Annonce
Helsingør

Trods kritisk handelsrapport: Helsingør har et stort potentiale

Udfordringerne står i kø for handelslivet i Helsingør, men byen står faktisk godt rustet tilfremtiden, mener udlejningsekspert. Foto: Lars Johannessen.
Hvis man har viljen til at gå i dialog og er villig til at løbe en risiko, så har Helsingørs handelsliv alle muligheder for at stå stærkt i fremtiden, mener Thomas Ulrik fra advokatfirmaet Gangsted, der har speciale i fast ejendom.

MERE LIV I BYEN:  Coronakrisen har fremrykket den negative udvikling for handelslivet. Den fysiske handel i butikkerne har været faldende siden 2008, mens netsalget fortsætter med at stige og om ti år vil forbrugerne primært vælge digitale løsninger.

Det er nogle af de dystre billeder, som rapporten "Fremtidens retail 2030 i et udlejningsperspektiv" tegner. Rapporten er lavet af advokatfirmaet Gangsted, som har speciale i fast ejendom i samarbejde med Institut for Fremtidsforskning.

Pres på butikker

Rapporten peger på mange af  de samme udfordringer, som  Helsingør Dagblads læsere og Holdet, Helsingør Dagblads netværk for lokale med holdninger, også har gjort.

Thomas Ulrik mener at Helsingør har gode forudsætninger for at tilpasse sig fremtidens handelsliv.

I tilgift slår rapporten fast,  at coronakrisen lægger ekstra pres på de fysiske butikker, og den tegner et billede af et handelsliv, hvor det er næsten altafgørende, at man har en digital forretning.

På den baggrund kommer Thomas Ulrik, der er partner i Gangsted, med en måske overraskende melding. Han bor selv i Humlebæk, og han ser faktisk ret optimistisk på Helsingørs muligheder. Hvis man vel at mærke husker det allervigtigste: Dialogen.

- Helt generelt er  kommunikation den afgørende forudsætning for at finde de gode løsninger, siger han og peger på tre parter, der skal samarbejde. Dels udlejere og lejere, der har en fælles interesse i at lejerne får succes med deres koncepter. Men kommunen spiller også en nøglerolle siger han, og peger på, at den både skal sørge for, at rammerne er de rigtige, men også skal skubbe på for at skabe den nødvendige fornyelse. For eksempel ved at facilitere handelslivet og ved at etablere arbejdsgrupper om, hvordan man når de rigtige løsninger.

Annonce

Konstant tilpasning

Rapporten peger på, at fremtidens handelsliv bliver helt anderledes end i dag, og på at butiksejerne konstant skal være indstillet på at tilpasse sig. Som eksempler på fremtidens handelsliv peger Thomas Ulrik på for eksempel Kødbyen i København og kreative nye handelsområder i Hamborg og Berlin. Steder hvor nye alternative butikker har overtaget   klassiske butikkers rolle.

- Når man sammenligner det med Stengade i dag, får man et indtryk af, hvad der skal ske, siger han.  Hans vurdering er dog, at selv om den nuværende sammensætning af butikker ser meget anderledes ud end den nok vil gøre om ti år, så er Helsingør faktisk på rette vej.

- Det er stærkt, at I har fået Kulturværftet og Madmarkedet, der tiltrækker gæster udefra, siger han og peger også på, at for ham og hans familie, så har Helsingør allerede butikker folk vil rejse langt for at besøge, som for eksempel  delikatesse og tøjkoncepter eller museumsshoppen på søfartsmuseet, der hver især byder på noget, man ikke lige finder andre steder.


Der er mange forskellige faktorer, der kan afgøre, om en fysisk butik overlever. Mest enkelt kan det måske beskrives med disse ord fra rapporten: - 2030: Fysisk forbrug skal være tiden værd.


- Helsingør har helt sikkert et stort potentiale, siger han og peger på, at byen har fine muligheder for at udvikle det butiksmiljø, der kan få kunderne til at rejse til Helsingør.

Annonce

Kortere lejemål

Nøglen til at skabe den bæredygtige fremtid er at ramme det behov, som fremtidens kunder vil have, påpeger Thomas Ulrik, hvis firma repræsenterer store udlejere, og dermed løbende kan følge udviklingen i udlejningen. Her er det en klar tendens, at det er blevet sværere at leje lokaler ud på lange lejemål, som for eksempel 10 år. De kortere lejemål stiller både krav til lejere og udlejere om at konceptet skal være det rigtige. De er også et udtryk for, at der tages flere chancer, når man forsøger at pejle sig ind på, hvordan fremtidens butikker skal fungere.  Risikovilligheden er også en nødvendighed for Helsingør, som for andre områder, påpeger Thomas Ulrik.

- Man skal være villig til at løbe en risiko, siger han.

Annonce

Det skal være tiden værd

Selv om rapporten fra Gangsted og Institut for Fremtidsforskning peger på mange problemer, så er der også mange bud på løsninger. Først og fremmest, at de fysiske butikker tager den digitale teknik til sig og kombinerer onlineservices med skræddersyede løsninger i den fysiske butik. Med mindre man har noget helt særligt at sælge, så vil det blive sværere og sværere for rent analoge, altså ikke-digitale, butikker at overleve.

Der er mange forskellige faktorer, der kan afgøre, om en fysisk butik overlever. Mest enkelt kan det måske beskrives med disse ord fra rapporten: - 2030:  Fysisk forbrug skal være tiden værd.

Annonce
Navne For abonnenter

Røvlækker på Instagram: Jeg vil gerne være bedre til at vise min egen uperfekthed

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Henrik har tilbagelagt tusindvis af kilometer på en cykel, som ikke kan bevæge sig: - Det sociale er drivkraften

Helsingør For abonnenter

Efter selvmord på Espergærde Gymnasium tog 20-årige Sixten til psykolog: Nu opfordrer han andre til at række ud efter hjælp

Nordsjælland

Pløjede fodboldbane helt i stykker: Fundet da politiet så møgbeskidt bil

Danmark For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Espergærde

Fuld mand forsøgte røveri mod ung kvinde: Bilen stoppede midt i vejkryds

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Podcasts

Lyt: Far til tre døde bag rattet i sin nye bil

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Danmark For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Debat For abonnenter

Zar hører hjemme her: Men projektet har ikke fået den opbakning, det fortjener

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Annonce