Annonce
Helsingør

Torskerekord: Den største årgang i 22 år

Der var hundredevis af torsk i voddet, da Øresundsakvariet undersøgte den kystnære ålegræsbund i Kronborgbugten. Akvariechef Jens Peder Jeppesen har ikke oplevet så stor en fangst af unge torsk i sine 22 år som chef. Foto: Kasper Nyberg

Mens fiskerne, biologerne og politikerne i fællesskab bekymrer sig over torskebestanden i Østersøen, ser den ud til at sætte nye rekorder i Øresund.

Annonce

Helsingør: Jeg har aldrig i de 22 år, hvor jeg har været på Øresundsakvariet, oplevet så store fangster af torskeyngel, fortæller Jens Peder Jeppesen, der er akvariechef på Øresundsakvariet.

Det sker i en pressemeddelelse med titlen "Torskens børn stortrives i Øresund". Pressemeddelelsen udsendes samme dag som Foreningen for Skånsomt Fiskeri fortæller om deres bekymring for torskebestanden. En bekymring der bygger på at biologer har konstateret, at EU-Kommissionen har 2016-årgangen af torsk i den vestlige Østersø kun var halvt så stor, som man forventede, og at også årgangene 2017 og 2018 så ret små ud.

Men meldingen fra Øresundsakvariet tyder på, at det ser ret godt ud for årgang 2019.

I september måned har Øresundsakvariet nemlig konstateret store mængder af små juvenile torsk, yngel. Fangstmængden er af en sådan størrelse, at det tyder på at torskens gydning i januar-marts måneder har været usædvanlig succesfuld – og det lover godt for fremtidens bestand af torsk i Øresund.

Det var en undersøgelse af den kystnære ålegræsbund i Kronborgbugten, der afslørede den store årgang. En gymnasieklasse blev undervist af Øresundsakvariet i Helsingør og med til at trække et vod på land. Voddet viste sig at rumme en kæmpe fangst af ca. 30 arter af fisk og andre havdyr. Samtidig blev der fanget usædvanligt mange såkaldte juvenile torsk, det vil sige torskebørn på mellem 5 og 8 cm.

- Der var hundredevis af de små torsk i voddet, hvor vi normalt har et par torskeyngel i hvert vodtræk her om efteråret, fortæller Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Øresundsakvariet, og fortsætter:

- Dette indikerer en højst usædvanlig og god gydeårgang af torskeyngel i Øresund, og som vi og naturen vil få meget glæde af over rigtig mange år fremover. Vi bliver altid nervøse, når vi oplever så store fangster af nogle bestemte arter inde på lavere vand, da det potentielt kan betyde for eksempel iltsvind i bundvandet længere ude. Men efter et kig på torskeynglens kondition og almene tilstand tyder det nu mere på, at de bare var trukket ind på det lave ålegræs, hvor der er gode fødeforhold imellem planterne. Der var nemlig også særdeles store mængder af fjordrejer i fangsten, og torskenes maver var bristefærdige af disse, fortæller Jens Peder Jeppesen og slår fast, at Øresund er helt unik:

- Mange andre steder i Danmark klager man over manglende torskebestande eller magre og udsultede torsk. Vi må endnu en gang konstatere, at Øresund er helt unik på både nationalt og europæisk plan og et forbilledligt eksempel på, hvad der sker, når man behandler et havområde med respekt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsmyndigheder vil anbefale obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport

Annonce