blive. Alle kunstnere med respekt for sig selv udkommer i dag på vinyl, og salget har været støt stigende længe. Ja, det er mere bøvlet, ja, det er dyrere, men nej, det kan ikke bare erstattes af streaming.

Pro-Ject er ikke et firma, der bare er hoppet med på bølgen. Østrigerne har siden 1991 lavet pladespillere, og navnet Pro-Ject har siden da været synonym med pladespillere, hvor man får noget får pengene.

Debut Evo Carbon er – trods det futuristiske navn – en retro pladespiller i minimalistisk design, der kommer med alle de funktioner, du har brug for, en superb lyd og nok en gang er til at betale.

Annonce

Det futuristiske navn siger tre ting om pladespilleren: Debut-pladespilleren er en klassiker fra Pro-Ject, og er kendt for sin value-for-money, Evo er kort for den evolution, som Pro-Ject mener, har fundet sted, og Carbon skyldes tonearmen, der er lavet af – ja - carbon.

For begyndere

Pro-Ject har vedlagt en af de mest pædagogiske guides, jeg er stødt på, til opsætning af Debut Evo Carbon. Så allerede, da jeg åbner æsken, føler jeg mig i gode hænder, og det vil en nybegynder, der aldrig har samlet en pladespiller før, også gøre. For ja, pladespilleren skal altså lige samles, inden man kan komme i gang med at lytte, og det indebærer, at pickuppen skal monteres og kalibreres.

Der medfølger en meget pædagogisk vejledning til, hvordan du først samler og sidenhen indstiller Debut Carbon Evo - så den del skal man bestemt ikke lade sig skræmme af. Pr-foto

Det lyder mere avanceret, end det er, og takket være den inkluderede guide kan alle gøre det.

Når herligheden er samlet, er det tid til at slutte den til. Her skal man være opmærksom på, at Debut Carbon Evo ikke har nogen indbygget forforstærker, en såkaldt RIAA. Så hvis ikke dit anlæg eller dine aktive højtalere har phono-indgang og indbygget RIAA, så skal du have sådan én koblet til.

Debut Carbon Evo kommer med en pickup fra danske Ortofon, den populære røde 2M, og det er ikke noget dårligt udgangspunkt. Der er mange pladespillere i samme prisleje, som kommer med en ringere pick-up monteret.

Der medfølger den røde 2M-pickup fra danske Ortofon, og det er et bedre udgangspunkt, end man får med mange andre pladespillere til 4000 kr. eller derunder. Pr-foto

Pladespilleren er manuel, så du skal selv flytte og sænke armen ned på pladen, når den er startet, og huske at løfte den af og sætte armen tilbage i støtten, når pladen er færdig med at spille. Debut Carbon Evo er remdrevet, og den kan håndtere både 33, 45/78 RPM samt singler takket være den lille ”adapter”, der følger med.

Annonce

Gennemtænkt design

Debut Carbon Evo er håndbygget, og den er virkelig gennemført tænkt og udført. Pro-Ject lover, at det er den eneste pladespiller, du behøver at købe. Til en vejledende pris på 3999 kr. lyder det lovende.

Designmæssigt er Carbon Evo en fryd at se på og betjene. Den er minimalistisk udført, i dette tilfælde i sort højglans, men der er mange flotte farver at vælge imellem. I forhold til selve afspilningen er der gjort en masse forbedringer i forhold til den oprindelige Debut. Det er den evolution, som Pro-Ject henviser til i navnet, der primært er sket for at fremme lydegenskaberne. Der er arbejdet med alt fra, hvordan komponenterne er støbt, over vægten på tallerkenen til vibrationerne fra motoren. De ting ser og mærker man ikke, når først pladespilleren er samlet – men summen af delene kan høres.

Pro-Ject har gentænkt en lang række detaljer omkring Debut-pladespilleren, og selvom man ikke ser mange af forbedringerne, når først pladespilleren er samlet, og tallerkenen kører rundt, kan man høre dem i kraft af færre vibrationer. Pr-foto

Så er der de små ting, der vidner om, at Pro-Ject har tænkt sig om en ekstra gang. Pladespilleren startes og slukkes fx med en diskret knap placeret på undersiden af pladespilleren. Den er let at finde og betjene, når man ved, den er der, men det, at den er skjult, giver pladespilleren et lækkert, klinisk og minimalistisk look på overfladen. Så er der fødderne, der ud over at beskytte pladen mod vibrationer også kan justeres i højden enkeltvist – bare ved at skrue på dem. Hvis man bare én gang har forsøgt at sætte en pladespiller op i en gammel lejlighed med skrå gulve, kan man se det geniale i at kunne få pladespilleren i vater på den måde.

Pladespilleren betjent diskret under basen, hvor en knap tænder på en valgt hastighed og slukker igen. Det er også her, at de fire fødder kan drejes rundt for at få pladespilleren i vater. Pr-foto

Debut Carbon Evo er på alle måder en flot pladespiller at se på, og den er så tidløs, at det i hvert fald ikke er pga. design, at man skulle få behov for at opgradere.

Annonce

Lyder af mere

Pro-Ject forklarer selv fraværet af en indbygget RIAA, en USB-udgang og blue-tooth, som man ser på nogle pladespillere i 2021, med, at Debut Carbon Evo er skåret ind til benet, så man får mest muligt lyd for pengene på selve pladespilleren. Det giver mening, at hvis der var indbygget en eller flere af førnævnte funktioner, så gik udgifterne til den eller de funktioner fra lyden. Pro-Ject har da også selv et sortiment af forforstærkere – også med bluetooth for den sags skyld – som man kan slutte til, hvis der er brug for det. Jeg har i testen her både lyttet med en forforstærker fra Pro-Ject og med én fra Cambridge Audio.

Debut Carbon Evo er en remdrevet, manuel pladespiller, uden hverken RIAA eller bluetooth. På den måde lover Pro-Ject, at alle dine sparepenge går direkte til lyden fra pladespilleren - og hvis du mangler en RIAA, evt. med bluetooth, så kan Pro-Ject også levere dét, men det skal købes ved siden af. Pr-foto

Hvordan lyder Debut Carbon Evo så, for det er vel noget af det vigtigste, trods alt? Den lyder af mere. Mere end prisskiltet og mere end de samme sange gør, når jeg streamer dem på de samme højtalere med Apple Music. Der er masser af detaljer og klarhed, men selvfølgelig også den bløde signatur-lyd, som man ikke finder andre steder end på vinyl.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen kan indeholder affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Jeg har lyttet til alt fra mine gamle plader med Beatles og Bruce Springsteen til nye plader med Kashmir og Kendrick Lamar, og Debut Carbon Evo er en fornøjelse at lytte til. Og at betjene, for selvom jeg er vant til en fuldautomatisk pladespiller, så er det altså charmerende, det der med at skulle løfte armen på pladen og så også huske at løfte armen af, når pladen skal vendes eller er færdig.

Debut Carbon Evo er oplagt at se nærmere på, uanset om du skal opgradere din pladespiller eller skal til at begynde vinyl-samlingen. Den er nem at betjene, flot at se på og lyder fremragende.

Annonce

Mest læste

Espergærde For abonnenter

Efter voldsomt overfald på elev i Espergærde: Sådan vil skolen håndtere sagen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Medaljer til to stærke kvinder: Birgit og Lillian fik flot hæder

Espergærde For abonnenter

Espergensere vil undgå kloak-bøvl: - Bør ikke være den enkelte borger, der skal stå for det

Helsingør

Nu er politiet inddraget i sag om vold på Tibberupskolen

Navne For abonnenter

Lægerne kunne ikke stille noget op: Ole brugte den sidste tid på at skrive "dagbog" om sit liv til børnebørnene

Helsingør

Så du den også? - Mystisk 'kampvogn' spottet ved lokal skole

Espergærde For abonnenter

Bilister holder på cykelstien og parkerer ulovligt i sidegader: Nu kommer skole med opråb til forældre

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Navne For abonnenter

De fleste har dette mirakel i køkkenet: Far og datter har brugt et år ved komfuret

Debat For abonnenter

Ulovlig moske: Muslimer svigter ved ikke at deltage i samtalen

Navne

Præsten er for længst steget ned fra piedestalen: - Det vigtigste er at være vedkommende for de unge

Annonce