Annonce
Helsingør

Efter kun en måned blev et flot splinternyt fortov revet op: Thomas ærgrer sig hver dag over hvad Fibernet efterlod

Thomas Lund bor på Olriksvej i Helsingør, hvor det nye fortov har fået revner efter fibernet skulle graves ned. Foto: Charlotte de la Fuente
- Fortovet fra Park og Vej var dygtigt arbejde, synes jeg. Det lå snorlige. Så kom fibernet-entreprenøren og rev det op og det er meget tydeligt at se, hvor de har været i gang. Der er nærmest en revne igennem fortovet og ødelagte sten, lyder det fra den frustrerede boligejer Thomas Lund fra Olriksvej i Helsingør.

HELSINGØR: Nordsjællands Park og Vej lagde i december 2019 og begyndelsen af 2020 et spritnyt og – ifølge Thomas Lund – meget flot og professionelt udført fortov på Olriksvej i Helsingør.

Blot en måned efter færdiggørelsen, altså i februar 2020, gik fibernet-arbejdet så i gang. Her blev det helt nye fortov så revet op og det er ikke blevet sig selv igen.

- Kommunen har lige ofret jeg ved ikke hvor mange af dine og mine penge på at lægge et nyt og flot fortov, som så bliver ødelagt, siger Thomas Lund, som kontaktede Helsingør Dagblad efter avisen kunne fortælle om en lignende historie fra Ahorn Allé.

Annonce

ARBEJDSPROCES PÅ OLRIKSVEJ

Thomas Lund mener ikke, at kommunen er lydhør over for hans og hans naboers henvendelser. Det afviser Gitte Sommer Haastrup-Nielsen, som dog anerkender, at kommunens svartider nok er noget længere, end hvad de fleste forventer.

Har du selv behov for at kontakte kommunen med problemer efter fibernet-arbejde kan du skrive en mail til blv@helsingor.dk.

Her kan du se, hvordan kommunen tager sig af sager, der bliver meldt ind fra borgere:

  1. Ved henvendelse fra borgerne vurderer vejmyndigheden, om der er tale om noget til fare for nogen. Hvis det er det, bliver problemet udbedret med det samme.
  2. Er problemet ikke til fare, bliver sagen noteret til opmærksomhed og vejmyndigheden afventer færdiggørelsen af arbejdet, før sagen tages op igen.
  3. Når både fase 1 med nedlægningen af fibernet i vejen og fase 2 med kundetilslutning ind til husene er afsluttet, er der såkaldt aflevering af arbejdet mellem entreprenør og kommunen. Her bliver fejl og mangler noteret.
  4. Herefter samler kommunen sager til bunke, så alt kan blive lavet på én gang. Kommunen må ikke lave en fordyrelse for entreprenøren ved at sende dem ud 10 gange på samme vej, hvis alle sagerne kunne være ordnet over en eller to gange.

Thomas Lund har oplevet mange problemer på både sin private grund og på offentlig vej, efter fibernet-arbejdet er blevet udført. Og selvom forholdene på hans egen grund nu er bragt i orden, frustrerer det ham stadig helt enormt, at kommunen tilsyneladende ikke er lydhøre over for problemet.

Ærgerligt

Gitte Sommer Haastrup-Nielsen, som er ingeniør i Helsingør Kommune og vejmyndighed, når entreprenøren arbejder på lokale veje, kan godt forstå, at Thomas Lund og hans naboer er kede af, at det nye fortov blev revet op.

Det er kommunens ejendom og pengene fosser bare ud

Thomas Lund

- Olriksvej er eksemplet på, hvor ærgerligt det kan være, når koordineringsarbejdet ikke lykkes, konstaterer hun.

- Vi kan godt forstå beboerne har klaget, og det har de skam også gjort. Desværre er det et vilkår, at hvis de tager fliser op og graver en rende, så vil man kunne se det, når fliserne bliver lagt igen. Det er uundgåeligt, og vi kan ikke som vejmyndighed kræve, at en brolægger lægger hele fortovet om.

- De er helt færdige med fibernet. Der er for længst trukket ledninger ind til husene, så det kan ikke være en undskyldning for, at de ikke har lavet det godt nok, siger Thomas Lund. Foto: Charlotte de la Fuente

Ingeniøren forklarer, at der i den konkrete sag er et misforhold mellem TDC’s planlægningshorisont og kommunens planlagte fortovsarbejder.

TDC planlægger 10 uger ud i fremtiden, mens kommunen kigger 12 måneder frem – og selv her er mange af projekterne en del af tre- eller femårsplaner. Det gør arbejdet svært, men kommunen holder såkaldte koordinerende ledningsejermøder, hvor alle, der har ledninger i vejene, bliver indkaldt, så de i fællesskab kan sørge for at lave forskellige ledningsarbejder, når veje og fortove alligevel skal graves op. TDC deltager på disse møder.

Annonce

Stoppet andre arbejder

I det øjeblik Gitte Sommer Haastrup-Nielsen og hendes kollegaer blev opmærksomme på fibernet-arbejdet på Olriksvej og de omkringliggende veje, stoppede de straks alle planlagte flisearbejder på vejene, så de ikke endte i en lignende situation.

Det har meget stor betydning at høre fra borgerne. Der er ingen tvivl om, at borgerne i høj grad har lettet arbejdet og hjulpet kommunen i form af billeddokumentation

Gitte Sommer Haastrup-Nielsen, ingeniør i Helsingør Kommune

Desværre, siger Gitte Sommer Haastrup-Nielsen, er det for sent for Olriksvej.

Annonce

Burde selv følge op

Thomas Lund mener, at kommunen selv burde følge op på det her og sikre, at tingene bliver lavet ordentligt.

- Det er kommunens ejendom og pengene fosser bare ud. Kommunen vil nok sige, at det ser ud, som det gør, fordi de ikke er færdige. Men det er de altså. Stikledningerne er lagt ind til husene. Og lige om lidt er der gået et år, og så bortfalder reklamationen på arbejdet måske. Så er vi efterladt med sådan et sjuskeri, siger han.

Der er blandt andet knækkede fliser i det helt nye fortov, efter fibernet-entreprenøren har været i gang. Foto: Charlotte de la Fuente

Arbejdet er dog først lige blevet færdigt i slutningen af 2021, pointerer Gitte Sommer Haastrup-Nielsen. Entreprenør og kommune afleverer nemlig ikke kun én vej ad gangen, men hele områder, og derfor er det først ved at være Olriksvejs tur nu. Dog skulle den endelige aflevering af området finde sted i januar.

- På Olriksvej vil revnen, hvor fibernettet blev gravet ned, formentlig være synlig. Det er ærgerligt, men her er der ikke andet at gøre end at sikre, at arbejdet er sikkert udført, siger Gitte Sommer Haastrup-Nielsen og fortsætter:

- Det har meget stor betydning at høre fra borgerne. Der er ingen tvivl om, at borgerne i høj grad har lettet arbejdet og hjulpet kommunen i form af billeddokumentation. Det er væsentligt nemmere at gå til entreprenøren, hvis 10 personer har skrevet ind om det samme. Så det værdsættes i høj grad.

Thomas Lund er i tvivl om, om kommunen overhovedet lytter til borgerne. Det gør den, understreger Gitte Sommer Haastrup-Nielsen, som kalder Olriksvej for "rigtig ærgerligt". Foto: Charlotte de la Fuente

Desværre er det ikke alle, kommunen kan hjælpe, understreger Gitte Sommer Haastrup-Nielsen, som forklarer, at som vejmyndighed kan kommunen kun gøre noget, hvis problemerne er på offentlig vej. Ellers er det et anliggende mellem TDC og den private grundejer. Hun understreger, at folk er meget velkomne til at skrive til kommunen med deres sager, så skal de nok hjælpe dem i den rigtige retning så godt, de kan.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Lottes pigedrøm fik vokseværk: I dag ejer hun flere butikker og sælger fra Ålsgårde til Canada

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Nordsjælland

Gård fuldstændig overtændt: Svært forbrændt 82-årig kørt med eskorte på Riget

Navne For abonnenter

Planlagde sin bisættelse ned til mindste detalje - alligevel ville Jan ikke vide, hvornår han skulle dø

Helsingør

Sådan er skoledagen med skyhøj coronasmitte: Skolelærer med corona underviser online, og specialundervisning sløjfes

Helsingør

'Når havet vil ind, så kommer det ind': Beredskabet har fokus på udsatte områder, når stormen rammer

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Nordsjælland

Lokale ildsjæle fremlægger forslag til at udvikle kystby: - Ellers ender vi som en soveby

Helsingør For abonnenter

Nu skal populært spisested privatiseres: Helsingør Kommune har overtrådt reglerne

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Helsingør

Stormvarsel opjusteret: 'Farligt vejr' forventes at ramme Helsingør lørdag - sådan forbereder du dig

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Debat

Debat: DTU til Helsingør: Hvad kan der gøres for at få den maritime uddannelse hertil?

Kultur For abonnenter

Efter nej til kommunale frikadellerSpisekammeret: Kulturhus frygter at blive ramt af forbud

Espergærde

Ups! 60-årig mand fra Espergærde kørte direkte over ny rundkørsel

Annonce