Annonce
Livsstil

Træd varsomt: Sprængfarlig udstilling i bunkermuseum

Når man bevæger sig ned til Tirpitz fra stierne, får man fornemmelsen af, at man er på vej ned i en bunker. Foto: Martin E. Seymour
En særudstilling på Tirpitz i Blåvand sætter fokus på mineoprydningsarbejdet efter anden verdenskrig langs den jyske vestkyst. Her får de besøgende indblik i, hvorfor tyskerne lagde minerne ud, og hvordan opgaven med at fjerne dem igen blev løst. Men træd varsomt, der er sat fælder ud.
Annonce

På stien, der fører fra parkeringspladsen op til muséet, er der spredt enkelte tjekkiske pindsvin ud. De solide jernkryds er nok mest kendt fra billeder af de allieredes invasion i Normandiet under anden verdenskrig og udgjorde en del af det tyske forsvar af kysten mod vest. Atlantvolden, som kystforsvaret blev døbt, strakte sig fra Norge til den spanske grænse.

Langs den jyske vestkyst lagde den tyske hær tusindevis af miner ud. Efter krigen besluttede englænderne, at tyskerne også skulle fjerne dem igen. Det er netop den historie, som er udgangspunktet for en særudstilling på museet Tirpitz i Blåvand.

Når man kommer op for enden af den snoede, sandede sti, fører en betonvej ned til museet, der er tegnet af den efterhånden verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels. Det er som at blive ført ind i en bunker. Udtrykket indenfor er holdt i grå beton, sort og rustrødt. Her er dunkelt med lamper, der imiterer lysindfald fra små sprækker og huller.

Efter at have købt billet går jeg ned ad en jerntrappe. Ned til butikken, hvor jeg får udleveret audioguiden til særudstillingen “Livsfare - Miner!”.

- I modsætning til de faste udstillinger er særudstillingen lavet sådan, at du følger en kronologisk udvikling, og du skal følge en fast rute. Men pas på. Vi har lagt et par miner ud, og dem skal du helst ikke træde på, siger ekspedienten, mens hun spritter min audioguide af.

Tirpitz

Adresse: Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand.

Telefon hverdage: 7522 0877.

Læs mere og tjek åbningstider på: vardemuseerne.dk/museum/tirpitz.

Særudstillingen "Livsfare - Miner!" kører som udgangspunkt til og med efterårsferien.

Faste udstillinger: "Den skjulte vestkyst", "Havets guld", "En hær af beton" og "Tirpitz-bunkeren".

Annonce

Forsvarsmuren mod vest

Allerede ved indgangen til udstillingen høres det første brag. Man går ind gennem noget, der minder om en indgang til et hus. Udstillingen har købt en række rekvisitter fra filmen “Under sandet”, og det er tydeligt, at filmen har sat sit fingeraftryk på udstillingen.

- Det var sjovt at lave udstillingen, fordi det er et emne, jeg havde arbejdet med i forvejen. Og da filmen kom, så vi nødvendigheden af at lave udstillingen for at få nuanceret fortællingen en smule, siger museumsdirektør for Vardemuseerne John V. Jensen, som har har stået for udstillingen.

- Det er klart, at de besøgende kommer, fordi de har set filmen, og ikke fordi de har læst de artikler, som vi har skrevet. Filmen er fin og flot lavet, men den er også noget unøjagtig. Vores håb er, at de besøgende kommer ud fra udstillingen med et mere dækkende billede af, hvordan det forholdt sig i virkeligheden.

Når man træder ud af kulissen, får man som det første et indblik i, hvad det var for et forsvarsværk, tyskerne opbyggede med Atlantvolden. Der blev lagt omkring 15 millioner miner ud langs hele Atlantvolden, som gik fra Nordkap i Norge til Pyrenæerne ved den spanske grænse.

I Danmark blev de fleste miner lagt ud langs kysten mellem Esbjerg og Nymindegab, og selve Tirpitz-bunkeren var faktisk en af to store bunkerkomplekser med enorme kanoner, der skulle beskytte indsejlingen til Jyllands vigtigste havneby.

Annonce

Pas på minerne

Audioguiden og plancher fortæller om de forskellige slags miner og om, hvordan tyskerne lavede minutiøse kort over minefelterne, så de præcist vidste, hvor de lå. Der er også en vægt, så de besøgende kan finde ud af, hvor meget vægt der skal til for at udløse en pansermine.

Der lyder endnu et brag. En lille pige og hendes mor er trådt forkert, og på en af de fire skærme, der viser strandene fra henholdsvis Frankrig, Holland og Danmark, kan man se resultatet af eksplosionen: Sand, der bliver kastet flere meter op i luften.

Audioguiden byder på øjenvidneberetninger fra danske sygeplejersker, der sørgede for de tyske soldater, der kom til skade under minerydningsarbejdet. Og der er dagbogsoptegnelser fra nogle de tyske soldater, der med livet som indsats fjernede de over 600.000 miner, som var lagt ud langs den jyske vestkyst.

De tjekkiske pindsvin, som udgjorde af tyskernes forsvarsmur mod vest er naturligvis også en del af særudstillingen "Livsfare - Miner!". Foto: Martin E. Seymour
Annonce

Englænderne bestemte

Netop danskernes involvering og indflydelse er et af de steder, hvor der er stor uoverensstemmelse mellem filmen “Under sandet” og det, der skete i virkeligheden, forklarer John V. Jensen:

- Filmen bruger det greb, at befalingsmanden, der giver ordre til de tyske mineryddere, er dansk. Dermed får man en tydelig dansk-tysk konflikt. Men når man dykker ned i arkivalierne, er den konflikt ikke særlig udtalt. Danskerne havde i virkeligheden ikke meget med tyskerne at gøre. Tyskerne skulle administrere sig selv, og det var englænderne, der havde besluttet, at det skulle være sådan.

Hen mod slutningen af udstillingen er der en sandkasse, hvor man med et lille spyd kan fornemme, hvordan det er at søge efter miner. Udstillingen sluttes af med et interview med en moderne minerydder, der fortæller, hvordan minerydning foregår i dag.

- Det er jo nærliggende at kigge på, hvordan teknikken har udviklet sig siden dengang. Det er ret forbløffende, at man ikke er kommet ret meget længere, og snakker man med en moderne minerydder, så er det sikreste instrument stadig spyddet, siger John V. Jensen.

Kopi af brevet hvor englænderne beordrer tyskerne til at fjerne minerne langs den jyske vestkyst. Foto: Martin E. Seymour
Audioguiden er en uundværlig del af udstillingen "Livsfare - Miner!". Her et kig ud af bunkeren til stranden ved Normandiet. Foto: Martin E. Seymour
Udstillingen "Livsfare - Miner!" er tætpakket i ét rum, og mange af artefakterne er faktisk rekvistitter fra filmen "Under Sandet": Foto: Martin E. Seymour
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Helsingør

De frivillige er uundværlige

Annonce