Annonce
Gear

Anmeldelse: The Last of Us Part II - Et mesterværk har fået en værdig efterfølger

Stakkels Ellie, der er hovedpersonen i the Last of Us Part II, har været så grueligt meget igennem i sit forholdsvis korte liv. Men det bliver meget værre for hende. Pr-foto.
Tårer, grin og ikke så lidt tis i bukserne. Det er resultatet af et par uger i selskab med The Last of Us Part II, opfølgeren til det nærmest genre-definerende mesterstykke The Last of Us fra 2013. Kapitel to mere end indfrier alle denne anmelders forventninger, så hvis du på nogen måde var fan af etteren, kan du godt begynde at glæde dig.

Da The Last Of Us udkom tilbage I 2013, blev det nærmest øjeblikkeligt udråbt til et mesterværk af både spilkritikere og garvede PlayStation-gamere, der fortabte sig i den mørke og ubarmhjertige historie om Joel og Ellie og deres få opture, men desværre flest nedture, i et dystopisk USA.

I det originale spil lærte vi, at civilisationen som vi kender den er brudt sammen. En dødbringende og smitsom sygdom frembragt af en pludselig fremkomst af en ny type svamp har decimeret befolkningen i USA. De, der ikke døde af sygdommen, vakler hvileløst rundt som zombie-agtige monstre, og de få overlevende, der undgik sygdommen, lever et hårdt liv, hvor hver dag er en kamp for overlevelse. Farerne lurer overalt, og hvis de ikke manifesterer sig i form af den ubarmhjertige natur eller de skræmmende zombier, lurer der grupperinger af røvere og kannibaler rundt om hver et hjørne.

Historien om den hårdhudede, men alligevel omsorgsfulde Joel, og den sårbare, men modige unge pige Ellie, som Joel bliver en beskytter og mentor for, er en historie, som på samme tid virker langt ude og utrolig nem at forholde sig til. For hvad ville du egentlig gøre, hvis verdenen som du kendte den brød sammen? Og hvor langt ville du gå for at beskytte dem, du holder af?

Det er muligt at spille Part II uden at have spillet det første spil. Det vil jeg dog på det kraftigste rådgive imod. Du snyder dig selv for den fulde oplevelse, hvis du ikke kender historien fra det første spil. Og selv om del et efterhånden har syv år på bagen, er det sidenhen blevet remastered. Så der er ingen undskyldning for at springe over den første del, det betaler sig på alle måder, når du starter op for toeren.

Om testen

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Umuligt at slippe

I det længeventede andet kapitel har udviklerne fra Naughty Dog finjusteret det i forvejen glimrende gameplay fra originalen, men det altoverskyggende trækplaster er fortsættelsen af den gribende og fascinerende historie om Joel og Ellie, spillenes to hovedpersoner, og deres kamp for overlevelse i et USA, der er blevet raseret af dødelig sygdom, borgerkrig og terrorisme.

The Last of Us Part II er som sin forgænger et third-person stealth-shooter med platforms- og puzzle-elementer. Det vil sige, at du har muligheden for at blæse igennem spillet med pistolerne fremme og uden megen overvejelse. Men du kommer længst ved at snige dig omkring, planlægge dine angreb og udnytte dine omgivelser og fjendernes svagheder. Eller måske helt at undgå at kæmpe. Samtidig bliver du nogle gange tvunget til at stoppe op og regne ud, hvordan du får åbnet en barrikaderet dør, sat strøm til en port eller forcerer noget tredje, der spærrer din vej.

Selve verden, som karaktererne lever i, og hvor historien udspiller sig, bliver aldrig som sådan præsenteret. I stedet samler du bidder af information igennem samtaler med personerne i spillet samt sider fra breve og dagbøger, der ligger spredt i de ødelagte og tomme (?) byer. Ud over det kan du også finde nye våben, opgraderinger og udstyr gemt i krogene, som kan hjælpe dig med at overvinde de mange udfordringer, du møder på din vej.

The Last of Us Part II er et ’gammeldags’ singleplayer-spil forstået på den måde, at historien skrider ubarmhjertigt frem, og at du ikke kan gå tilbage til tidligere områder, når du først krydser et bestemt checkpoint. Det hjælper med at styrke det narrative aspekt af spillet, og det er noget, som jeg personligt finder ganske rart efter en myriade af open-world-spil, der kan virke uoverskuelige og rodede.

Annonce

Chok og rædsel

Gameplayet i The Last of Us Part II er flydende og intuitivt, og user-interfacet er minimalistisk på den fede måde. Grafikken er vanvittig flot og udnytter det fulde potentiale i PS4'eren, der bliver erstattet af Sonys næste konsol op til jul i år. Nogle gange bliver du simpelthen bare nød til at stoppe op og måbe over detaljerne, for eksempel i byen Seattle, der er ved at blive overtaget af vilde dyr og planter. Samtidig får det fantastiske soundtrack det til at løbe koldt ned af ryggen, når du lister rundt i forladte bygninger og forsøger at undgå at blive bidt og lemlæstet.

Det hele bliver bundet sammen på bedste vis af en historie, der til tider er så ubarmhjertig og voldsom, at den kan sammenlignes med den uhyggelige bog 'The Road' af Cormac McCarthy, der blev filmatiseret med Viggo Mortensen i hovedrollen i 2009. Det er en historie om hævn, besættelse og traumer - og hvor mange frygtelige ting, der følger med disse. Derfor kan det ikke understreges nok, at dette ikke er spil for mindre børn. Jeg er i skrivende stund stadig ikke kommet mig helt over alle de rædsler, personerne i spillet bliver udsat for.

The Last of Us Part II vil blive omtalt i rosende vendinger og tænkt tilbage på i mange år fremad, ligesom det var tilfældet med etteren. Det er et eksempel på, hvor dyb og omfattende en historie man kan fortælle igennem et videospil. Og når du bliver færdig med spillet, kan du heldigvis begynde og glæde dig til den TV-serie, som HBO er ved at producere baseret på spillene.

Titel: The Last of Us Part II

Platform: PlayStation 4

Udgivelsesdato: 19. juni 2020

Det er nødvendigt at tage både bue og kølle i brug i en verden, der er fyldt med zombier og fjendtlige mennesker. Pr-foto.
Annonce

Mest læste

Helsingør For abonnenter

Flygtningen Ghalia bliver ikke hjemsendt til Syrien - Jeg er lykkelig lige nu

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Nu kan de mindes deres gamle 777'er-kammerat: 75 motorcykler fra ind- og udland kører mindetur for legenden Møller

Kultur For abonnenter

Rolf var offer for seksuelt overgreb som barn: Ny bog har vækket de grusomme minder til live

Sport

FC Helsingør skal på besøg i vestjysk galehus uden tre skadede profiler

Sport For abonnenter

Helsingør-profil inden dom: Kan være alt fra uger til mange måneder

Helsingør For abonnenter

Selvmordstruede Marcus fik flere afslag på botilbud: Nu kritiserer Ankestyrelsen kommunen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Helsingør

Lars kørte sin scooter ud på Kongevejen: - Det var meget ubehageligt, men jeg kunne ikke komme forbi hækken

Navne

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Sport

FCH skriver kontrakt med hjemmeavlet målmand

Navne For abonnenter

Mindeord: Ester fulgte med på Nørrevej til det sidste

Navne

Passage Festival blev job-inspiration: Stine og Sofie har fundet teaterforbindelsen

Annonce