Annonce
Helsingør

Tredje dag på Passage Festival: Transformerende teateroplevelse i naturen

Et sjældent syn: Teater med landskabet i Hellebæk Kodrev som bagtæppe. Forestillingen Free Watt samlede os om en oplevelse, der førte os væk fra stien. Foto: Karsten Piper
Omtrent 50 personer og en hund tog i går del i en helt særlig oplevelse i Hellebæk Kohave: Forestillingen Free Watt. Ekstraordinært, i ordets bogstaveligste forstand, var det at opleve teaterperformance i så naturskønt et område, hvor lydtæppet primært bestod vindens susen mellem træerne.
Annonce

Reportage: Det er franske kompagni 1Watt der har kastet sig ud i, at lave gadeteater i en skov. Hvor paradoksalt det end lyder, er det netop som man forestiller sig – hvis man vel og mærke kender kompagniet særegne, improvisatoriske stil. Her er scenarier uden umiddelbar mening og grænseoverskridende opførsel en fast bestanddel af det der udspiller sig. Men tænker man nøje over det der udspiller sig, går det som regel op i en højere enhed.

Skribenten

Maja Bonde Holtze har siden 2014 været tilknyttet PASSAGE Festival som skribent, og senest redaktør, på festivaltillægget i Helsingør Dagblad. Nu arbejder hun som kommunikationsmedarbejder i Helsingør Teater og deler i den forbindelse dagligt sine oplevelser på PASSAGE Festival med dagbladets læsere.

Annonce

Gå væk fra stien

Med rå nysgerrighed og barnlig gåpåmod gik, løb og dansede fem performere gennem skovbunden med store grene over hovederne og ørnefløjt gennem luften. De trak reb rundt efter sig mellem træerne, byggede et lille shelter ud af brædder, der styrtede sammen over på den forkludrede gruppe, og vandrede over overdrevet med lange lægter som forlængede lemmer. Et forundret og forstummet publikum fulgte dem nøje på vandringen og turde – på performernes opfordring – at gå væk fra stien.

En saxofonist blev hejst op i træet, hvorfra tonerne bredte sig ud i den bomstille skov. Det franske kompagni 1Watt skaber scener, der taler til alle sanser. Foto: Karsten Piper
Annonce

Sammen igen, på afstand

Det var konstellationen af natur og by, der affødte den helt særlige stemning. Især oven på en tid, hvor vi længe har været isolerede og afskårede fra meningsfulde fællesoplevelser. Tænk at vi pludselig stod dér, alle 50 personer, i skovens dybe stille ro og lod os regne på af saxofonens bløde toner i den ellers bomstille natur. Flere publikummer fik i løbet af forestillingen samlet en solid gren op, sparkede let til sten på sin vej eller gået på line af væltede grene. En indre, barnlig glæde og måde at bevæge sig på, blev bragt til live. Det var som om vi var en del af en bevægelse.

Annonce

Manifest for livet

Og det blev man også opfordret til: - Hold intet tilbage, - Gå til steder, hvor ingen andre går, - Involvér dig og foragt sejr – Yd dig selv retfærdighed, - Og vi skal følge dig. En performer læste fragmenterede sætninger op undervejs, der samlede sig til et billede, man faktisk kunne forholde sig til i omgivelserne.

1Watt satte spejlet op for ansigtede, så publikum kunne se sig selv i relation til naturen. Forestillingen kan opleves igen torsdag 30/7. Foto: Karsten Piper
Annonce

Tættere på naturen

Det har været en særlig præmis for PASSAGE Festivalen i år, at komme ud til steder festivalen ikke har besøgt før; til steder vi har besøgt på vores gå- og cykelture under forårets nedlukning. Og det har givet sig godt ud. Da performerne kom til syne henover bakketoppen i sidste scene, havde de spejle for ansigterne. De gav anledning til at reflektere lidt over vores tilstedeværelse i landskabet, og stille os selv eksistentielle spørgsmål. Hvornår har jeg egentlig sidst trådt i en kokasse? Hvornår har jeg løbet uhæmmet henover en mark? Eller fundet en god pind og holdt fast på den fordi den bare var netop det; en god pind? Tak til 1Watt for at få os lidt nærmere naturen og meget tættere på os selv.

Det sker torsdag den 30. juli

Du kan nå at opleve Free Watt igen kl. 15 og 18. Derefter er der premiere på Diorama på Julebæk strand kl. 20. Og alt derimellem: Bl.a. Franske Les Goulus som er på Jarlens Grund med The Horsemen og Paolo Nani opfører Jekyll On Ice. Find programmet på www.passagefestival.nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce